Prin art.248 C.proc.civ., legiuitorul stabileşte că orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an în materie civilă sau şase luni în materie comercială.
Din dispoziţiile art.248 C.proc.civ. rezultă că pentru a interveni perimarea trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) instanţa să fi fost învestită cu o cerere prin care s-a declanşat judecata în primă instanţă sau într-o cale de atac;
b) cauza să fi rămas în nelucrare din vina părţii;
c) cauza să fi rămas în nelucrare timp de un an în materie civilă sau timp de şase luni în materie comercială.
In speta, este vorba despre un litigiu care a rămas în nelucrare timp de un an în materie civilă sau timp de şase luni în materie comercială, din vina părtii.
Exceptia perimarii e una absoluta(poate fi invocata de catre orice parte care justifica un interes , chiar si de catre instanta , din oficiu ), de procedura , peremptorie (dirimanta ) , intrucat tinde la respingerea, la stingerea actiunii .
S-au scurs termenele indicate mai sus ?Daca nu , poate fi facuta o cerere de repunere pe rol a cauzei .
Sau , daca justificati vreo cauza care sa impiedice partile(nu instanta de judecata ) sa faca acte procedurale , aceasta exceptie nu-si mai gaseste aplicabilitatea.
Mai pe romaneste: ati avut un proces care la un moment dat s-a suspendat.
Daca suspendarea asta a fost 1 an (proces civil) sau 6 luni (proces comercial) si nu l-ati reluat din vina dvs. (a partilor) atunci instanta il reia si stinge actiunea.