avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Solicitare in instanta a evidentei platilor fostului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Solicitare in instanta a evidentei platilor fostului sot in timpul mariajului

Se poate cere in instanta, si in baza carei prevederi legale, sa se solicite unor unitati bancare si angajatorului fostului sot evidenta veniturilor respectiv a ratelor lunare platite de acesta care atesta ca acesta nu a contribuit cu nimic dpdv material in casnicie sau la intretinerea minorului?
Apelez, cu incredere si speranta, la consilierea dvs. in urmatoarea speta:
Un cuplu a achizitionat anterior casatoriei un imobil fiecaruia atribuindu-i-se o anumita cota functie de suma cu care a participat la achizitie - el 59%, ea 41%. Pentru plata acestor sume, cei doi au contractat fiecare, in nume propriu, cate un credit de nevoi personale cu ipoteca, pentru care au garantat fiecare cu imobile dobandite prin mostenire&donatie.Cheltuielile cu reamenajarea apartamentului au fost acoperite de el, cu exceptia mobilierului care a fost achitat in rate lunare de ea. La un an si 4 luni de la achizitia apartamentului, cei doi s-au casatorit legal, adica la 12.08.2008 . De la data achizitiei apartamentului, in 08.02.2007, respectiv a finalizarii amenajarilor, in aprox 15.05.2007, si pana la finalul casatoriei, in 07.01.2013, sotul nu a contribuit financiar la cheltuielile casei sau a propriei persoane - mancare, imbracaminte, facturi energie, cheltuielil de bloc - nici chiar la intretinerea copilului, nascut la 28.01.2010. Pe langa rata la creditul de nevoi personale cu ipoteca, acesta mai platea o pensie de intretinere a unui minor rezultat dintr-o casnicie anterioara, o rata la masina personala achzitionata in nume propriu, in noiembrie 2007, anterior casatoriei (dar ratele s-au platit pana la desfacerea casatoriei), rate la CAR contractate pentru concedii, suma fiind utilizata in mare parte doar de imprumutat. La finele casatoriei, in contextul in care apartamentul in care au locuit si sunt co-proprietari, a fost scos la vanzare, sotul a emis pretentii asupra investitiei facute de el in apartament si compensarea acesteia cu neplata pensiei alimentare timp de 2 ani, deci pana la 01.01.2015, pe seama minorului care a ramas in grija mamei (custodie comuna cu domiciliu permanent la mama). Singura modalitate de a demonstra ca sotia nu are datorii fata de sot intru-cat suma investita de el in apartament este net mai mica fata de intretinerea persoanei lui timp de aproape 6 ani si neparticiparea la intretinerea minorului de la nastere si pana in prezent, sunt aceste evidente ale platilor. Nu exista martori directi de nici o parte.
Care este parerea dvs?
Cererea va fi respinsa, pensia de intretinere nu poate face obiectul unei tranzactii.
Mai departe, sotia ar avea un drept de creanta asupa masinii pt ratele platite in comun pe perioada casatoriei cu care s-ar putea compensa anumite pretentii ale sotului.
In ce priveste ap, investitiile s-au facut inainte de casatorie, reprezinta aportul propriu si nu vad de ce sa si le recupereze de la sotie, cat fiecare are ( a avut) cota determinata din imobil si fiecare a fost cu creditul lui.
Care e situatia? Exista o intelegere? Exista un dosar de partaj? Exista doar intentii?
Nu inteleg care e statusul...
Ar trebui sa mergeti la un avocat, caci sunt chestiuni juridice de explicat. De exemplu, sotul nu-i datoreaza sotiei bani pe intretinerea sa. :a fel, nu se poate compensa datoria sotului fata de sotie cu datoria tatalui fata de copil. Se poate face insa o alta intelegere care sa aiba aceeasi finalitate, insa nu pricep: s-a vandut sau nu s-a vandut apartamentul?
Ce doresc partile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj apartament dobandit prin credit cu ipoteca pe alt bun individual oanacimb oanacimb Buna ziua, Incerc sa identific care ar fi cea mai buna solutie pentru a iesi din urmatoarea situatie. La trei luni dupa casatorie am cumparat un apartament, ... (vezi toată discuția)
Informatii divort madalina golea madalina golea astazi am avut primul termen la procesul de divort dar sotul meu a cerut o aminare deoarece nu avea avocat si s-a aminat pe 19 .05.2011.situatia mea este mai ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar titimemo titimemo buna ziua situatia me a este urmatoarea in 2005 am facut un credit ipotecar in valoare de 22000 de franci elvetieni pe numele meu, situatia mea civila fiind ... (vezi toată discuția)