avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire problematica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire problematica

Buna ziua,
Eu sunt abia trecut de varsta majoratului si exista un risc foarte mare ca intr-o perioada destul de apropiata sa fiu pus sub executare silita, momentan nu am nimic pe numele meu si locuiesc cu parintii. Tatal meu este grav bolnav si urmeaza sa decedeze in cateva luni. Astfel eu am sa ma trezesc ca mostenesc 2 treimi din partea lui adica din jumatate, iar aceste bunuri risc sa le pierd ulterior. Din ce am inteles de la cei pe care i-am intrebat testament nu se poate face deoare eu nu pot fi dezmostenit fiind singurul succesor iar astfel testamentul va fi contestat de executor cu castig de cauza. Alte idei pe care le-am primit sunt divortul parintilor si sa ii ramana mamei totul (operatiune foarte complicata, deoarece partajul ar trebui sa fie cu sulta s apoi el sa ii dea inapoi respectiva suma), vanzarea tuturor bunurilor parintilor unei alte persoane sau astazi cineva mi-a spus ca eu am posibilitatea de a refuza mostenirea legala, lucru despre care nu am cunostinte. Va rog sa imi spuneti daca se poate aplica aceasta idee cu renuntarea la mostenire in cazul meu si daca da, cui i-ar ramane partea pe care o refuz (eu sper ca mamei) si daca nu este aplicabil va rog sa ma sfatuiti pe ce varianta sa merg, poate mai sunt alte posibilitati. Mentionez ca timpul nostru este foarte limitat si nu stiu nici macar daca mai putem sa ne incadram in cele 30 de zile date de notar pt reconciliere.
Va multumesc din suflet
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iulie 2013
vladenache, utilizator
Da, puteti refuza mostenirea.

In acest caz veti fi considerat strain de mostenire, iar bunurile vor reveni in cotele legale celorlalti mostenitori ai tatalui dvs.
Asadar concret, partea ce trebuia sa imi revina mie revine mamei mele (sotul supravietuitor) sau trebuie sa ii revina si mamei sale (bunicii mele)? Pt ca stiam ca succesorul inlatura predecesorii dar in cazul in care eu ca succesor o refuz?
Si inca ceva, acest refuz poate fi contestat/revocat de catre partile interesate in a recupera sume de la mine?
Cu siguranta refuzul dvs. nu poate fi contestat de creditori.

Dar, problema juridica care se pune in acest caz, tinand cont ca nu mai aveti frati (adica alti mostenitori de acelasi rang si clasa de mostenitori) atunci mostenirea se va imparti la celelalte clase de mostenitori care au vocatie succesorala, ca si cum dvs. nu existati.

Sotia supravietuitoare va intra in concurs cu mostenitorii colaterali la dezbaterea succesiunii in cotele legale.

Acestia pot fi: fratii tatalui dvs. daca exista, iar daca nu exista atunci ascendentii defunctului.

Bineinteles in functie de clasele de mostenitori se vor respecta cotele legale.
Dar se poate ca si ei sa refuze la fel ca mine? Si astfel sa ramana doar sotia ca unic mostenitor.

Oricum va multumesc mult pt. ajutor.
Dupa ce am scris m-am gandit ca ceilalti mostenitori pot oricum, spre deosebire de mine, sa fie dezmosteniti prin testament.

Acceptarea moştenirii de către creditori

Creditorii succesibilului pot accepta moştenirea, pe cale oblică, în limita îndestulării creanţei lor.
art. 1107

Articolul acesta nu se refera cumva la ceea ce am intrebat eu?

pe urma si articolul acesta

Art. 1122
Renunţarea frauduloasă
(1) Creditorii succesibilului care a renunţat la moştenire în frauda lor pot cere instanţei revocarea renunţării în ceea ce îi priveşte, însă numai în termen de 3 luni de la data la care au cunoscut renunţarea.
(2) Admiterea acţiunii în revocare produce efectele acceptării moştenirii de către succesibilul debitor numai în privinţa creditorului reclamant şi în limita creanţei acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Vreau sa stiu avasul avasul tatal si mama mea au mostenit un pamant de 400 metrii patrati in galati pe strada narciselor nr 43 galati. parintii sunt divortati si mama mea in anul 2004 a ... (vezi toată discuția)
Renuntare sau donare mostenire in favoarea mamei maria525253 maria525253 in urma decesului tatalui copii pot renunta sau dona in favoarea mamei partea lor de mostenire daca au credite bancare neachitate (vezi toată discuția)
Recuperare debite asociatia de proprietari frujamarin frujamarin Proprietar apartament decedat in anul 2000 Locuieste fiul proprietarului de apartament Nu s-a facut succesiunea si fiul nu va solicita succesiunea intrucat ... (vezi toată discuția)