Buna ziua,
Eu sunt abia trecut de varsta majoratului si exista un risc foarte mare ca intr-o perioada destul de apropiata sa fiu pus sub executare silita, momentan nu am nimic pe numele meu si locuiesc cu parintii. Tatal meu este grav bolnav si urmeaza sa decedeze in cateva luni. Astfel eu am sa ma trezesc ca mostenesc 2 treimi din partea lui adica din jumatate, iar aceste bunuri risc sa le pierd ulterior. Din ce am inteles de la cei pe care i-am intrebat testament nu se poate face deoare eu nu pot fi dezmostenit fiind singurul succesor iar astfel testamentul va fi contestat de executor cu castig de cauza. Alte idei pe care le-am primit sunt divortul parintilor si sa ii ramana mamei totul (operatiune foarte complicata, deoarece partajul ar trebui sa fie cu sulta s apoi el sa ii dea inapoi respectiva suma), vanzarea tuturor bunurilor parintilor unei alte persoane sau astazi cineva mi-a spus ca eu am posibilitatea de a refuza mostenirea legala, lucru despre care nu am cunostinte. Va rog sa imi spuneti daca se poate aplica aceasta idee cu renuntarea la mostenire in cazul meu si daca da, cui i-ar ramane partea pe care o refuz (eu sper ca mamei) si daca nu este aplicabil va rog sa ma sfatuiti pe ce varianta sa merg, poate mai sunt alte posibilitati. Mentionez ca timpul nostru este foarte limitat si nu stiu nici macar daca mai putem sa ne incadram in cele 30 de zile date de notar pt reconciliere.
Va multumesc din suflet
Asadar concret, partea ce trebuia sa imi revina mie revine mamei mele (sotul supravietuitor) sau trebuie sa ii revina si mamei sale (bunicii mele)? Pt ca stiam ca succesorul inlatura predecesorii dar in cazul in care eu ca succesor o refuz?
Si inca ceva, acest refuz poate fi contestat/revocat de catre partile interesate in a recupera sume de la mine?
Cu siguranta refuzul dvs. nu poate fi contestat de creditori.
Dar, problema juridica care se pune in acest caz, tinand cont ca nu mai aveti frati (adica alti mostenitori de acelasi rang si clasa de mostenitori) atunci mostenirea se va imparti la celelalte clase de mostenitori care au vocatie succesorala, ca si cum dvs. nu existati.
Sotia supravietuitoare va intra in concurs cu mostenitorii colaterali la dezbaterea succesiunii in cotele legale.
Acestia pot fi: fratii tatalui dvs. daca exista, iar daca nu exista atunci ascendentii defunctului.
Bineinteles in functie de clasele de mostenitori se vor respecta cotele legale.
Dupa ce am scris m-am gandit ca ceilalti mostenitori pot oricum, spre deosebire de mine, sa fie dezmosteniti prin testament.
Acceptarea moştenirii de către creditori
Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.
art. 1107
Articolul acesta nu se refera cumva la ceea ce am intrebat eu?
pe urma si articolul acesta
Art. 1122
Renunţarea frauduloasă
(1) Creditorii succesibilului care a renunţat la moştenire în frauda lor pot cere instanţei revocarea renunţării în ceea ce îi priveşte, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunţarea.
(2) Admiterea acţiunii în revocare produce efectele acceptării moştenirii de către succesibilul debitor numai în privinţa creditorului reclamant şi în limita creanţei acestuia.
Vreau sa stiu
avasul
tatal si mama mea au mostenit un pamant de 400 metrii patrati in galati pe strada narciselor nr 43 galati. parintii sunt divortati si mama mea in anul 2004 a ... (vezi toată discuția)