Buna ziua!
De doi an de zile am achizitionat un pachet turistic cu o agentie de turism in vederea efectuarii unei excursii de 6 zile in Israel. Din cauza pandemiei, calatoria s-a tot amanat, urmand ca data plecarii sa aibe loc pe 6 septembrie 2022. In acea zi, cand am ajuns la aeroport, chiar inainte de efectuarea formalitatilor de check-in, s-a anuntat ca toate zborurile BlueAir sunt anulate din cauza faptului ca statul roman a blocat conturile companiei (agentia a achizitionat biletele de avion catre si dinspre Israel cu compania BlueAir). Agentia de turism mi-a trimis pe email informatia primita de la BlueAir cu privire la anularea zborului, spunandu-mi ca este treaba mea sa ma ocup de acum de obtinerea vreunei compensatii financiare din partea companiei aeriene. De asemenea, agentia de turism a reprogramat excursia (insa eu, din cauza serviciului, nu mai pot merge) cerand inca o suma de bani in plus, pe langa cea achitata initial (probabil pentru acoperirea noilor bilete de avion). In aceste conditii am transmis agentiei de turism ca ma voi retrage din excursie, solicitand restituirea banilor. La randul ei, agentia mi-a transmis ca banii pierduti cu biletele de avion nu intra in obligatia ei iar cu restul de bani nu stie cat va dura restituirea.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Este de datoria mea sau a agentiei sa solicite companiei aeriene compensatii pentru anularea zborului?
2. Exista vreun termen juridic legal pana la care agentia de turism ar fi obligata sa-mi restituie banii?
Va multumesc!
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Poate nu am fost eu explicit in intrebare. Eu nu m-am referit la un cumul de pensie adica pe langa pensia mamei, daca exista posibilitatea cumularii acesteia si cu a unei parti din pensia concubinului. Eu ma refer exact la ceea ce imi explicati dumneavoastra adica: avand in vedere ca nu a existat niciodata o oficializare a relatiei dintre ei (chiar daca au trait 26 de ani impreuna), poate mama sa renunte la pensia ei si sa faca demersuri pentru obtinerea a 50% din pensia concubinului ei? Va multumesc!
Buna seara!
Intrebarea mea este urmatoarea:
Parintii mei naturali au divortat in 1993, eu ramanand in grija mamei, cu care locuiesc si astazi. Incepand cu anul 1994, mama mea a intrat intr-o relatie de concubinaj cu un barbat care a trait si locuit cu noi in casa pana anul acesta (mai 2020), cand a decedat. Ei nu au incheiat niciodata o casatorie si nici nu si-au oficializat in vreun fel relatia. El nu a mai fost niciodata casatorit si nici nu a avut copii. In ultimii ani a fost foarte bolnav, eu si mama mea ingrijindu-l pana la sfarsitul vietii. Exista vreo posibilitate legala prin care mama mea (pensionara) sa primeasca vreo pensie de urmas sau vreo parte din pensia concubinului ei (pensionar limita varsta)?
Va multumesc!
Buna seara!
Anul trecut am obtinut in instanta despagubiri din partea unei companii aeriene insa nici pana astazi nu am primit suma stabilita de instanta pentru despagubire.
Ce este de facut?
Va multumesc!
In urma unei hotarari definitive in instanta in care se specifica: "Încuviinţează executarea silită, în toate formele de executare, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului, inclusiv a cheltuielilor de executare. Încuviinţează executarea silită imobiliară asupra bunurilor, proprietatea exclusivă a debitorului. Autorizează creditorul să treacă la executarea silită. Fără cale de atac". Intrebarea mea este urmatoarea: persoana asupra careia se efectueaza executarea silita poate, de exemplu, sa-si vanda apartamentul sau vreo proprietate, desconsiderand hotararea instantei? Mai concret, poate vinde un apartament/proprietate agricola si in acelasi timp sa ocoleasca executarea silita? Va multumesc!
In urma obtinerii unei hotarari judecatoresti definitive acum aprox. 8 luni, o firma trebuie sa-i plateasca subsemnatului daune morale cu penalitati aferente in cazu intarzierii. Firma nu a platit niciun leu pana acum asa ca a trebuit sa inaintez o cerere catre aceasta prin care ii solicit plata despagubirii. In urma acestei cereri, cat timp are la dispozitie firma pentru a plati? Daca nu doreste, ce as putea face mai departe? Mentionez faptul ca aceasta firma nu se afla in situatie de insoventa/faliment. Multumesc!
Buna ziua!
In ultimii 2 ani mi-am imprumutat un prieten cu suma aproximativa de 10000 de euro, in mai multe transe. Nu am incheiat niciun contract insa toti banii i-am virat din contul meu in contul lui, astfel ca exista dovada acestora. Initial banii au fost pentru o problema personala de-a lui, pe care o cunosteam, insa mai tarziu, vazand ca nu imi returneaza banii, a inceput cu fel de fel de povesti ca sa-l ajut sa faca actele de vanzare-cumparare pe un apartament si de acolo imi va da banii si cu tot felul de povesti pe care in prostia mea le-am crezut. Banii bineinteles nu i-am vazut nici pana in ziua de astazi (nici macar o parte).
Mai exista posibilitatea de a recupera pe cale legala aceasta suma? Daca nu, macar poate fi pedepsit de lege in vreun fel pentru inselaciune sau ceva de genul?
Va multumesc!
Buna ziua!
Zilele trecute am fost tamponat de o masina din spate, in trafic. Cu aceasta ocazie am observat si ca permisul meu de conducere e expirat de 3 luni. Intrebarea este: Dupa intocmirea foii amiabile si ulterior dupa constatarea daunelor produse, firma de asigurari poate sa nu plateasca despagubirea pe motiv ca eu am avut permisul expirat, chiar daca eu sunt pagubitul? Va multumesc!
maranos76
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua!
Zilele trecute am fost tamponat de o masina din spate, in trafic. Cu aceasta ocazie am observat si ca permisul meu de conducere e expirat de 3 luni. Intrebarea este: Dupa intocmirea foii amiabile si ulterior dupa constatarea daunelor produse, firma de asigurari poate sa nu plateasca despagubirea pe motiv ca eu am avut permisul expirat, chiar daca eu sunt pagubitul? Va multumesc!