Va multumesc pentru raspuns! Asa cum v-am precizat, infractiunile de tentative sunt mentionate in rechizitoriu, insa pentru ele nu s-a dispus trimiterea in judecata. Cu toate acestea, in opinia procurorului de sedinta inculpatii carora li s-a declarat apel ar trebui condamnati pentru ele.
In ceea ce ma priveste, am studiat foarte atent motivele de apel si NU ma vizeaza in nici un fel, ele fiind punctate individual pentru fiecare inculpat in parte. De asemenea procurorul nu a solicitat instantei nimic in ceea ce ma priveste, in sustinerea apelului in fata instantei.
Instanta mi-a acordat totusi ultimul cuvant si m-a intrebat daca doresc sa mai dau o declaratie sau nu. Avand in vedere ca apelu nu m-a vizat, nu inteleg care a fost rolul meu in acest apel si de ce am fost citat in continuare ca si inculpat pana la finalul procesului.
Va multumesc!
Buna ziua! M-ar ajuta foarte mult o parere, daca ati mai intalnit situatii similare.
Am fost trimis in judecata pentru infractiunea de inselaciune in forma continuata, conform vechiului cod penal. O data cu intrarea in vigoare a noului cod penal, pe parcursul judecatii de fond, m-am impacat cu toate partile vatamate asa cum au fost mentionate in rechizitioriu. Procurorul de sedinta a solicitat in ceea ce ma priveste incetarea procesului penal ca urmare a impacarii cu partile vatamate. Ulterior, a fost formulat un apel in cauza (fiind mai multi coinculpati), insa motivele de apel nu m-au vizat.
Foarte important, mentionez ca in rechizitoriu au fost mentionate atat la mine cat si la coinculpatii din dosar fapte ce au ramas in faza de tenativa la inselaciune. Pentru acestea nu a fost insa pusa in miscare niciodata actiunea penala fata de mine sau oricare alt coinculpat prin procesul verbal de punere in miscare a actiunii penale sau prin rechizitoriu, nu am fost audiat/audiati pentru aceste fapte, nu s-a dispus trimiterea in judecata pentru acestea, iar in motivele de apel ale Parchetului nu se solicita modificarea sentintei de fond pe acest aspect.
Pe parcursul desfasurarii apelului, unii dintre coinculpati au incheiat acorduri de mediere cu partile vatamate. Insa de aceasta data, procurorul a solicitat instantei incetarea procesului penal in ceea ce priveste inselaciunile pentru care coinculpatii au prezentat acordul de mediere, insa a cerut CONDAMNAREA pentru tentativele la inselaciune.
In ceea ce ma priveste nu s-a solicitat nimic, eu nedeclarand apel iar parchetul nedeclarand apel in ceea ce ma priveste. Instanta a ramas in pronuntare, insa am urmatoarele intrebari:
1) Se poate modifica solutia in ceea ce ma priveste, desi NU am apel declarat, iar procurorul NU a solicitat absolut nimic in ceea ce ma priveste?
2) Cum pot fi condamnati coniculpatii in faza de apel (sau daca pot fi), pentru niste infractiuni pentru care NU au fost trimisi in judecata, nu au fost audiati si nici nu au fost condamnati de catre instanta de fond?
3) Este posibil ca dosarul sa fie trimis la parchet pentru refacere sau la instanta de fond pentru rejudecare in ceea ce priveste tenativele?
4) Exista vreo posibilitate sa mi se creeze o situatie mai grea? Decizia instantei de fond nu a ramas definitiva prin neapelare?
Sunt in asteptarea pronuntarii si tare as dori sa stiu la ce ma astept.
Va multumesc pentru rabdare si bunavointa !
Va multumesc pentru informare!
Procesul este din 2011. Impacarea a intervenit pana in primul termen de judecata dupa intrarea in vigoare a noului cod penal cu toate partile vatamate. Insusi parchetul a cerut incetarea procesului penal in ceea ce ma priveste si nu a facut apel. Totusi am calitatea de intimat-inculpat lucru care ma nedumereste.
Multumesc
Buna ziua. Intr-un dosar penal ce are ca subiect inselaciunea instanta de fond a dispus incetarea procesului penal in ceea ce ma priveste, ca urmare a impacarii cu toate partile vatamate. Insusi procurorul de sedinta a solictat acest lucru, urmare a depunerii la dosar a dovezilor de impacare.
Ulterior s-a facut apel in cauza, insa apelul nu ma vizeaza pe mine, ci alti inculpati in cauza. Eu sunt citat in calitate de intimat-inculpat la Curtea de Apel. Intrebarea mea este daca, in situatia in care nici eu si nici parchetul nu am delcarat apel, se poate revizui in vreun fel hotararea instantei de fond, si anume cea de incetare a procesului penal? Nedumerirea vine de la faptul ca, desi solutia practic a ramas definitive, am fost citat in continuare in calitatea de intimat-inculpat.
Va multumesc!
Ati avut dreptate, instanta s-a pronuntat si a dispus incetarea procesului penal in ceea ce ma priveste. Sper ca si la Curtea de Apel sa se mentina aceeasi solutie. Este posibil sa se poata revizui la curtea de apel solutia, avand in vedere ca, cu partile vatamate de mine m-am impacat iar parchetul a cerut incetarea procesului penal in ceea ce ma priveste?
Am avut termen si parchetul a cerut incetarea procesului penal in baza impacarii cu partile, in ceea ce ma priveste =D> Instanta a ramas in pronuntare? Credeti ca va da o solutie de incetare?
Fapta a fost comisa in perioada in care legea era in vigoare?
20.05 . Dvs vi s-a aplicat art 74 ind 1 dupa intrarea in vigoare a noului cod sau la momentul in care legea era in vigoare?
Buna ziua! Sunt inculpat intr-un dosar de inselaciune, trimis in judecata dupa art 215 alin 1, 2, 3 cu aplicarea art 42 ind. 1. Imediat dupa intrarea Noului Cod Penal la data de 1 Februarie 2014, am efectuat conventiile de impacare cu partile vatamate (persoane juridice). Le-am depus la primul termen de judecata de dupa intrarea Noului Cod, si astept solutia de la finalul procesului. Avocatul a depus note scrise prin care a cerut incetarea procesului penal, deoarece impacarea a intervenit dupa primul termen de judecata cu procedura complete de la intrarea in vigoare a legii. Intrebarea mea este daca impacarea poate fi declinata de catre instanta si daca acest lucru nu ar contravene aplicarii legii penale mai favorabile, avand in vedere ca la citirea actului de sesizare impacarea nu era in vigoare.
De asemenea, avocatul a cerut in subsidiar aplicarea art 74 indice 1 Cod penal care prevede aplicarea unei amenzi administrative (valoarea prejudiciului fiind sub 50.000 euro si achitat integral). La momentul consumarii infractiunii art. 74 indice 1 era in vigoare, nefiind inca declarant neconstitutional, iar conform art. 5 alin. 2 din Noul Cod Penal "Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile."
In final, as dori sa va intreb, daca in rechizitoriu au fost retinute si tentative care insa nu au fost finalizate si nu au inregistrat un prejudiciu, iar procurorul nu a dispus trimiterea mea in judecata pentru aceste acte materiale ci doar pentru inselaciunile finalizate, ar fi fost necesara si impacarea cu aceste parti?
Va multumesc cu anticipatie !