Prin art.248 C.proc.civ., legiuitorul stabileşte că orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an în materie civilă sau şase luni în materie comercială.
Potrivit art.252 alin.1 teza I C.proc.civ., perimarea se constată din oficiu sau la cererea părţii interesate, iar conform alin.2 al aceluiaşi articol, perimarea poate fi invocată şi pe cale de excepţie, în camera de consiliu sau în şedinţă publică .
Aşadar, pentru a constata perimarea, instanţa din oficiu sau la cererea părţii interesate ori, în condiţiile art.45 C.proc.civ., a procurorului, va repune cauza pe rol şi va dispune citarea părţilor. Dacă după împlinirea termenului de perimare s-a fixat termen de judecată, perimarea poate fi invocată pe cale de excepţie, de către instanţă din oficiu, de către partea interesată sau de către procuror. Întrucât perimarea este reglementată prin norme de ordine publică, excepţia poate fi invocată oricând în cursul judecăţii. Totuşi, perimarea cererii de chemare în judecată nu poate fi ridicată pentru prima oară în instanţa de apel (art.252 alin.3 C.proc.civ.). Deci, dacă perimarea nu a fost invocată în faţa primei instanţe sancţiunea se acoperă şi hotărârea nu mai poate fi desfiinţată pe motiv că se împlinise termenul de perimare înainte de pronunţarea ei .
Speta este:
Apel la Curtea de apel, cu depunere cerere motivata, cu mentiunea dreptului de a mai depune probe si precizari scrise pana la primul termen de judecata.La termen, instanta constata lipsa partilor si lipsa mentiunii de judecare in lipsa.Apelantii nu au primit citatiile si probabil s-a considerat procedura indeplinita pe baza mentiunii factorului postal "afisat la domiciliu".Se suspenda cauza pentru constatarile aratate.Peste 17 luni de la suspendare, se citeaza apelantii (probabil si parata) pentru un termen cu motiv perimare. Se poate respinge perimarea pentru lipsa de procedura la data suspendarii?
Exceptia perimarii e una de procedura , absoluta, peremptorie-dirimanta , tinde la respigerea actiunii.
Odata ce partile nu au justificat un interes in vederea sustinerii actiunii , timp de 1 an , in materie civila , instanta de judecata va putea invoca din oficiu exceptia perimarii.(cu mentiunea ca nu poate fi ridicata pentru prima oara in etapa apelului )
Constatare perimarii
bamac
Am o intrebare in legatura cu procedura perimarii in materia litigiilor de munca.
Exista un dosar pe rolul C. de Apel care a fost suspendat la data de ... (vezi toată discuția)