avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Activitate daco16

Activitate daco16

Nu sunt pe deplin lamurit, intrucat nu mi-ati raspuns si la intrebarea: "salariile compensatorii pot fi interpretate ca despagubiri?"

Sigur, au si valoare de protectie sociala, dar, totodata, reprezinta o DESPAGUBIRE a angajatorului acordata salariatului, cu atat mai mult cand masura concedierii a fost luata din motive neimputabile salariatului.
Art. 268. [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;


Tinand cont de caracterul interpretativ al legislatiei muncii, ma adresez specialistilor de pe acest forum, cu urmatoarele INTREBARI:

- salariile compensatorii pot fi interpretate ca drepturi salariale?

-salariile compensatorii pot fi interpretate ca despagubiri?

- pentru neacordarea numarului integral de salarii compensatorii, prevazut in contractul colectiv de munca in vigoare la data concedierii, salariatul se poate adresa instantei in termenul de 3 ani prevazut de art.268, alin.(1), lit.c, din Codul Muncii?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile primite.
Multumesc pentru raspuns. Din pacate, reprezentantii oficiului juridic si resurselor umane din unitate sustin contrariul, aplicand prevederile CCM valabil pana in mai 2013, argumentand ca hotararea consiliului de administratie, in baza careia s-a dispus concedierea colectiva, in care era inclus si salariatul concediat efectiv in noiembrie 2013, a fost emisa in perioada CCM valabil pana in mai 2013.
La data de 1 februarie 2013 s-a pus in aplicare masura disponibilizarii colective intr-o unitate. In acea perioada de timp, era in vigoare un CCM care prevedea un anumit numar de salarii compensatorii, functie de vechimea in munca. Acel CCM a fost valabil pana in luna mai 2013. Din Iunie 2013 a intrat in vigoare un alt CCM, in care a fost modificat numarul de salarii compensatorii acordate.
Unui salariat, aflat in incapacitate temporara de munca la data de 1 februarie 2013, i s-a desfacut Contractul Individual de Munca si i s-a emis Decizia de concediere in noiembrie 2013, atunci cand a incetat incapacitatea temporara de munca a salariatului.
Intrebare: deciziei de concediere emisa in noiembrie 2013 i se aplica prevederile CCM in vigoare sau prevederile fostului CCM care si-a incetat valabilitatea in mai 2013?
Multumesc pentru raspuns. Revin cu prezentarea articolului cuprins in CCM-ul 2006 prelungit in 2007.

Părţile contractante convin asupra următoarelor prevederi:

- la fondul de salarii pe anul 2006 să se efectueze majorări salariale la 1 octombrie 2006, cu un procent cuprins între 6%-12%;


In acest caz este valabila negocierea la 1 octombrie 2007 chiar daca continutul articolului face referire la 1 octombrie 2006? Conducerea refuza sa negocieze argumentand ca este specificata o data calendaristica ce nu mai este valabila.
Multumesc,
daco
In 2007 s-a prelungit CCM-ul la nivel de unitate valabil pe anul 2006. Acesta prevedea la data de 1 octombrie 2006 negocieri salariale. Prin prelungirea contractului este legala negocierea salariala la 1 octombrie 2007?

Multumesc,
daco
Va rog mult sa cititi acest act pe care un pacient trebuie sa-l semneze inaintea unei operatii. Daca ati fi pacienti si v-ati confrunta cu o astfel de situatie, cum ati reactiona in calitatea dvs. de specialisti juridici?

CONSIMTAMANT

Eu, subsemnatul........domiciliat in........internat in..........desemnez pe d-nul Dr..........cat si pe oricine desemneaza el ca asistent sa efectueze asupra mea operatia necesara rezolvarii afectiunii mele.
In cazul in care in cursul operatiei apar situatii si conditii neprevazute anterior, ce necesita procedee chirurgicale aditionale fata de cele expuse, il autorizez pe medicul chirurg sa faca ce considera.
Natura si scopul operatiei, metodele alternative de tratament, cat si riscurile interventiei chirurgicale mi-au fost explicate in totalitate.
Sunt pe deplin constient ca procedeul operator are posibile complicatii.
Consimt la administrarea anesteziei si la folosirea acelor anestezice care sunt necesare.
Inteleg necesitatea acestei operatii si am luat cunostintă de faptul ca nici o garantie sau asigurare nu mi-a fost data de nimeni in ceea ce priveste rezultatele acestei operatii.:O
Mentionez ca nu am fost conditionat material si nu am oferit avantaje materiale pentru acordarea asistentei medicale.:-/

Data..... Semnatura bolnav........................


Eu mi-am exprimat punctul de vedere printr-o scrisoare deschisa d-lui Ministru Eugen Nicolaescu.
Domnule Ministru,

Doresc pe aceasta cale sa-mi exprim dezaprobarea, pentru modul trist in care o structura importanta a sistemului medical pe care-l manageriati - Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila - intelege sa nu-si asume nicio responsabilitate profesionala, sa evite orice risc profesional, orice posibilitate de tragere la raspundere in caz de esec. Nu stiu daca este o practica locala sau asemenea situatii sunt intalnite la nivelul intregului sistem medical. Aceasta stare de fapt devine si mai grava daca se face cu stiinta si acceptul Dvs.
Cum se intampla asa ceva? Simplu, printr-un consimtamant diabolic pe care pacientul, in majoritatea cazurilor lipsit de pregatirea juridica si consilierea de specialitate, trebuie sa-l semneze inaintea operatiei ce i-a fost recomandata. In mod special, o fraza din acest consimtamant mi-a dat frisoane si mi-a relevat potentialul profesional si uman, sper ca nu al sistemului medical chirurgical din Romania ci doar al structurii mai sus mentionate. Citez: "Inteleg necesitatea acestei operatii si am luat cunostinta de faptul ca nici o garantie sau asigurare nu mi-a fost data de nimeni in ceea ce priveste rezultatele acestei operatii." Acum imi este foarte limpede de ce personalitati politice ale Romaniei au refuzat sa efectueze actul operator in tara lor preferand strainatatea. Cu siguranta li s-a spus si lor ca trebuie sa semneze un astfel de consimtamant, cu o astfel de prevedere. Pentru o edificare mai amanuntita, va supun atentiei continutul acestui act pe care il si anexez in copie:

urmeaza textul actului precitat

Domnule Ministru, cu speranta ca cine trebuie sa auda si sa vada va face ceva, va multumesc pentru atentie si va doresc sincer sa va simtiti bine!;)

10.02.2007 Cu nemultumire,

daco16
contribuabil la bugetul asigurarilor de sanatate
....Daca porniti din start cu 1% sanse de castig....Va asigur ca am sanse mai mari de 1%....B-)

....Solutia se da pe ce este scris la dosar nu pe vorbe frumoase!....Ar fi minunat sa se intample intotdeauna asa!Realitatea ne demonstreaza din pacate altceva de foarte multe ori....:O

...pentru judecator - acesta oricum, la cate dosare are si chef sa le solutioneze...Trist dar adevarat, cel putin la TMB spetele sunt de ordinul zecilor, cand sa mai apuce si biata instanta sa le parcurga si sa le mai si inteleaga:-/

Revin la tema mesajului: se gaseste cineva care sa faca fata criteriilor solicitate pentru a ma reprezenta?;)
Multumesc din nou pentru interes. Am un litigiu de munca atipic. Vreau sa demonstrez doar adevarul, ca am fost lucrat cu "manusi albe". De aceea e nevoie si de un foarte bun pledant care stapaneste procedura civila, nu numai de un excelent cunoscator al legislatiei muncii. Dupa cum probabil stiti e nevoie si de prestatie artistica in fata instantei. Platesc onorariu de succes.;)
Multumesc pentru raspuns. Da, sunt din Bucuresti. Inainte de a-mi recomanda persoana, va rog frumos sa va ganditi daca are curaj si pledeaza bine.