avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... art.249 CPC
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

art.249 CPC

Daca isi face cineva timp sa-mi explice ce vrea sa spuna art 249 alin.2 CPC despre perimare.Ce inseamna perimare?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dahrma , utilizator 20:47, 24 Iunie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am sa va explic pe scurt ce inseamna perimarea ...:)

Prin art.248 C.proc.civ., legiuitorul stabileşte că orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an în materie civilă sau şase luni în materie comercială.
Pe baza acestor dispoziţii, perimarea este definită în doctrină ca fiind sancţiunea procedurală ce determină stingerea procesului în faza în care se găseşte, datorită rămânerii lui în nelucrare, din vina părţii, un anumit timp, prevăzut de lege

Din dispoziţiile art.248 C.proc.civ. rezultă că pentru a interveni perimarea trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) instanţa să fi fost învestită cu o cerere prin care s-a declanşat judecata în primă instanţă sau într-o cale de atac;
b) cauza să fi rămas în nelucrare din vina părţii;
c) cauza să fi rămas în nelucrare timp de un an în materie civilă sau timp de şase luni în materie comercială.

Potrivit art.252 alin.1 teza I C.proc.civ., perimarea se constată din oficiu sau la cererea părţii interesate, iar conform alin.2 al aceluiaşi articol, perimarea poate fi invocată şi pe cale de excepţie, în camera de consiliu sau în şedinţă publică .

În vederea constatării perimării, preşedintele instanţei va dispune citarea de urgenţă a părţilor şi întocmirea de către grefă a unei dări de seamă asupra actelor de procedură în legătură cu perimarea (art.252 alin.1 teza a II-a C.proc.civ.).
Constatarea perimării se face de către instanţa învestită cu soluţionarea cererii principale, în aceeaşi compunere şi constituire .
După dezbaterile contradictorii, instanţa se va pronunţa asupra perimării printr-o încheiere sau, după caz, printr-o hotărâre. Astfel, dacă instanţa constată că perimarea nu a operat, indiferent de mijlocul prin care a fost invocată, ea pronunţă o încheiere, care poate fi atacată odată cu fondul procesului (art.253 alin.1 C.proc.civ.). În situaţia în care instanţa constată că a operat perimarea, ea va pronunţa o hotărâre, care este supus recursului în termen de 5 zile de la pronunţare (art.253 alin.2 C.proc.civ.).
Multumesc foarte mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimarea este stabilita din oficiu sau se cere? sejc sejc La 10martie 2010 intr-un proces de fond funciar instanta de recurs a hotarat suspendarea pe motiv ca unul din mostenitorii recurentului decedat dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Exceptia de perimare monica_ka monica_ka Am primit o citatie in vederea discutarii exceptiei de perimare.....ma poate lamuri cineva despre ce e vorba. Multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Perimare in apel nucu$ nucu$ Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu? (vezi toată discuția)