avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Constatare perimarii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Constatare perimarii

Am o intrebare in legatura cu procedura perimarii in materia litigiilor de munca.
Exista un dosar pe rolul C. de Apel care a fost suspendat la data de 04.05.2007 in baza art. 242, pt. 2 C.pr.civ (niciuna dintre parti nu s-a prezentat la strigarea pricinii).
S-a primit o citatie la data de 07.05.2008 prin care se instiinteaza partea a se prezenta la data de 30.05.2008 in vederea discutarii perimarii.
Intrebarea mea este daca trebuie indeplinit vreun act de catre partea care doreste perimarea?
Din cate stiu eu, perimarea se va constata din oficiu de catre instanta.
Este mai bine ca partea care doreste perimarea sa se prezinte sau nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bamac , utilizator 10:16, 23 Mai 2008
Pierde timpul de pomana. Rezultatul e acelasi si cu si fara prezenta.
Multumesc de raspuns doamna Romascanu.

Instanta repune dosarul pe rol din oficiu pentru a se constata perimarea, corect?
Indiferent daca vreo parte se prezinta sau nu, perimarea nu poate fi evitata atata timp cat s-a implinit termenul ei.
Va multumesc!

P.S.
initial am vrut sa numesc topic-ul "constatare perimare" dar mi s-a parut ca suna cam duplicitar si am vrut sa modific in "constatarea perimarii" dar am modificat doar un cuvant nu pe amandoua si a iesit "constatare perimarii" :">
Sa imi fie iertat! :)
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
bamac, utilizator
Potrivit art.252 alin.1 teza I C.proc.civ., perimarea se constată din oficiu sau la cererea părţii interesate, iar conform alin.2 al aceluiaşi articol, perimarea poate fi invocată şi pe cale de excepţie, în camera de consiliu sau în şedinţă publică.Aşadar, pentru a constata perimarea, instanţa din oficiu sau la cererea părţii interesate ori, în condiţiile art.45 C.proc.civ., a procurorului, va repune cauza pe rol şi va dispune citarea părţilor.
În vederea constatării perimării, preşedintele instanţei va dispune citarea de urgenţă a părţilor şi întocmirea de către grefă a unei dări de seamă asupra actelor de procedură în legătură cu perimarea (art.252 alin.1 teza a II-a C.proc.civ.).
Constatarea perimării se face de către instanţa învestită cu soluţionarea cererii principale, în aceeaşi compunere şi constituire.

Va multumesc pentru raspunsuri.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimarea este stabilita din oficiu sau se cere? sejc sejc La 10martie 2010 intr-un proces de fond funciar instanta de recurs a hotarat suspendarea pe motiv ca unul din mostenitorii recurentului decedat dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Perimare in apel nucu$ nucu$ Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu? (vezi toată discuția)
Art.249 cpc Dahrma Dahrma Daca isi face cineva timp sa-mi explice ce vrea sa spuna art 249 alin.2 CPC despre perimare.Ce inseamna perimare? Multumesc (vezi toată discuția)