avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen tehnic

Buna ziua , va rog , daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu un termen tehnic , specific judecatoresc, si anume : " a raspunde la exceptia perimarii" ? Acest termen l-am intilnit in citatia expediata de judecatorie, eu fiind in calitate de reclamant. Va multumesc anticipat ! O zi buna .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 8 Ianuarie 2012
Perimarea este definită în doctrină ca fiind sancţiunea procedurală ce determină stingerea procesului în faza în care se găseşte, datorită rămânerii lui în nelucrare, din vina părţii, un anumit timp, prevăzut de lege .

Din dispoziţiile art.248 C.proc.civ. rezultă că pentru a interveni perimarea trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) instanţa să fi fost învestită cu o cerere prin care s-a declanşat judecata în primă instanţă sau într-o cale de atac;
b) cauza să fi rămas în nelucrare din vina părţii;
c) cauza să fi rămas în nelucrare timp de un an în materie civilă sau timp de şase luni în materie comercială.

Prin „rămânerea cauzei în nelucrare” se înţelege că înăuntrul termenului stabilit de lege nu s-a îndeplinit nici un act de procedură în vederea judecării ei .
Pentru a interveni perimarea, este necesar să se constate că lăsarea în nelucrare a procesului se datorează culpei părţii.

In speta, daca cererea de chemare in judecata a ramas in nelucrare timp de 1 an de zile din cauza reclamantului, atunci instanţa din oficiu sau la cererea părţii interesate poate invoca exceptia perimarii.

Potrivit art.254 alin.1 C.proc.civ., perimarea are drept urmare că toate actele de procedură făcute în acea instanţă nu-şi produc efectele.
Pe baza acestor dispoziţii, s-a apreciat că principalul efect al perimării constă în stingerea procesului, în faza în care se găseşte, împreună cu toate actele de procedură efectuate în acea instanţă, părţile fiind repuse în situaţia anterioară .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.249 cpc Dahrma Dahrma Daca isi face cineva timp sa-mi explice ce vrea sa spuna art 249 alin.2 CPC despre perimare.Ce inseamna perimare? Multumesc (vezi toată discuția)
Exceptia de perimare monica_ka monica_ka Am primit o citatie in vederea discutarii exceptiei de perimare.....ma poate lamuri cineva despre ce e vorba. Multumesc anticipat!!! (vezi toată discuția)
Suspendarea si perimarea judecatii ioanaviviana ioanaviviana Poate par prea indrazneata, dar am sa fac totusi o intrebare. Ma poate ajuta cineva cu materiale despre acest subiect? Multumesc frumos. Dar, in primul ... (vezi toată discuția)