Dar daca de ex .tatal nu are domiciliul in Ro... are contract de munca pe 5 ani in afara tarii si vine in Ro cand doreste ? E corect sa fie nevoie de acordul lui pt ca mama sa isi poata schimba si ea domicilul stabilit prin hotarare , implicit al minorului , in afara tarii ? Pana la urma , tatal nu sta aici ; vine cand ia concediu , cand doreste si nu neaparat in functie de programul de vizita ... Nu e oare un abuz privind dreptul la circulatie si la viata , pana la urma , al mamei ?poate fi instanta considerata partinitoare cu tatal ? Acesta poate foarte bine sa se deplaseze sa aiba legaturi cu copilul si in Italia sau Franta ....
Mama nu este "vehicul" ; este cea care contribuie cu 50% din gene la ADN-ul copilului . De aceea , testul ADN implica expertizarea celor 3 implicati . Din bagajul genetic al copilului se compara initial informatia cu cea provenita din proba mamei , apoi prin excluderea acesteia , se compara ce a ramas cu ADN ul patern . De aceea , participarea mamei este esentiala , asa ca "discutia " intre cei doi pica sau nu ofera o asa mare certitudine de procente daca mama nu participa . Banuiesc eu ca si de aceea testele facute in laboratoare private , nu la IML , doar cu fire de par duse de tata , nu sunt acceptate in instante .
Si daca mama nu permite decat prelevara probei pt minor , nu si pt ea insasi- pt . ca oricum , ea teoretic nu e chemata in judecata , ci doar isi reprezinta legal copilul ? Ce relevanta are testul ? Adica , daca sunt toti trei testati , stiu ca e posibilitatea de 99,99% ; daca se fac teste doar pt tata si copil care este procentul ?
Mama se poate opune testarii minorului ? E nevoie de semnatura ambilor parinti pt prelevare sau este suficienta solicitarea din partea instantei?
Multumesc anticipat pt rasunsuri
Doamna , desi stimata Avlil a intervenit pt a va "traduce" ceea ce v-am scris mai toti pe aici , cred ca este nevoie sa va mai detaliez si alta nuanta - v-am sugerat sa pastrati postura de profesoara pt scoala ca o metafora , este vorba doar de atitudinea celor care cred ca le stiu pe toate prin prisma profesiei . De asemenea , nu am aversiune fata de soacre , ci consider ca fiecare ar trebui sa respecte limitele unor relatii sociale care vin la pachet atunci cand alegi sa-ti petreci viata cu un anume partener . Fata de profesori nici atat, daca intelegeti sensul metaforei de mai sus nici nu are rost sa va mai explic acest punct .
Chiar si pe acest forum aveti aceeasi atitudine care nu admite contrazicere . Bineinteles ca o persoana din alta generatie isi poate da cu parerea pe baza experientei sale , dar nu trebuie sa se supere daca nu se tine cont de ceea ce crede dumneaei . Cred ca dvs cautati doar sa vi se dea dreptate atunci cand incercati sa faceti un " bine" cuiva care nu vi l-a cerut dar nu intelegeti ca si "binele " este relativ si prin urmare va suparati daca nu sunteti acceptata .
Interesul copilului il stie mama lui cel mai bine si daca dansa crede ca ii trebuie caciula vara , o sa i-o puna si basta . Doar copilul va hotara dupa aceea daca o smulge sau nu , lasati-i doar pe ei sa aiba dispute in aceasta privinta .
Daca fata de noi tineti musai sa aveti dreptate fara sa participati la dialog , ci doar va sustineti monologul fara a tine cont de nuante , nici nu e de mirare ca nora dvs respinge orice sfat , fie el chiar si binevoitor .
Ascultati , va rog si experienta de viata a altora . Ceea ce am invatat eu si tin sa va impartasesc se defineste astfel :Regula este : fiecare familie - cuplu , adica - cu regulile ei .
Si ca sa rezumam : de mediator nu este cazul spuneti, aveti studii de pedagogie si psihologie ; solutii juridice va poate da fiul dvs , sa inteleg , adica tatal nepoatei in cauza pt ca are studii de drept ; acesta e un forum cu discutii juridice unde se solicita sfaturi punctuale, din partea expertilor sau ale neprofesionistilor in drept care au trecut prin situatii similare . Doriti doar sa spunem ca aveti dreptate ??????
Pacat ca in ffff multe cupluri se ajunge in punctul fara intoarcere - divortul , pe buna dreptate considerat a doua experienta traumatizanta dupa moartea unei rude apropiate - din cauza soacrelor . Am auzit o formulare care ar trebui introdusa in codul civil " divort din culpa soacrei " .
si la mine a fost la fel , soacra mea fosta a considerat ca mai bine ne desparte si va creste copilul cu un singur parinte ( eu , adica ) decat sa isi lase fiul sa stea cu una care nu tine in casa temperatura pe care o vroia ea ; nu folosea Ariel , ci Bonux ; care nu gatea ciorba ca ea ; care isi tinea copilul prea mult in brate si eterna , bineinteles , discutie cu pune caciulita.......da jos caciulita .......
Daca ajungeti sa va actionati nora in justitie , dvs nu veti obtine mai nimic atata timp cat parintii traiesc si isi ingrijesc copilul asa cum considera dansii potrivit cu nevoile copilului , ei il cunosc cel mai bine ; ei , in schimb , vor ajunge la o frumusete de divort din cauza piureului si caciulitei .
Doamna profesoara , rezumati-va la a fi profesoara doar la scoala si lasati-va copiii si nepotii sa isi traiasca vietile , dvs ati avut ocazia sa v-o traiti alaturi de sot . Experienta dumneavoastra de viata este importanta , desigur , dar doar pt dumneavoastra si trebuie sa ramana exact asa cum se aude . A dvs .
Buna seara , se poate face apel pt a cere pensia de intretinere in cuantum legal stabilit , desi in prima instanta s-a convenit asupra unei sume modice , fixe ? Desi am depus cererea formulata in acest sens si s-au depus si acte privind venitul real al parintelui care trebuie sa o acorde , acesta a venit cu o propunere mult mai mica in cadrul sedintei de judecata si i-a fost acceptata . Mentionez ca in intampinare si cererea reconventionala pe care a formulat-o a fost initial de acord sa se raporteze calculul la venituri .
Cine judeca apelul ?
Multumesc , deci daca e vorba de un copil nascut in august 2011 tatal nu mai poate introduce actiunea intrucat s-a prescris termenul de 6 luni . Sau o introduce , ca asa vrea el si ii va fi respinsa ?
Imi puteti spune mai precis , in ce text de lege sau document oficial se mentioneza ca in functie de data nasterii se aplica vechea lege sau noul Cod Civil ?e vorba totusi de diferenta foarte mare intre termene -6 luni vs. 3 ani ....si inca ceva - un judecator poate admite actiunea fara sa tina cont de aceasta regula si sa aplice numai noua lege ?
Al minorului ( sotul nu a fost de acord ca dupa divort sotia sa pastreze numele comun, sotia revine la numele purtat anterior si doreste sa schimbe si numele copilului -acesta sa poarte numele ei de fata - ca sa ii cheme la fel )
Tata - Popescu
Mama - Ionescu
Copil - Ionescu ( nascut Popescu dupa tata , inregistrat Popescu in certificatul de nastere )
Va intreb vis-vis de o situatie concreta : in urma divortului , instanta a hotarat ca sotia nu poate pastra numele dobandit prin casatorie , desi solicitarea se facuse exclusiv pentru a putea avea un nume comun cu minorul, deci in iteresul copilului . . Mamei i-a fost incredintat minorul , conform cu NCC , cu autoritate parinteasca exercitata de catre ambii soti .
Mama poate solicita schimbarea numelui pe cale administrativa , fara a avea evident acordul tatalui , pe baza deciziei autoritatii tutelare ?
Vad ca in lege situatia nu este in mod expres mentionata ca temeinica . S-ar putea incadra la art . 4 , litera m) alte asemenea cazuri temeinic justificate ?..
Art. 7. -
(1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara.
(2) Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
Pct 2 nu contrazice pct 1 ?
Am tot cautat raspunsuri pe forum pentru situatii similare insa intotdeauna se mentioneaza ca este necesar acordul celuilalt parinte - niciun raspuns nu face referire la posibilitatea ca autoritatea tutelara sa decida .
In majoritatea cazurilor , mamele doresc sa poarte acelasi nume cu copii lor , nu cu sotul de care au divortat . Nu ar putea fi aceasta o solutie , sa poarte copilul numele de fata al mamei ?