Notarul poate fi schimbat, dar cu altul din aceeasi circumscriptie (competenta teritoriala dupa ultimul domiciliu al defunctului), in ceea ce priveste succesiunea. Partajul se poate face la alt notar decat cel la care se face succesiunea, chiar si in alta circumscriptie.
Partajul se refera la impartirea bunurilor intre mostenitori, adica partaj succesoral (a NU se confunda cu partajul bunurilor comune ale sotilor sau cu lichidarea comunitatii de bunuri)
In principiu, se vor face trei acte:
1. Actul de lichidare a comunitatii de bunuri, intre sotul supravietuitor si ceilalti mostenitori, doar daca exista sot supravietuitor.
2. Certificatul de mostenitor, prin care se stabileste masa succesorala, mostenitorii si cotele ce revin mostenitorilor (actul final al succesiunii)
3. Partajul, prin care fiecare mostenitor preia anumite bunuri din masa succesorala conform cotelor ce le revin fiecaruia. Acest act nu este obligatoriu daca mostenitorii vor sa ramana in indiviziune (adica fiecare cu o cota asupra tuturor bunurilor)
Raspunsul este da.
Ar fi suficienta si o procura (imputernicire) de vanzare "cu sine insusi" in care se mentioneaza ca s-a platit pretul vanzarii (varianta cea mai ieftina), dar daca vreti ca matusa sa se oblige sa cumpere trebuie sa incheiati fie un antecontract (daca urmariti sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de contract), fie un contract de mandat.
In cazul decesului sotului se va face mai intai partajul bunurilor comune (lichidarea regimului matrimonial). Bunurile comune se impart in functie de contributia adusa de fiecare din soti la edificare/transmitere etc. dar in principiu se merge pe cota de 1/2.
In urma succesiunii, din cota ce va reveni sotului (in principiu 1/2) dvs veti dobandi 1/4, restul de 3/4 fiind impartit intre copiii sai din casatoria anterioara.
In total ati avea dreptul la o cota de 5/8 din constructie si 1/4 din teren.
Procura este utila doar pentru depunerea cererii de divort. Notarul/ofiterul de stare civila va da un termen de 30 de zile la expirarea caruia sotii trebuie sa se prezinte personal (vedeti art. 376 C.civ.)
Pentru partaj este suficienta o procura speciala.