In situatia in care s-au depus actele de succesiune la un notar si acesta cere un onorariu foarte mare, se poate schimba notarul?Ce ar trebui sa fac?
Unul din costurile foarte mari este partajul, ce inseamna acest partaj?
1) DA, puteţi schimba notarul.Solicitaţii verbal înapoierea actelor depuse deoarece aţi găsit alt notar (nu-i spuneţi ce notar) care vă pretinde un onorariu mai mic : s-ar putea ca acesta să cedeze şi să accepte şi să iniţieze o renegociere, fiţi pregătit dinainte pt. această variantă şi profitaţi de ocazie ţintind la un preţ convenabil pe cât posibil ambelor părţiDacă NU vă doriţi acel notar, refuzaţii oferta, ridicaţi actele şi le depuneţi unde vă e mai convenabil.Dacă refuză, luaţi un martor cu dvs. şi puneţii în vedere că-l veţi acţiona în judecată.În cazul că nu cedează, luaţi legătura cu un avocat care va face ceea ce trebuie împotriva abuzului respectivului notar ;
2) partajul : constă în operaţiunea de împărţire a bunurilor comune (dobândite de cei 2 soţi pe timpul căsătoriei).Această operaţiune se poate realiza prin înţelegerea ambelor părţi sau printr-o hotărâre a instanţei de judecată.O realizare a împărţirii bunurilor comune ce au rezultat din căsătorie prin buna înţelegere a soţilor, este solutia ideală şi cea mai puţin costisitoare, ca timp şi costuri băneşti.
Notarul poate fi schimbat, dar cu altul din aceeasi circumscriptie (competenta teritoriala dupa ultimul domiciliu al defunctului), in ceea ce priveste succesiunea. Partajul se poate face la alt notar decat cel la care se face succesiunea, chiar si in alta circumscriptie.
Partajul se refera la impartirea bunurilor intre mostenitori, adica partaj succesoral (a NU se confunda cu partajul bunurilor comune ale sotilor sau cu lichidarea comunitatii de bunuri)
In principiu, se vor face trei acte:
1. Actul de lichidare a comunitatii de bunuri, intre sotul supravietuitor si ceilalti mostenitori, doar daca exista sot supravietuitor.
2. Certificatul de mostenitor, prin care se stabileste masa succesorala, mostenitorii si cotele ce revin mostenitorilor (actul final al succesiunii)
3. Partajul, prin care fiecare mostenitor preia anumite bunuri din masa succesorala conform cotelor ce le revin fiecaruia. Acest act nu este obligatoriu daca mostenitorii vor sa ramana in indiviziune (adica fiecare cu o cota asupra tuturor bunurilor)
Succesiune
MariaDr
Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta:
sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Succesiune
c_dobrescu
Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se ... (vezi toată discuția)