Exista anumite exceptii de la principiul irevocabilitatii donatiilor, de exemplu:
1. Daca persoanei fara copii la data efectuarii donatiei i se naste un copil, contractul se considera desfiintat de drept din momentul nasterii acestuia. Prin urmare, daca donatorul are deja copii, nu va putea fi revocata donatia pentru o eventuala survenienta de copil.
2. In cazul decesului donatorului, mostenitorii rezervatari isi pot cere partea din donatie daca dovedesc ca prin aceasta li s-a incalcat rezerva succesorala. Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, parintii si descendentii directi ai defunctului. In acest caz mostenitorii rezervatari au dreptul la o cota-parte din donatie, insa numai daca prin ea s-a incalcat rezerva succesorala.
3. Revocarea donaţiei pentru ingratitudine este o modalitate legală de revocare în virtutea căreia donaţia se poate desfiinţa judiciar în cazurile limitativ prevăzute de art. 831 cod civil.
Codul civil enumeră succint la articolul precitat trei cauze de revocare a donaţiei pentru ingratitudine:
1) Dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului.
În acest caz este suficient să se stabilească intenţia donatarului de a-l ucide pe donator.
2) Dacă donatarul se face vinovat de delicte, cruzimi sau injurii grave
Delictele sunt fapte penale săvârşite de donatar care lezează bunurile sau persoana donatorului.
3) Dacă donatarul refuză "fără cuvânt" să îi dea alimente donatorului
Pentru a atrage revocarea donaţiei, refuzul de alimente trebuie ca donatorul să fi avut nevoie şi să fi cerut alimente donatarului care l-a refuzat deşi ar fi avut posibilitatea să îi ofere.
Buna ziua,
dupa cum va raspuns si colega noastra mai sus, printr-o "ordonanta de plata-este calea mai rapida sau pe dreptul comun. Ambele necesita proceduri prealabile. In cazul ordonantei trebuie sa-l notificati ca are de plata suma de......, iar in cazul in care mergeti pe o actiune in pretentii (drept comun) trebuie sa parcurgeti procedura informarii(procedura medierii)".
Trebuie sa luati in calcul ca nu mereu rata de reusita este de 100% in aceste cazuri din motive care tin de economia jocului: pot sa intre in faliment, pot disparea de pe teritoriul Romaniei...etc. Dar de principiu aceste 2 modalitati sunt cele mai rapide si eficiente.
Cu stima,
Boeriu si Asociatii
Buna ziua,
daca instanta a acordat termen din oficiu invocand perimarea cererii de chemare in judecata, iar reclamanta se prezinta la termen solicitand repunerea in termen si judecarea dosarului in continuare, se repune in termen si se merge inainte cu procesul.
Daca se acorda o hotarare de catre instanta care constata perimarea, era supusa recursului, la instanta ierarhic superioara, in termen de 5 zile de la pronuntare. Cand perimarea se constata de o sectie a Inaltei Curti de Casatie si Justutie, recursul se judeca de Completul de 5 judecatori.-art.421 Noul C. Proc.Civ.
Cu stima,
Boeriu si ASociatii
Buna ziua, va atasam o partea din Legea Pensiilor unde puteti gasii raspunsuri la intrebarile Dvs.:
ART. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
ART. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
ART. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
ART. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
ART. 88
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
ART. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
b) 75% - pentru 2 urmasi;
c) 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi.
ART. 90
Cuantumul pensiei de urmas, in cazul orfanilor de ambii parinti, se stabileste prin insumarea drepturilor de pensie de urmas, calculate dupa fiecare parinte.
ART. 91
In cazul modificarii numarului de urmasi, pensia se recalculeaza in conformitate cu dispozitiile art. 89 alin. (2).
ART. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
ART. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.
Cu stima,
Boeriu si Asociatii