avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate Radu9

Activitate Radu9

Bună ziua,

Curierul mă obligă să plătesc TVA pentru un bun care conform TARIC este scutit de drepturi vamale (substanță farmaceutică reglementată de DCI). TVA nu se subscrie noțiunii de drepturi vamale?
Conform art. 14 din Legea nr. 230/2007 proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.

Art. 34, (1) Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.

Deci asociația de proprietari este obligată să se îngrijească de reparațiile proprietății comune, fiecare locatar fiind obligat la suportarea costurilor proporțional cu cota-parte, iar proprietarii nu se pot opune. Vă recomand să lecturați și acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
Răspuns la discuția Plangere penala prin e mail
KLTM a scris:

Asa, am citit si eu, multumesc. Si apoi, cum fac ei dosarul penal fara semnatura mea? Ce fac cu acel proces verbal?
Ideea e ca eu am depus plangere penala, cum trebuie, prin posta si NU doresc cercetarea in acest dosar deschis de ei. Ce pot sa fac?


Nu trebuie semnătura dvs. pentru deschiderea dosarului dacă s-au sesizat din oficiu. E nevoie numai de semnătura procurorului pe procesul verbal. Temeiul legal este cel indicat de domnul Trandafir2, respectiv art. 292 CPP.
Răspuns la discuția protectia datelor personale
Ați citit definiția prelucrării datelor personale?
Prin prelucrarea datelor cu caracter personal se înțelege orice operațiune sau set de operațiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea către terți prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ștergerea sau distrugerea.


Potrivit DEX,
UTILIZÁ, utilizez, vb. I. Tranz. A întrebuința (cu folos), a folosi. – Din fr. utiliser.


Asociațiile de proprietari sunt operatori de date cu caracter personal, după definiția legii. Dacă nu ar fi fost, ANSPDC nu ar fi găsit de cuviință să le excludă de la obligația notificării. Pe cale de consecință, sunt obligate, tot potrivit legii, să asigure confidențialitatea datelor personale, lucru care nu se întâmplă prin afișarea identității locuitorilor pe liste. În modul acesta nu doar că se divulgă identitatea persoanelor care locuiesc în blocul/scara respectivă, ci întregul lor domiciliu.

Faptul că interpretările și extinderile nu au legătură cu lista de plată este punctul dumneavoastră de vedere. În multe domenii cu reglementare specială sunt incidente dispozițiile altor legi, acolo unde legea specială nu prevede explicit. Legea nr. 677/2001 se interpretează și se extinde în orice domeniu care se întrepătrunde cu cel al datelor cu caracter personal (deci și în cel al asociațiilor de proprietari).
Răspuns la discuția 30 zile apel
Recitiți ce a scris Avnic. Nu, dacă apelul a fost trimis prin poștă. Ultima zi în care ar fi putut să-l depună la poștă pentru a fi în termen este 18 aprilie. Dacă plicul este astfel datat (sau mai devreme) apelul ar fi declarat în termen, indiferent de data la care apare înregistrat pe portal. Eu am avut un recurs trimis prin poștă pe 6.01 (ultima zi de declarare) și a apărut pe site înregistrat pe 08.01, fiind socotit în termen (în cele din urmă).
Răspuns la discuția protectia datelor personale
Potrivit art. 3, alin. 1, lit. a din Legea nr. 677/2001, prin date cu caracter personal înțelegem orice informații referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă (în această definiție încadrându-se și numele și prenumele).

Conform art. 4, alin. 1, lit. c din aceeași lege, datele personale destinate a face obiectul prelucrării trebuie să fie adecvate, pertinente și neexcesive prin raportare la scopul în care sunt colectate și ulterior prelucrate.

Prin prelucrarea datelor cu caracter personal se înțelege orice operațiune sau set de operațiuni care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvăluirea către terți prin transmitere, diseminare sau în orice alt mod, alăturarea ori combinarea, blocarea, ștergerea sau distrugerea.

Raportat la scopul prelucrării datelor personale prilejuite de afișarea listei lunare de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, conform art. 46 din Legea nr. 230/2007, respectiv acela de a-l informa pe fiecare proprietar cu privire la obligațiile financiare ce-i revin, dezvăluirea către terți a identității și a adresei acestuia îmi pare a fi excesivă, deci în contradictoriu cu condițiile art. 4, alin. 1 din Legea nr. 677/2001, de vreme ce fiecare proprietar își cunoaște apartamentul și poate lua cunoștință cu exactitate de sumele ce trebuie plătite prin această cale mai puțin intruzivă.

Faptul că spiritul Legii nr. 677/2001 este acela de a limita pe cât de mult intruziunile în viața privată a unei persoane, chiar și atunci când prelucrarea se face în temeiul unei obligații legale, este dovedit și de măsurile de securitate la care legea obligă în legătură cu prelucrarea datelor personale. Operatorul este obligat să aplice măsurile tehnice și organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva [...] dezvăluirii sau accesului neautorizat, în special dacă prelucrarea respectivă comportă transmisii de date în cadrul unei rețele, precum și împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegala. Prin afișarea listei cu cheltuielile lunare ale asociației la avizierul scării, în care figurează și proprietarii, nu se poate conclude că s-au luat toate măsurile organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva dezvăluirii acestora, de vreme ce orice terț care are acces în scară (și are acces ușor chiar și în cazul scărilor dotate cu interfon) va fi informat de identitatea proprietarilor.

Pentru aceste argumente îmi mențin opinia că afișarea listelor trebuie să se facă prin anonimizarea informațiilor în legătură cu datele personale, scopul pentru care are loc prelucrarea efectuată în temeiul obligațiile legale fiind atins și în acest fel.
Răspuns la discuția protectia datelor personale
Exceptarea de la notificare nu anulează obligația de a asigura confidențialitatea datelor personale, motiv pentru care tabelele cu sumele de plată se vor afișa fără numele locatarilor/proprietarilor.
Răspuns la discuția protectia datelor personale
Numele și prenumele reprezintă date personale în înțelesul art. 3, alin.1, lit. a din Legea nr. 677/2001, întrucât sunt date în legătură cu o persoană identificată sau identificabilă. Astfel a hotărât și Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Secția de Contencios administrativ și fiscal, prin Decizia nr. 37/2015.
Răspuns la discuția Mi-e frica !
Sigur, nu i le-am recomandat pentru a le folosi când cineva țipă la ea, ci pentru a se putea apăra dacă cineva o agresează fizic. Pentru că așa cum arată și inițiatoarea discuției, teama ei față de vecin e în legătură cu posibilitatea de „a-i face ceva”. Însă observațiile dvs. sunt binevenite.
Răspuns la discuția Mi-e frica !
Fiți atentă ce pastile și pentru cât timp le luați pentru că unele dau toleranță și dependență cu sindrom de sevraj la întreruperea bruscă.

Decât să luați pastile și să nu mai ieșiți din casă de frică mai bine vă cumpărați un spray lacrimogen, eventual și un aparat de electroșocuri, pe care să le țineți la îndemână și să vă duceți la pâine fără frică.