Tineti creditul sub 90 de zile de intarziere si nu se va ajunge la executare silita (de cele mai multe ori dar nu e garantat).
Banca poate incepe procedurile de excutare silita si la prima zi de intarziere:
a.Notificare de achitare a datoriei in 15 zile daca nu se incepe executarea silita,
b.Declararea creditului scadent anticipat (adica creditul nu mai are rate lunare, exista doar "o singura rata" care trebuie platita odata toata),
c.Dosarul merge la executor care cere incuviintarea pentru executarea silita
d.Poprire pe venituri, poprire pe conturi, interogari DITL si ITM
e.Incep licitatiile pentru vanzarea bunurilor aflate in proprietate
d.Daca valoarea de vanzare a imobilului nu acopera datoria banca se va indrepta si asupra altor bunuri pentru a recupera datoria
Nu te obliga nimeni in viata asta sa faci nimic.Esti doar constrans.Banca se va indrepta asupra bunurilor decedatului, iar la succesiune isi va dori partea.Incercati sa vorbiti cu o persoana de la departamentul Colectare si Recuperare al bancii pentru a gasi o metoda de achitare a acestei datorii dar nu semnati nici un act aditional la vechiul contract de credit.Se poate sa scapati si fara sa platiti nimic, banca trecand creditul la pierderi.Depinde in ce stare de spirit se afla cei care decid!
Sper ca am descurcat mai mult decat am incurcat.
Oricate popriri ar exista de la oricate banci iti vin in minte nu pot depasi 1/3 din venituri nete.In cazuri exceptionale si in urma unei hotarari judecatoresti in acest sens se poate ajunge la 1/2 din venituri nete.
1.Mergeti la banca si cereti o restructurare a creditului.
2.Motive: pierderea locului de munca, supraindatorare, scaderea veniturilor;
3.Aveti grija la numarul de zile de intarziere (DPD cum le numesc bancherii ca parca romana nu mai cunosc).Este bine sa nu depasiti 90 de zile.Peste aceasta valoare creditul se provizioneaza 100% si banca de obicei incepe procesul de executare silita
4.Vb cu cineva de la departamentul Colectare si Recuperare si spuneti ca vreti sa platiti creditul dat ca momentan aveti dificultati;
5.Se poate semna de asemenea un angajament de plata (nefiind in executare silita) pe care este bine sa il respectati cu sfintenie pentru a nu ajunge la executare silita;
6.In cel mai rau caz banca poate sa va respinga cererea de restructurare si sa inceapa executare silita care inseamna:
a. Poprire pe venituri dar nu mai mult de 1/3 din acestea (in cazuri exceptionale se poate ajunge pana la 1/2 din venituri dar numai in urma unei hotarari judecatoresti in acest sens)
b.Interogare la Directia Taxe si Impozite pentru bunuri detinute (masini,case) care pot fi valorificate pentru a se recupera datoria.
Sper ca nu te-am ametit prea tare.Daca mai ai neclaritati....intreaba.
1.Majoritatea bancilor nu mai au personal (sau e lenes) pentru a verifica daca banii intrati in conturi sunt proveniti din salariu sau ca ai vandut nu stiu ce de prin casa si ai incasat de la persoana "X". In consecinta - vb cu angajatorul ca atunci cand vireaza banii sa scrie expres la detaliile tranzactiei - "SALARIU LUNA ......".
2.Aveti grija cu banii deja existenti in cont.Daca nu au intrat la fel cu titlu de SALARIU ii pierdeti pe toti!!!Banca va vira toti banii catre Executor sau oricine a instituit poprirea.
3.Poprirea nu se va ridica decat atunci cand se va achita in intregime debitul (adica datoria) catre banca.Pana atunci puteti sa va folositi de restul de 2/3 din venituri intrate cu titlu de salariu/pensie.
4.Degeaba dati nume si nr de lege.Banca nu da 2 bani pe ele.Nu o sa va ajute cu nimic.
Daca mai este ceva ce nu am acoperit astept intrebari.
Poprirea pe salariu nu este in cuatum de 1/3 din venituri??In anumite situatii si numai conform unei hotarari a instantei judecatoresti poprirea poate sa ajunga pana la 1/2 din venituri.Daca ma insel va rog sa ma corectati!!!