avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Activitate vladenache

Activitate vladenache

Va salut
O intrebare, am mostenit activul personal de la un fond de pensii private al unuia dintre parintii mei. Singura varianta este de a cere contravaloarea activului ce s-a acumulat in ultimi ani sub forma unei plati unice. Deci este vorba de o suma modesta de bani care s-a acumulat in, nu stiu exact, dar peste 5 ani. Ei cum impoziteaza suma asta? Ca pe cerere scrie doar ca suma e impozabila conform legii dar in lege nu scrie nimic concret despre situatia in care se plateste intr-o singura plata, ma gandesc ca poate pe luna ar fi venit mult sub 1000 de lei deci de ce sa se impoziteze?
Răspuns la discuția Nelamurire recurs
O sa va tin la curent cand primesc motivarea, dar repet mi s-ar parea absurd sa doreasca dintr-o data o pedeapsa cu executare. Nu vad cum ar putea sa motiveze asa ceva din moment ce au motivat foarte corect de ce vor cu supraveghere si de ce nu este necesara executarea.
Răspuns la discuția Nelamurire recurs
Chiar daca initial au cerut clar doar suspendare sub supraveghere? Credeti ca s-au razgandit in 8 zile si doresc privare de libertate? Mie mi se pare absurd.
Daca procuratura a cerut ca modalitate de executare suspendarea sub supraveghere si sentinta data a fost de suspendare conditionata, iar astazi parchetul a depus recurs, desi toata lumea mi-a spus ca nu mai au de ce sa depuna. Care ar putea fi motivele lor de recurs, se poate de exemplu sa se razgandeasca si sa ceara privarea de libertate sau doar eventual pt supraveghere? Ce alte motive ar mai putea avea?
Răspuns la discuția Mostenire problematica
La ce va referiti prin institutia dezmostenirii? Pt ca mie mi s-a spus ca nu pot fi dezmostenit deoarece sunt succesor si sunt portejat de lege iar dezmostenirea poate fi revocata cu succes.

Ceea ce nu inteleg din acel articol (deci inteleg faptul ca refuzul se poate revoca) este daca refuzul se poate revoca daca creditorul apare doar dupa refuz, ceea ce nu mi se pare logic pt ca eu pot sa refuz azi o mostenire si peste un an firma mea sa intre in lichidare dar nu cred ca creditorii ar putea sa anuleze ceva ce am facut inainte ca ei sa existe, sau trebuie ca creditorul sa fie existent si la momentul refuzului, chiar daca eu aveam teoretic cunostinta despre faptul ca e posibil sa ajung in situatia de a fi executat silit.
In cazul meu nu e vorba de o firma, era doar un exemplu, e vorba de o firma de asigurari care va incerca sa recupereze banii platiti unei persoane vatamate din culpa mea.
Dupa ce am scris m-am gandit ca ceilalti mostenitori pot oricum, spre deosebire de mine, sa fie dezmosteniti prin testament.

Acceptarea moştenirii de către creditori

Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.
art. 1107

Articolul acesta nu se refera cumva la ceea ce am intrebat eu?

pe urma si articolul acesta

Art. 1122
Renunţarea frauduloasă
(1) Creditorii succesibilului care a renunţat la moştenire în frauda lor pot cere instanţei revocarea renunţării în ceea ce îi priveşte, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunţarea.
(2) Admiterea acţiunii în revocare produce efectele acceptării moştenirii de către succesibilul debitor numai în privinţa creditorului reclamant şi în limita creanţei acestuia.
Dar se poate ca si ei sa refuze la fel ca mine? Si astfel sa ramana doar sotia ca unic mostenitor.

Oricum va multumesc mult pt. ajutor.
Asadar concret, partea ce trebuia sa imi revina mie revine mamei mele (sotul supravietuitor) sau trebuie sa ii revina si mamei sale (bunicii mele)? Pt ca stiam ca succesorul inlatura predecesorii dar in cazul in care eu ca succesor o refuz?
Si inca ceva, acest refuz poate fi contestat/revocat de catre partile interesate in a recupera sume de la mine?
Buna ziua,
Eu sunt abia trecut de varsta majoratului si exista un risc foarte mare ca intr-o perioada destul de apropiata sa fiu pus sub executare silita, momentan nu am nimic pe numele meu si locuiesc cu parintii. Tatal meu este grav bolnav si urmeaza sa decedeze in cateva luni. Astfel eu am sa ma trezesc ca mostenesc 2 treimi din partea lui adica din jumatate, iar aceste bunuri risc sa le pierd ulterior. Din ce am inteles de la cei pe care i-am intrebat testament nu se poate face deoare eu nu pot fi dezmostenit fiind singurul succesor iar astfel testamentul va fi contestat de executor cu castig de cauza. Alte idei pe care le-am primit sunt divortul parintilor si sa ii ramana mamei totul (operatiune foarte complicata, deoarece partajul ar trebui sa fie cu sulta s apoi el sa ii dea inapoi respectiva suma), vanzarea tuturor bunurilor parintilor unei alte persoane sau astazi cineva mi-a spus ca eu am posibilitatea de a refuza mostenirea legala, lucru despre care nu am cunostinte. Va rog sa imi spuneti daca se poate aplica aceasta idee cu renuntarea la mostenire in cazul meu si daca da, cui i-ar ramane partea pe care o refuz (eu sper ca mamei) si daca nu este aplicabil va rog sa ma sfatuiti pe ce varianta sa merg, poate mai sunt alte posibilitati. Mentionez ca timpul nostru este foarte limitat si nu stiu nici macar daca mai putem sa ne incadram in cele 30 de zile date de notar pt reconciliere.
Va multumesc din suflet
Buna ziua, in prezent sunt judecat pt ucidere din culpa si parasirea locului accidentului. M-am inscris anul trecut la facultate, iar la specializarea aleasa am intrat primul pe lista pe un loc bugetat de stat. Din cauza problemelor din familie si a informarii gresite in legatura cu specializarea imi este greu sa fac fata la aceasta facultate si as dori sa renunt si sa ma inscriu in anul I la facultatea de drept. Din discutiile cu avocatul meu am inteles ca faptul ca sunt student e o circumstanta atenunanta pt situatia mea si ca daca as incepe o alta facultate mi-as ingreuna situatia, asa ca mai bine sa raman la asta. A face 2 facultati in paralel imi este imposibil financiar si si din prisma problemelor familiale. Tot avocatul mi-a spus ca m-ar ajuta sa duc rezultate bune de la facultatea la care sunt acum, lucru din nou imposibil.

Orice sfat este binevenit si va multumesc anticipat.