avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptia de perimare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptia de perimare

Am primit o citatie in vederea discutarii exceptiei de perimare.....ma poate lamuri cineva despre ce e vorba.
Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:21, 16 Ianuarie 2010
Reglementarea o gasesti la art. 248 si urmatoarele din Codul de procedura civila
Prin art.248 C.proc.civ., legiuitorul stabileşte că orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an în materie civilă sau şase luni în materie comercială.
Din dispoziţiile art.248 C.proc.civ. rezultă că pentru a interveni perimarea trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) instanţa să fi fost învestită cu o cerere prin care s-a declanşat judecata în primă instanţă sau într-o cale de atac;
b) cauza să fi rămas în nelucrare din vina părţii;
c) cauza să fi rămas în nelucrare timp de un an în materie civilă sau timp de şase luni în materie comercială.

In speta, este vorba despre un litigiu care a rămas în nelucrare timp de un an în materie civilă sau timp de şase luni în materie comercială, din vina părtii.
Exceptia perimarii e una absoluta(poate fi invocata de catre orice parte care justifica un interes , chiar si de catre instanta , din oficiu ), de procedura , peremptorie (dirimanta ) , intrucat tinde la respingerea, la stingerea actiunii .

S-au scurs termenele indicate mai sus ?Daca nu , poate fi facuta o cerere de repunere pe rol a cauzei .
Sau , daca justificati vreo cauza care sa impiedice partile(nu instanta de judecata ) sa faca acte procedurale , aceasta exceptie nu-si mai gaseste aplicabilitatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai pe romaneste: ati avut un proces care la un moment dat s-a suspendat.
Daca suspendarea asta a fost 1 an (proces civil) sau 6 luni (proces comercial) si nu l-ati reluat din vina dvs. (a partilor) atunci instanta il reia si stinge actiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen tehnic ContSters137496 ContSters137496 Buna ziua , va rog , daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu un termen tehnic , specific judecatoresc, si anume : \" a raspunde la exceptia ... (vezi toată discuția)
Art.249 cpc Dahrma Dahrma Daca isi face cineva timp sa-mi explice ce vrea sa spuna art 249 alin.2 CPC despre perimare.Ce inseamna perimare? Multumesc (vezi toată discuția)
Perimare in apel nucu$ nucu$ Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu? (vezi toată discuția)