Buna ziua,
Tatal meu a avut 2 case. Suntem 2 frati (sora a decedat acum 5 ani). In timpul vietii, sora a vandut una din case, si nu mi-a dat nici un ban de pe aceasta vanzare. Acum, fiica decedatei, doreste si ea partea sa din cea de-a doua casa. intrebarea mea este: daca s-a vandut prima casa (de catre mama sa decedata), mai are drept sa ceara si inca jumatate din cea de-a doua casa?
Buna ziua,
Detin un titlu de proprietate cu 2 mostenitori. Unul din ei a decedat, si are o fiica. Cata cota parte din mostenire i se cuvine fiicei decedatului? Poate fiecare sa-si vanda partea sa separat, deoarece nu se inteleg?
Multumesc!
Nepotul meu poate deci sa faca o declaratie de renuntare la mostenire dupa strabunicul sau (bunicul meu) si o alte 2 declaratii de renuntare la mostenire dupa bunicii lui(parintii mei) .E suficient ca sa se poata dezbate succesiunea la notar, fara a merge in instanta ptr a putea pune casa in vanzare ? Adica notarul ar putea dezbate succesiunea(ca sa fie mai simplu si mai rapid demersul!) pe baza acestor 3 declaratii?
Inteleg ca acest nepot al meu nu trebuie sa faca si declaratia de renuntare la mostenire dupa tatal sau (fratele meu) ,caci automat ar insemna ca renunta si la alte drepturi ale sale (cu privire la alte bunuri care au apartinut fratelui meu, fara legatura cu aceasta casa pentru care se discuta acum sa poata fi pusa in vanzare).
Multumesc mult pt. lamuriri.
Multumesc pt raspuns.
Aceasta declaratie de renuntare se face tot la notar?
Mai e nevoie de dezbatut succesiunea in instanta daca exista aceasta declaratie?
1 Actul pe numele meu este eliberat recent de primaria in care se gaseste casa construita de parinti in cursul vietii lor , eu avand 23 de ani la momentul constructiei .Nu s-a dezbatut succesiune dupa parinti.
2Nu exista certificate de mostenitor.Pe actele mai vechi ale casei sunt numele bunicului dupa mama si al parintilor. Parintii au avut 2 copii. Eu sunt singurul inca in viata.
3Exista 2 acte de proprietate pe casa: un act mai vechi(proprietar fiind bunicul dupa mama si parintii mei) si un act recent (pe numele meu)
Care act este valabil ptr a desemna proprietarul(cel de la constructia casei) sau cel recent(pe numele meu) ?
4Copilul fratelui este in masura sa faca succesiunea impreuna cu mine in ziua de astazi si sa aiba dreptul de mostenire, dar nu este interesat de aceasta.Acest nepot este plecat din tara si imi da acordul de a vinde, fara vreo pretentie la mostenire din partea lui
5.Am dorit sa incheiem la notar o procura prin care el(nepotul meu) isi da acordul ca eu sa pot vinde aceasta casa pe care nu exista succesiune dupa parinti.Notarul ne trimite pe mine si pe nepot in instanta ptr a dezbate succesiunea.
6.Ordinea deceselor este :ptr bunic in urma cu 47 de ani, ptr parinti in 1977 si in 1988, ptr frate in 2019.
Multumesc de raspuns.
Buna ziua,
Am o mostenire (casa+teren) pt care nu s-a facut taxa de succesiune de mai bine de 30 de ani. Cum se poate vinde aceasta casa stiind ca am fost singurul platitor de impozit timp de 30 ani, iar pe actul de proprietate figurez ca si proprietar. Precizez ca fratele cu care era mostenirea de impartit e decedat de cativa ani. Care e actul necesar pt a justifica ca sunt proprietarul de drept al acestei mosteniri? un singur copil al fratelui e in viata si desi exista acord amiabil de a putea vinde, este imposibil de facut o procura la notariat cum ca nu e interesat de mostenire. Trebuie ajuns in instanta? Cat ar fi durata unei astfel de proceduri pt a putea vinde?
Multumesc pt raspuns.
buna ziua,
Parintii mei au o casa, la care nu s-a facut taxa de succesiune din 1989. Am inteles ca daca trec 30 de ani nu se mai face aceasta succesiune. Ma poate lamuri cineva?
Buna ziua,
Am cumparat un abonament de la ratt si am fost pagubita de casiera, in sensul ca i-am dat mai multi bani si mi-a dat chitanta pe mai putin. Pot cere casierei sa-si faca registru de casa in fata mea, eu fiind cel pagubit? Daca da, va rog sa-mi spuneti in baza carei legi pot solicita acest lucru ca si persoana fizica pagubita.
multumesc.