avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investiţie în proprietatea unei terţe persoane
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investiţie în proprietatea unei terţe persoane

În anul 2001 ne-am apucat să amenajăm casa socrului meu, această casă fiind “în roşu”. Am investit în tencuieli, uşi, ferestre, trotuare, garduri, curent, apă şi tot ceea ţine de amenajarea unei locuinţe pentru a fi folosită în bune condiţii. Manopera a fost realizată de noi împreună cu tatăl, fratele şi cumnatul meu (din partea surorii mele) şi de asemenea cu socrul meu. Fraţii soţului meu nu au făcut absolut nimic ca să ne ajute. Ne-am înţeles verbal cu socrii să ne recuperăm investiţiile după vânzarea casei. Ne-am mutat în anul 2004 şi de atunci locuim în aceea casă.
Situaţia s-a schimbat între timp, casa fiind în coproprietate cu sora socrului meu, şi anume: sora socrului meu a intentat diferite procese împotriva fratelui ei, ajungându-se la revocarea donaţiei asupra terenului. Donaţia terenului a fost făcuta de soră fratelui ei, socrul meu neavând iniţial teren. Între timp a mai apărut o investitoare în acea casă şi anume cumnata mea. Ea şi-a amenajat o parte din mansardă şi a trimis bani socrilor pentru procese (ea trăieşte în SUA). Socrul meu se ambiţionează să “lupte” în procese împotriva sorei lui şi nu mai doreşte să vândă (poate nu a vrut niciodată). Eu am devenit oficial nora socrului meu în anul 2006 când m-am căsătorit cu unul dintre fiii lui şi atunci s-a născut şi fiul nostru. Socrii mei au 4 copii. Cum voi putea proteja investiţia noastră având în vedere că nu deţin titlu, iar atâta timp cât sunt în viaţă, socrii mei fac ce vor cu casa? Cum mă voi putea apăra în faţa celorlaţi copii ai socrilor mei atunci când ei nu vor mai fi şi se va pune problema moştenirii? Mai mult decât atât, eu şi soţul meu am intrat în accesoriu în procesele socrului meu, pentru faptul că în urma revocării donaţiei s-a dispus evacuarea de pe teren şi suntem direct interesaţi, întrucât noi locuim acolo. Dar acum socrul meu vrea să intrăm şi în alte procese, ca să-l sprijinim. Teama este să nu se repete istoria şi să ajungem în instanţă cu fraţii soţului meu pentru tot ceea ce am investit şi în final să rămânem pe drumuri. Cum ne putem proteja?
Vă mulţumesc.

Cel mai recent răspuns: rlacri , utilizator 10:58, 3 Iunie 2015
Angajati un Expert tehnic judiciar care, pe baza observatiilor si a documentelor (bonuri, facturi) sa elaboreze o expertiza extrajudiciara prin care se atesta executia lucrarilor si valoarea acestora.
Nu detin facturi, bonuri sau chitante pentru tot ceea ce am investit, scopul fiind sa cumpar mai ieftin. La vremea respectiva nu s-a pus problema ca nu mi se dau banii inapoi, dar vazand cum evolueaza lucrurile..... Nu doresc sa merg in instanta, inca nu e cazul. Doream un sfat in aceasta privinta. Detin fotografii cu stadiul lucrarilor si probabil va trebui sa imi adun documentele care le am si, daca mai investesc, sa achizitionez doar pe baza de bonuri fiscale sau facturi. Manopera nu am cum sa o valorific, facandu-se in regie proprie. Daca se va ajunge candva in instanta, probabil voi putea recupera partea de investitie dovedita cu acte. Dar oare nu exista vreo lege care sa-i protejeze pe cei care sunt in situatia noastra? Folosinta indelungata, cu acordul proprietarului, a unui imobil nu ne confera nici un drept?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu Matei Andreea Matei Andreea Buna ziua, Fratele meu a fost dat in judecată de fiul socrului pentru un teren care a fost dat de către socrul sau. Fratele meu a decedat așa ca voi ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune mihaela_let mihaela_let Buna ziua Nu am mai scris de aproximativ 1 an pe acest forum, dar am incercat sa urmaresc pe cat se poate subiectele care ma interesau. Insa nu am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Cum se poate distruge un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager? spandezu spandezu Detineam un teren de1700 mp si 3/4 dintr-o casa,dar in urma unei intelegeri intre sotia mea,sora ei si socrii mei,am vandut terenul de 1700mp aferent si partea ... (vezi toată discuția)