Am o intrebare in legatura cu procedura perimarii in materia litigiilor de munca.
Exista un dosar pe rolul C. de Apel care a fost suspendat la data de 04.05.2007 in baza art. 242, pt. 2 C.pr.civ (niciuna dintre parti nu s-a prezentat la strigarea pricinii).
S-a primit o citatie la data de 07.05.2008 prin care se instiinteaza partea a se prezenta la data de 30.05.2008 in vederea discutarii perimarii.
Intrebarea mea este daca trebuie indeplinit vreun act de catre partea care doreste perimarea?
Din cate stiu eu, perimarea se va constata din oficiu de catre instanta.
Este mai bine ca partea care doreste perimarea sa se prezinte sau nu?
Multumesc!
Instanta repune dosarul pe rol din oficiu pentru a se constata perimarea, corect?
Indiferent daca vreo parte se prezinta sau nu, perimarea nu poate fi evitata atata timp cat s-a implinit termenul ei.
Va multumesc!
P.S.
initial am vrut sa numesc topic-ul "constatare perimare" dar mi s-a parut ca suna cam duplicitar si am vrut sa modific in "constatarea perimarii" dar am modificat doar un cuvant nu pe amandoua si a iesit "constatare perimarii" :">
Sa imi fie iertat! :)
Potrivit art.252 alin.1 teza I C.proc.civ., perimarea se constată din oficiu sau la cererea părţii interesate, iar conform alin.2 al aceluiaşi articol, perimarea poate fi invocată şi pe cale de excepţie, în camera de consiliu sau în şedinţă publică.Aşadar, pentru a constata perimarea, instanţa din oficiu sau la cererea părţii interesate ori, în condiţiile art.45 C.proc.civ., a procurorului, va repune cauza pe rol şi va dispune citarea părţilor.
În vederea constatării perimării, preşedintele instanţei va dispune citarea de urgenţă a părţilor şi întocmirea de către grefă a unei dări de seamă asupra actelor de procedură în legătură cu perimarea (art.252 alin.1 teza a II-a C.proc.civ.).
Constatarea perimării se face de către instanţa învestită cu soluţionarea cererii principale, în aceeaşi compunere şi constituire.