avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Activitate petrige

Activitate petrige

Preambul
O persoana apropiata, X a executa Anrp-ul pentru un set de doua decizii identice ca continut si valoare, A si B, reprezentind doua transe de plata independente. Pentru aceste plati existau decizii care au stat in asteptare pentru plata din cauza taraganarilor practicate si apoi ca urmare a sistarii platilor.

Executarea s-a aplicat si lui X i s-au depus sumele pentru A si B in cont bancar.
Ulterior, la mai mult de doua saptamina, ANRP a depus contestatie.
Doua instante diferite de la aceeasi judecatorie (probabil - in orice caz, din aceeasi localitate) au judecat si au dat, la termene foarte apropiate (1-2 saptamini) decizii contradictorii.
Prima intreptateste pe X sa pastreze suma primita pentru Transa A in timp ce cealalta instanta decide ca suma pentru transa B sa fie returnata ANRP.

Atit X cit si ANRP contesta apoi deciziile nefavorabile lor. Judecarea este programata cindva prin 2014.
Se creaza o situatie simetrica in privinta sanselor contestatiilor, cu variante posibile teoretic de decizie in care X pierde una sau doua transe sau le poate pastra pe amindoua.
Singura diferenta este ca X este cel care detine sumele pentru cele doua transe.

Intrebarea propriu-zisa
Reactia lui X in asteptarea sentintelor este de a ramîne in expectativa pentru folosirea partiala sau totala a celor doua transe primite.
Justificarea lui (de fapt, dupa parerea mea, expresia unei prudente irationale) este ca nu vrea sa pacaleasca statul (ale carui institutii - primarie, prefectura, ANRP, l-au lasat sa astepte ani buni de la depunerea cererii pina in 2013), ca vrea sa evite sa i se impute ulterior sumele in urma contestatiilor si, in final ca ar fi o ilegalitate sa foloseasca partial sau total aceste sume in prezent.

Mai adaug ca X nu a primit niciun fel de atentionari de la ANRP, judecatorii sau altii asupra existentei vreunei restrictii in folosirea banilor primiti.

Nu sunt specialist, dar sfatul pe care i l-am dat lui X este acela ca folosirea de catre el a sumelor este legala, chiar de buna credinta, nu ar avea niciun fel de implicatii in situatia unui recurs defavorabil (mai putin eventual a i s-ar imputa suma decisa). As mai adauga ca, tot in opinia mea, aceasta situatie e departe de a fi una obisnuita

Ce sfat de specialitate i s-ar putea da lui X referitor la pozitia adoptata de el in prezent?

Multumesc.
n53 a scris:

bună ziua,
poate aveți și niște teme cu obiective clare și precise din legislație, instituții ale statului de drept, economie, sănătate etc

Cu ajutorul dumneavoastra. Am spus ca nu sunt un profesionist, dar pot veni cu niste exemple.
Pot incepe cu faptul ca institutiile statului suedez si legilatia sunt transparente.
In 22 de ani contactul meu cu ele a fost minim, ca o consecinta a simplificarilor, optimizarilor existente. Am fost de cel mult 2 ori la un ghiseu, acestea fiind practic eliminate ca interfata.
Aceasta transparenta face ca un cetatean obisnuit sa fie foarte putin initiat in legi si prevederi, daca nu cumva are pasiunea asta sau are ghinionul sa aibe o problema iesita din comun. Exista anomalii si in Suedia, sistemul este pe depare de a fi perfect.

Apoi, acest domeniu este prin excelenta bazat pe informatie empirica. E greu de dat formule din care sa se deduca totul. Dar principii pot fi formulate si pot fi date contra exemple.

Sa schimbam impreuna legea ca exprimare stimuleaza imaginatia si dorinta sincera a membrilor comunitatii (nu numai specialisti) de a face ceva.
As vrea sa propun sa zabovim asupra unor principii, sa sintetizam o ,specificatie a ceeace am vrea sa obtinem. Unde vrem sa ajungem, ce trebuie sa schimbam?
Schimbarea legii nu e un scop in sine. Schimbarea unor principii de baza? Poate, dar care sunt acestea? Daca nu sintetizam ce ne nemultumeste nu vom sti nici ce sa schimbam.

Un al doilea punct legat de requirements este identificarea si folosirea unor experiente reusite din afara tarii. Indraznesc sa spun ca cel putin 2/3 din asa zisele dileme legate de legi, regulamente au raspuns satisfacator in alta parte. Impedimente in a le aborda? Ramane avertismentul din 1990 al lui Iliescu (ca sa nu perturbam specificul national cu calcuri - vezi democratia originala) inca valabil dupa un deceniu si ceva de tranzitie, globalizare, internet etc?

Am experienta de 22 de ani de viata activa in Suedia (pentru cine nu cunoaste, Sufrageria democratiei europene si locul 3 pe anul 2012 in topul bunastarii sociale - prosperity.com ). Suedia are printre altele si Agentia pentru Bunastare, Socialstyrelsen fapt care spune ceva.
Diferentele legate de abordarile, atitudinea, autoritatilor romane fata de membrii comunitatii continua sa ma surprinda. Prin 2007 am scris un material, Romania Fara Ghisee care continea sugestii de studia abordarea unor parti importante din infrastructura si experientele comunitare ale Suediei. Nu am avut mare succes cu el, dar macar am obtinut o apreciere pozitiva din partea lui Neagu Djuvara (sper ca nu din complezenta).
As fi dispus in continuare sa discut si impartasesc experientele mele de simplu utilizator al unui sistem (cel suedez) si alte experiente legate de calatoria (prin finantare proprie) prin toate tarile Europei si parti ale USA in ultimii 20 de ani.
S-ar mai putea sa discuta mijlocirea unor contacte la firul ierbii pentru schimburi de experienta punctuale, pe probleme concrete, cu actori implicati in aceste probleme din Suedia.
Ceeace nu as vedea necesar in acest subiect: discutarea unor probleme asa zise fara solutie care duc la discutii contradictorii inutile (maidanezii de exemplu - desi va asigur ca am si eu pareri si solutii, cele mai bune, bineinteles :-) sau vesnica galceava cu Constitutia - Suedia are 3 (trei!) constitutii laolalta dar se discuta public extrem de rar despre ele) sau intratul in detalii.
Multumesc.
P.S. Nu am pregatire juridica, sunt inginer, o meserie care iti cere sa definesti, realizezi si optimizezi sisteme complexe.
Apropo de petitii (pe net, sau nu), o sugestie. Ca oricare altul, fara sa vreau am fost invitat cînd si cînd sa semnez cîte o astfel de petitie.
Vreau avertizez asupra calitatii slabe (ceeace duce la ineficienta sau chiar saboteaza insusi scopul petitiei) a formularii petitiilor. Aprecierea mea este ca 8 din 10 petitii nu sunt formulate acceptabil pentru a produce impactul maxim dorit. In unele din ele nici macar nu se intelegea ce se cere! Am atentionat petitionarul care mi-a ,,explicat" ca se întelege din... titlu.
luk23256 a scris:

Eu sunt somer la varsta de 56 de ani Vad ca in prezenta lege acesti oameni sunt ignorati total.Se vede grija usl pentru amarati.

Pot exista multe pareri si raspunsuri la intrebarea dumneavoastra. Solutii... mai putin.
Comentariul meu este ca din intrebarea dumneavoastra nu rezulta prea multe informatii. De exemplu, la ce ,,prezenta lege" va referiti?

Ma tem ca problema dumneavoastra, care din pacate e serioasa, nu are de-a face cu USL sau altii.
Locuiesc si lucrez in Suedia de 22 de ani. Si aici dupa 50 esti practic cu termenul expiratat doar (atentie) in ceeace priveste gasirea unei slujbe.
Am o cunostinta cu pregatire superioara care a fost dispnibilizat de la un mare concern suedez prin 2009. Are referinte bune, experienta, si... mai cauta si acum. Si, credeti-ma nu e USL sau PDL, ma rog, ci Aliansen, Moderaterna si Arbetsförmedlingen.

P.S. Eu sper din tot sufletul sa va gasiti un serviciu cat mai apropiat de ceeace va doriti.
Multe multumiri, Joha!
Joha a scris:

Incheierea de respingere ceruta notarului nu este pentru a va adresa instantei sa va rezolvati problema... Fie notarul se inmoaie si va fae cu duplicat , fie cu incheierea de respingere va adresati instantei care in hotarare va va da dreptate si va indica notarului respectiv modul in care se va rezolva actul.
Nu sunteti associat cu nimeni sunteti coproprietar! Intai rezolvati succesiunile apoi puteti cere iesirea din indiviziune si in instanta caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune!
Puteti sa dezbateti succesiunea si in instanta insa cu o incheiere prealabila si obligatorie obtinuta de la notar.

Multumesc, devine si mai clar, dar mai am totusi o intrebare, sper ultima.

Eu personal nu am nicio succesiune de rezolvat . Numai o parte dintre ceilalti coproprietari au succesiuni nerezolvate. Succesiunea lor e... problema lor dar incerc sa-i ajut ca sa ma ajut pe mine.
As putea in loc de aceasta abordare sa ma adresez imediat instantei facand abstractie de toate situatiile in care se gasesc celalti coproprietari si fara a mai astepta niciun demers pregatitor din partea lor?
Daca acest scenariu este posibil, tot ce va trebui sa prezint specific sunt duplicate (emise de prefectura) dupa titluluri si propunere de dezmembrare facuta de cadastrist.
Joha a scris:

Cereti notarilor care resping duplicatul care are valoare originalului, atentie nu trebuie sa foe copie legalizata, ci duplicat emis de Prefectura, incheiere de respingere. Se piste face cu duplicat! Trebuie intai dezbatute succesunile si apoi facut partaj cu dezmembrare.
Faptul ca detine titlu de proprietate nu reprezinta infractiune, fiind coproprietar are acelasi drepturi ca si dvs. Nu este interes general ci un interes particular.
Tare imi este ca trebuie dezbat partajul in instanta....

OK, odata pus totul cap la cap nu e chiar simplu.
Am facut o succinta cautare asupra incheierii de respingere. Aparent e o procedura care consolideaza o astfel de respingere din partea unui notar. Dar dumneavoastra stiti exact ce spuneti, eu nu asta contest, sunt doar cam perplex intr-un caz in care prin bun simt intuiesc ca am dreptate (acceptarea duplicatului emis de prefectura): - citat ilustrativ mai jos
Aşadar, încheierea de respingere, eliberată de notar, are în primul rând un efect provocatoriu, de a determina părţile (persoanele) implicate să ceară justiţiei să se pronunţe asupra legalităţii unui act, concomitent cu plângerea împotriva încheierii de respingere pronunţată de notar.


OK, incheierea de respingere duce la aceea ca vom avea un numar de asociati cu succesiunea nerezolvata (dar cu incheiere de respingere de la notarii lor) care apoi eventual se pot prezenta in instanta pentru dezmembrare etc. Am inteles bine?

O alta intrebare. Considerand din start ca asociatii prin pasivitatea lor (plus obstacole pe care nu le vor putea rezolva ca cele de mai sus - lipsa succesiunii incheiate) nu se vor prezenta(in cel mai rau caz niciunul) in instanta ca urmare a actiunii introduse de mine pentru dezmembrare. Va putea instanta da curs actiunii de dezmembrare?
Tot ce doresc este sa ies din indiviziune (cum am spus, nu exista niciun fel de diferende intre asociati - probabil sunt coplesiti de dificultatea procedurilor).
Sau, cu alte cuvinte, e optim sa introduc actiune in instanta deja in momentul de fata, facand abstractie de toate dificultatile si lipsa de bunavointa a celorlalti asociati? Intuitia mea, dupa demersuri intense si amiabile pe care le-am facut cu asociatii si care s-au soldat pana la urma cu esecur, este imposibil sa mai obtin ceva de la ei si in consecinta nu mai am nici un sprijin de asteptat sau obtinut din partea lor.

Multumesc pentru timpul acordat!

Joha a scris:

Puteti obtine un duplicat al titlului de proprietate. Insa atentie daca nu se prezinta toti la partaj si dezmembrare npfie personal sau fie prin procura autentica nu puteti face la notar, trebuie sa va adresati instantei. In plus daca vreti partaj cu dezmembrare terenul trebuie cadastrat si sa aveti si o propunere de dezmembrare facuta de cadastrist.


Mulţumesc, dar... problema, :( şi întrebarea mea se referă strict la intrarea in posesie a titlului - document original (pe perioada necesară) de la asociat.

Am omis o serie de detalii pe care le credeam nerelevante.

Sunt 4 asociaţi diferiţi cărora notarii lor, diferiţi şi aceştia nu le acceptă duplicate pentru succesiunile ce acesti asociati trebuie sa le incheie anterior ieşirii din indiviziune propriu-zise.

Posed deja duplicat. Am cerut pana şi detalii de la Colegiul Notarilor despre neacceptarea duplicatelor, dar rezultatul e că notarii respectivi (care nu pot fi aleşi la intamplare, trebuie sa din zonele respective ale succesiunii) nu acceptă duplicat, cu excepţia unuia singur.

Apoi mai e şi problema de principiu a reţinerii titlului (6 luni cu încălcarea unei înţelegeri) de catre un asociat. Ar fi interesant de stiut cum se poate incadra aceasta fapta si care sunt caile practice de a fi rezolvata. Indraznesc sa cred ca este de interes general.

Multumesc pentru sugestia - de asemenea valoroasa - de a avea la dezmembrare si o propunere de dezmembrare facuta de cadastrist. De fapt, avem cadastrare facuta si o intelegere de dezmembrare facuta intre asociati (prin decesuri, acestia au ajuns 7-8 la numar) iar 4 dintre ei au neglijat succesiunile, care costa cam 850 lei - de aici complicatii suplimentare). Terenul (respectiv titlurile) sunt de fapt si ele 4 la numar (!). Asociatii sunt pasivi in sprijinirea dezmembarii iar situatia se perpetueaza de vreo 17 ani.

George
P.S. God Jul och Gott Nytt År!
Aş dori că cineva să mă ajute cu încadrarea juridică şi propunere de soluţionare a următoarei probleme.
Patru familii printre care şi subsemnatul, deţin în comun un titlu de proprietate original al unui teren în la care nu s-a reuşit ieşirea din indiviziune.
Nu există niciun fel de litigii între cei patru.
În prezent incerc demararea ieşiriidin indiviziune. Cele patru familii locuiesc în zonediferite din ţară la 300-800 km distanţă unii de alţii.
În iulie ac AM căzut de acord cu asociatul la care de află titlul că acesta să îmi expedieze pentru prezentarea la un notar (aceştia, la bun plac, acceptă sau nu duplicate ale titlului).
Asociatul taraganeaza expedierea titlului fără să fi exprimat vreun dezacord şi fără să aibe probleme de vreo altă natură. Finalizarea procedurii este în egală măsură interesul său.
În ultima perioadă sistematic nu mai răspunde la telefon sau e-mail. Este de asemenea vorba de o persoană absolut conştientă de ceeace face.
Ce e de făcut? Mă gândesc că după o avertizare formală (cum?) să fac o plângere la poliţie sau judecătorie.
Mulţumesc anticipat pentru sugestii.
George