avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Activitate popa_ioan_1980

Activitate popa_ioan_1980

Se poate cere in instanta, si in baza carei prevederi legale, sa se solicite unor unitati bancare si angajatorului fostului sot evidenta veniturilor respectiv a ratelor lunare platite de acesta care atesta ca acesta nu a contribuit cu nimic dpdv material in casnicie sau la intretinerea minorului?
Apelez, cu incredere si speranta, la consilierea dvs. in urmatoarea speta:
Un cuplu a achizitionat anterior casatoriei un imobil fiecaruia atribuindu-i-se o anumita cota functie de suma cu care a participat la achizitie - el 59%, ea 41%. Pentru plata acestor sume, cei doi au contractat fiecare, in nume propriu, cate un credit de nevoi personale cu ipoteca, pentru care au garantat fiecare cu imobile dobandite prin mostenire&donatie.Cheltuielile cu reamenajarea apartamentului au fost acoperite de el, cu exceptia mobilierului care a fost achitat in rate lunare de ea. La un an si 4 luni de la achizitia apartamentului, cei doi s-au casatorit legal, adica la 12.08.2008 . De la data achizitiei apartamentului, in 08.02.2007, respectiv a finalizarii amenajarilor, in aprox 15.05.2007, si pana la finalul casatoriei, in 07.01.2013, sotul nu a contribuit financiar la cheltuielile casei sau a propriei persoane - mancare, imbracaminte, facturi energie, cheltuielil de bloc - nici chiar la intretinerea copilului, nascut la 28.01.2010. Pe langa rata la creditul de nevoi personale cu ipoteca, acesta mai platea o pensie de intretinere a unui minor rezultat dintr-o casnicie anterioara, o rata la masina personala achzitionata in nume propriu, in noiembrie 2007, anterior casatoriei (dar ratele s-au platit pana la desfacerea casatoriei), rate la CAR contractate pentru concedii, suma fiind utilizata in mare parte doar de imprumutat. La finele casatoriei, in contextul in care apartamentul in care au locuit si sunt co-proprietari, a fost scos la vanzare, sotul a emis pretentii asupra investitiei facute de el in apartament si compensarea acesteia cu neplata pensiei alimentare timp de 2 ani, deci pana la 01.01.2015, pe seama minorului care a ramas in grija mamei (custodie comuna cu domiciliu permanent la mama). Singura modalitate de a demonstra ca sotia nu are datorii fata de sot intru-cat suma investita de el in apartament este net mai mica fata de intretinerea persoanei lui timp de aproape 6 ani si neparticiparea la intretinerea minorului de la nastere si pana in prezent, sunt aceste evidente ale platilor. Nu exista martori directi de nici o parte.
Care este parerea dvs?
Răspuns la discuția co-debitor credit
multumesc pt promtitudine
Răspuns la discuția co-debitor credit
Va multumesc pt raspuns, ideea este ca acele credite, distincte, au fost accesate anterior casatoriei si doar ne-am dat acceptul sa devenim co-debitori, la vreo 3-4 ani de la accesarea lor,dupa cum spuneam constransi de imprejurari.Sper sa pot solutiona favorabil speta.
Buna dimineata. Ma adresez comunitatii avocatnet cu urmatoarea speta:
In anul 2007, necasatorit fiind am contractat un credit de nevoi personale cu ipoteca la [editat] Bank. Similar a procedat si prietena mea, actualmente sotie, din anul 2008. Pentru ca garantia imobiliara prezentata de mine nu acoperea cerintele bancii s-a instituit ipoteca de gradul 1 pe imobilul aflat in proprietatea mea, dobandit prin donatie, si ipoteca de gradul 2 pe un imobil detinut de prietena meadobandit prin mostenire si donatie. Similar s-a procedat si in cazul creditului contractat de ea. Deci au fost doua contracte diferite, pe persoane diferite si necasatorite, pe sume diferite, doar garantia fiind comuna. In anul 2010, odata cu criza economica, am solicitat, la recomandarea bancii, ca pe o perioada de 1 an sa fim scutiti de plata ratelor la credite si sa platim doar dobanda lunara. Banca ne-a conditionat aprobarea de acceptarea prin semnare a statului de co-debitori unul pentru creditul celuilalt. Am semnat amandoi, nevoiti de imprejurari sa devenim co-debitori la creditul celuilalt.
In prezent, divortul este iminent si cel mai probabil se va produce luna viitoare la 4 ani si 6 luni de la oficierea casatoriei. In atare context va rog sa ma lamuriti daca pot solicita bancii si exista un temei legal care sa-mi dea castig de cauza, in baza sentintei de divort sau a procesului de partaj sa nu mai figurez ca si co-debitor la creditul sotiei si nici ea la creditul meu, chiar daca ipoteca va ramane comuna pe ambele imobile. Va multumesc anticipat, Nelu Popa