avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Perimarea cererii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Perimarea cererii

Daca instanta a acordat termen din oficiu invocand perimarea cererii de chemare in judecata, iar reclamanta se prezinta la termen solicitand repunerea in termen si judecarea dosarului in continuare ... se poate repune in termen si judeca ?

Sau se va constata perimarea si va trebui deschis un nou dosar avand acelasi obiect ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:57, 15 Septembrie 2013
Buna ziua,
daca instanta a acordat termen din oficiu invocand perimarea cererii de chemare in judecata, iar reclamanta se prezinta la termen solicitand repunerea in termen si judecarea dosarului in continuare, se repune in termen si se merge inainte cu procesul.
Daca se acorda o hotarare de catre instanta care constata perimarea, era supusa recursului, la instanta ierarhic superioara, in termen de 5 zile de la pronuntare. Cand perimarea se constata de o sectie a Inaltei Curti de Casatie si Justutie, recursul se judeca de Completul de 5 judecatori.-art.421 Noul C. Proc.Civ.

Cu stima,
Boeriu si ASociatii

Multumesc pentru raspuns! As mai avea o intrebare: la termenul anuntat de instanta pentru judecarea perimarii, dupa solicitarea repunerii in termen, se va discuta fondul dosarului sau se va discuta dosarul la un nou termen ce va fi acordat de instanta dupa termenul "perimarii" ?
Cauza se judecă potrivit dispoziţiilor vechiului Cod de procedură civilă.

Nu are importanţă ce doreşte acum reclamanta. Instanţa va constata că a intervenit perimarea şi va pronunţa o hotărâre în acest sens. Perimarea este o sancţiune care intervine de drept, prin urmare voinţa părţilor în proces nu este relevantă.

Singurele situaţii în care nu curge termenul de perimare sunt următoarele:
-actul de procedură care a generat suspendarea cauzei trebuia efectuat din oficiu, nu de către reclamant;
-din motive care nu sunt imputabile reclamantului, cererea n-a ajuns la instanţa competentă;
-nu s-a putut fixa termen de judecată în cauză din motive independente de voinţa reclamantului.

Potrivit art. 250, alin. (3) Cod procedură civilă, perimarea se suspendă, de asemenea, pe timpul cât partea este împiedicată de a stărui în judecată din pricina unor împrejurări mai presus de voinţa sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare, urmari leusan leusan in cazul unei perimari a unei contestatii la 10.10.2011care sunt urmarile acesteia ,Contestatorul - practic pierde procesul? Daca de la data perimarii ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar doar cu privire la recurs sau si la fond. dandanaua dandanaua Printr-o incheiere data la fond in octombrie 2007, judecata cauzei civile respective este suspendata ca urmare a trimiterii la parchet a unui inscris sub ... (vezi toată discuția)
Cauza suspendata, termen de perimare litigii cu profesionistii mmmmela mmmmela buna ziua, daca am un proces pe fond inceput pt. nulitatea unei conventii notariale in comercial,in care eu sunt parte in calitate de parat, iar in 01.06.2011 ... (vezi toată discuția)