avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Activitate rlacri

Activitate rlacri

Nu detin facturi, bonuri sau chitante pentru tot ceea ce am investit, scopul fiind sa cumpar mai ieftin. La vremea respectiva nu s-a pus problema ca nu mi se dau banii inapoi, dar vazand cum evolueaza lucrurile..... Nu doresc sa merg in instanta, inca nu e cazul. Doream un sfat in aceasta privinta. Detin fotografii cu stadiul lucrarilor si probabil va trebui sa imi adun documentele care le am si, daca mai investesc, sa achizitionez doar pe baza de bonuri fiscale sau facturi. Manopera nu am cum sa o valorific, facandu-se in regie proprie. Daca se va ajunge candva in instanta, probabil voi putea recupera partea de investitie dovedita cu acte. Dar oare nu exista vreo lege care sa-i protejeze pe cei care sunt in situatia noastra? Folosinta indelungata, cu acordul proprietarului, a unui imobil nu ne confera nici un drept?
În anul 2001 ne-am apucat să amenajăm casa socrului meu, această casă fiind “în roşu”. Am investit în tencuieli, uşi, ferestre, trotuare, garduri, curent, apă şi tot ceea ţine de amenajarea unei locuinţe pentru a fi folosită în bune condiţii. Manopera a fost realizată de noi împreună cu tatăl, fratele şi cumnatul meu (din partea surorii mele) şi de asemenea cu socrul meu. Fraţii soţului meu nu au făcut absolut nimic ca să ne ajute. Ne-am înţeles verbal cu socrii să ne recuperăm investiţiile după vânzarea casei. Ne-am mutat în anul 2004 şi de atunci locuim în aceea casă.
Situaţia s-a schimbat între timp, casa fiind în coproprietate cu sora socrului meu, şi anume: sora socrului meu a intentat diferite procese împotriva fratelui ei, ajungându-se la revocarea donaţiei asupra terenului. Donaţia terenului a fost făcuta de soră fratelui ei, socrul meu neavând iniţial teren. Între timp a mai apărut o investitoare în acea casă şi anume cumnata mea. Ea şi-a amenajat o parte din mansardă şi a trimis bani socrilor pentru procese (ea trăieşte în SUA). Socrul meu se ambiţionează să “lupte” în procese împotriva sorei lui şi nu mai doreşte să vândă (poate nu a vrut niciodată). Eu am devenit oficial nora socrului meu în anul 2006 când m-am căsătorit cu unul dintre fiii lui şi atunci s-a născut şi fiul nostru. Socrii mei au 4 copii. Cum voi putea proteja investiţia noastră având în vedere că nu deţin titlu, iar atâta timp cât sunt în viaţă, socrii mei fac ce vor cu casa? Cum mă voi putea apăra în faţa celorlaţi copii ai socrilor mei atunci când ei nu vor mai fi şi se va pune problema moştenirii? Mai mult decât atât, eu şi soţul meu am intrat în accesoriu în procesele socrului meu, pentru faptul că în urma revocării donaţiei s-a dispus evacuarea de pe teren şi suntem direct interesaţi, întrucât noi locuim acolo. Dar acum socrul meu vrea să intrăm şi în alte procese, ca să-l sprijinim. Teama este să nu se repete istoria şi să ajungem în instanţă cu fraţii soţului meu pentru tot ceea ce am investit şi în final să rămânem pe drumuri. Cum ne putem proteja?
Vă mulţumesc.

Răspuns la discuția Donatia incadrata ca uzucapiune
Donatia a fost revocata pentru ingratitudine, pe motiv ca socrul meu are prea multe procese pe rol cu sora lui, deci nu se pune problema sa i se faca din nou donatia.
Va multumesc.
Buna ziua,
Socrul meu, impreuna cu sora lui, este coproprietar al unei case. Proprietar al terenului a fost sora lui, pana cand mama lor a sfatuit-o pe fiica ei sa-i doneze socrului meu jumatate din teren. Aceasta i-a donat jumatate din teren in anul 1998, dar in anul 2014 i-a revocat donatia (dupa 16 ani). Poate fi incadrata aceasta situatie ca uzucapiune? Este posibila anularea revocarii donatiei pe motiv ca socrul meu a fost proprietar inscris in CF timp de 16 ani (uzucapiune de scurta durata - 10 ani), proprietara locuind in acea casa?
Buna ziua, am urmatoarea speta:
Sunt coproprietarul unei case in condominiu. Am fost si proprietarul terenului obtinut prin donatie, insa donatia mi-a fost revocata si am fost evacuat de pe teren. Ulterior s-a dovedit in instanta ca evacuarea a fost ilegala, drept pentru care mi s-a dat dreptul de folosinta asupra terenului. Proprietarul nu vrea sa puna in aplicare decizia definitiva; mai mult decat atat, a facut o sesizare la sectia de politie acuzandu-ma ca i-am incalcat proprietatea.
Problema este ca a inceput sa depoziteze moloz si alte gunoaie pe partea mea de teren (in fata intrarii mele in apartament).
Ce cai de atac am? Ce trebuie sa fac ca sa duc o viata linistita si "curata"?