Proprietar apartament decedat in anul 2000
Locuieste fiul proprietarului de apartament
Nu s-a facut succesiunea si fiul nu va solicita succesiunea intrucat are debite la serviciul taxe si impozite a primariei si la asociatia de proprietari.
Exista Hotarariri judecatoresti definitive si irevocabile. Executorul spune ca nu poate pune in executare titlurile executorii pentru ca nu are venituri, in schimb executorul a primit onorariul integral.
Cum se pot recupera debitele. Fiul decedatului si singurul mostenitor nu are nici un venit
Multumesc celor care imi da o solutie.
Apelati la serviciile unui avocat si fuguta la ex. jr. care va trebui sa-si merite banii. Atentie, nu pierdeti timpul. Toate cheltuielile o sa le recuperati.
Asociatia de proprietari daca are interes real,poate actiona prin reprezentant legal in instanta tertul pe calea actiunii oblice,care este actiune civila la dispozitia creditorului chirografar, pe care o poate exercita in numele debitorului sau, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) debitorul refuza ori neglijeaza sa actioneze el insusi;
b) creanta este certa si lichida,
c) exista pericol de insolvabilitate.
Actiunea oblica indeplineste o functie preventiva de conservare a patrimoniului debitorului si se intemeiaza pe principiul potrivit caruia debitorul raspunde de indeplinirea obligatiilor cu toate bunurile sale prezente si viitoare, intregul si patrimoniu servind pentru garantarea comuna si proportionala a tuturor creditorilor sai chirografari.
Pentru exercitarea actiunii obice se cer intrunite urmatoarele conditii:
a) debitorul sa fi neglijat ori refuzat a-si exercita el insusi dreptul sau actiunea in exercitarea careia i se subroga creditorul;
b) sa existe un pericol de insolvabilitate a debitorului prin pierderea dreptului neexercitat de el;
c) creanta creditorului sa fie certa si lichida; nu se cere ca ea sa fie exigibila si,cu atat mai putin, sa existe un titlu executoriu, deoarece actiunea oblica , constituie numai un mijloc de evitare a diminuarii gajului general, si nu un mijloc de executare silita.
Creditorul=asociatia de proprietari poate sa promoveze aceasta actiune direct impotriva tertului =ruda proprietar ,caruia ii este opozabil dreptul debitorului;
Temeiul de drept al actiunii oblice este dat de art. 974 C. civ., care se intregeste cu dispozitiile speciale din materia careia i se circumscrie obiectul actiunii,respectiv L nr 230/2007 art 50,51
Vreau sa stiu
avasul
tatal si mama mea au mostenit un pamant de 400 metrii patrati in galati pe strada narciselor nr 43 galati. parintii sunt divortati si mama mea in anul 2004 a ... (vezi toată discuția)