Persoana juridica este obligata sa ofere garantie, chiar daca nu este dealer auto si nu are ca activitate comertul cu autoturisme?
Trecerea de la 3% la 1%
Buna ziua!
SRL microintreprindere realizeaza venituri anuale sub 60K EUR, plateste in T1 , T2 si T3 2024 impozit pe venit 1%.
In luna octombrie 2024 va vinde un auto in valoare de 20K EUR, depasind astfel pragul. Pentru T4 2024 firma va plati impozit pe venit 3% din venitul realizat in T4.
Avand in vedere ca vanzarea auto este eveniment fara recurenta si fara legatura cu codul CAEN (si SRL-ul nici nu mai detine alte bunuri mobile), in 2025 se poate face trecerea inapoi la 1%, tinand cont de faptul ca cifra de afaceri nu va depasi plafonul de 60K? Daca da, cand? Sau pentru 2025 se ia ca referinta cifra din 2024 si tot anul 2025 SRL-ul trebuie sa plateasca 3% impozit pe venit, urmand ca abia din 2026 sa revina la 1%? (bineinteles, in cazul putin probabil in care nu se va modifica codul fiscal).
Multumesc!
Buna ziua! SRL detine auto cumparat in rate de la persoana fizica. Dreptul de proprietate a fost transferat, auto apartine SRL-ului. Plata ratelor se face conform contractului pana in septembrie. SRL-ul poate vinde autoturismul mai devreme de luna septembrie?
Multumesc!
Pentru un SRL cod CAEN 7022 (consultanță pentru afaceri și management) unde C.A depaseste 80% prin aceasta activitate, ramane incadrarea de plata impozitului pe profit, sau poate trece incepand cu 2024 la Microintreprindere cu impozit 1% pe venit daca acesta este sub 60.000 EUR? Multumesc!
Buna ziua, am o masina, credit auto, masina este pe numele meu, sunt proprietar, nu banca. As vrea sa o trec pe PFA, astfel incat sa deduc rata lunara + combustibil, etc. Inteleg ca prin contract de comodat nu pot deduce rata lunara. Ma puteti ajuta va rog cu o varianta? Multumesc!
Buna ziua!
In vechiul format al D394, aveam optiunea de a debloca declaratia din luna precedenta si de a anula intrarile existente, astfe incat sa inregistrez intrarile pentru noua perioada de raportare fara a fi nevoie sa scriu iar datele de identificare ale firmei sau denumirea unui furnizor deja inregistrat in trecut.
Observ ca in noua D394 nu mai exista butonul de ANULARE "Lista operatiuni" si pastrarea "Nomenclator operatori" pentru a incarca o noua perioada de raportare " #-o ceea ce inseamna ca desi poate am 30 de furnizori pentru care inregistrez lunar, in loc sa pun doar CUI - ul si suma, trebuie de fiecare data sa pun si denumirea.
Exista cumva o solutie?
Multumesc!
Buna ziua! Am o situatie cu care nu cred ca v-ati mai intalnit pana acum, sper sa ma puteti ajuta:
Din luna 1 pana in luna 9 am lucrat full time, salariu 2000 avand ramase 8 zile de concediu
In lunile 10 si 11 am trecut pe progrma part time, salariu 1000, avand aferente 2 zile de concediu pentru aceasta perioada
Daca eu imi dau demisia in luna 11, intru in perioada de preaviz de 20 de zile, si managerul nu poate sa imi dea concediu, rezulta ca-mi va plati cele 10 zile de concediu neefectuate.
DAR (si aici vine dilema), din cate am citit pe forum, zilele se platesc facand media salariala a ultimelor 3 LUNI. Problema e urmatoarea: daca facem media la ultimele 3 luni ( 20 + 10 + 10 ) / 3 = 13.33 , insa 8 din cele 10 zile de concediu le am, dupa cum am zis mai sus, din perioada in care eu aveam salariu 20 (deci, media salariala a ultimelor 3 luni de full time, unde sunt aferente 8 din cele 10 zile, era 20, nu 13.33 ).
Intrebare: valoarea celor 8 zile de concediu neefectuat in perioada in care aveam salariu 20 va scadea doar din simplul fapt ca in ultimele 2 luni salariul meu a devenit 10 (program part time) ?
Multumesc!
Va multumesc pentru raspuns!
As mai avea o intrebare legata de numarul zilelor de concediu, cu care sper ca ma puteti ajuta ( ca sa nu mai deschid alt topic )
Conform Art. 81 alin 5 din CM: (5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
1. Daca eu intru in perioada de preaviz incepand cu 1 martie pentru a putea depune demisia pe 31 martie, avand 21 de zile de concediu pe an, proportional cu perioada lucrata ( adica 1.75 zile / luna ), este adevarat ca voi avea dreptul la 1.75 X 3 = 5 zile concediu ?
2. In situatia in care mai am de luat 5 zile de concediu de anul trecut, adunate cu cele 5 zile aferente pt 2015, as putea sa imi iau concediu incepand cu data de 18 martie, pana la sfarsitul lunii. DACA in ultimele 10 zile ale lunii eu voi fi in concediu, mi se vor mai oferi cele 5 zile aferente pt 2015? Cu alte cuvinte, perioada 18 martie - 31 martie, fiind in concediu, acele zile mai sunt eligibile ca zile lucratoare pentru care mi se va oferi concediu?
Multumesc de raspuns si trimiterea la art din C.M
Data absolvirii cursului de pregatire a fost 17 iulie 2014
As fi vrut sa stiu doar daca exista anumite situatii in care aceasta clauza sa fie evitata
Buna ziua!
Urmeaza sa parasesc locul de munca actual, insa exista o clauza in contract care ma obliga sa platesc o anumita suma de bani pentru cheltuielile suportate cu stagiile de pregatire in cazul in care parasesc compania mai devreme de 12 luni de la data absolvirii cursurilor (proportional cu perioada nelucrata)
Din cate am inteles aceasta este o clauza abuziva, existand cazuri in care fosti angajati au mers chiar si in instanta pentru a evita plata, insa nu vreau sa se ajunga in acest punct.
Intrebarea mea este: exista vreo norma ( chiar si artificiu) in Codul Muncii care m-ar putea scuti de plata acestei sume?
Multumesc.