avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare sau donare mostenire in favoarea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare sau donare mostenire in favoarea mamei

in urma decesului tatalui copii pot renunta sau dona in favoarea mamei partea lor de mostenire daca au credite bancare neachitate
Actele perfectate pot fi desfiintate.


Vizând existenţa acelor acte, acţiunea pauliană este îndreptată atât împotriva debitorului cât şi împotriva terţului care a beneficiat de pe urma lor.


Fundamentul ei juridic faţă de debitor rezidă, pe de o parte, în dreptul de gaj general al creditorului, iar pe de altă parte în ideea că prin actele sale frauduloase debitorul comite un delict civil împotriva creditorului, delict ale cărui consecinţe negative este obligat să le repare.


Faţă de terţul beneficiar al actului, dacă acesta a fost complice la fraudă (deci de rea-credinţă), acţiunea pauliană se fondează pe principiul responsabilităţii delictuale, iar dacă a fost de bună-credinţă, în măsura în care a tras foloase de pe urma actului ce a prejudiciat pe creditor, terţul este ţinut să suporte consecinţele desfiinţării acelui act pe baza principiului că nimeni nu se poate îmbogăţi pe nedrept în detrimentul altuia.


Pentru a fi admisibilă, acţiunea pauliană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să existe o fraudă din partea debitorului;
b) să se fi cauzat o prejudiciere a drepturilor creditorului, care să constea în micşorarea gajului general, de natură să determine insolvabilitatea totală sau parţială a debitorului ;
c) actul atacat să nu constituie exerciţiul unui drept strict personal al debitorului. Astfel, nu poate fii atacat actul prin care debitorul renunţă la revocarea urnei donaţii pentru ingratitudine, nici actul de recunoaştere a unui copil din a-fara căsătoriei etc. ;
d) creanţa creditorului să fie anterioară actului atacat, căci dacă este posterioară, acel act nu poate fi nici prej-uditiabil şi nici fraudulos pentru creditor;
e) creanţa să fie certă, lichidă şi exigibilă;
e) în cazul actelor cu titlu oneros, terţul să fi participat, în complicitate cu debitorul, la fraudă.
f) să fie introdusă în cadrul termenului general de prescripţie (3 ani)


În principiu, orice act încheiat de către debitor în aceste condiţii poate fi atacat prin acţiunea pauliană.



Actele cu titlu gratuit sunt atacabile chiar dacă terţul achizitor a fost de bună-credinţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar neplatit- actiune pauliana pt alt imobil vulpitzarea vulpitzarea Am facut un credit ipotecar pe o perioada destul de lunga. Ipoteca s-a pus pe casa unei nepoate. In momentul de fata locuiesc in casa ipoteca, deoarece casa ... (vezi toată discuția)
Actiunea revocatorie(pauliana)se poate alica si unui contract de donatie? auraneg auraneg DACA INAINTE DE A FII EXECUTAT SILIT TU AI DOMAT PROPIETATEA UNEI PERSOANE CREDITORUL POATE CERE ACTIUNE REVOCATORIE?(PAULIANA) (vezi toată discuția)
Actiune paulina credite credite Daca o persoana instraineaza un imobil prin donatie si peste 1 an si 3 luni se declanseaza impotriva ei executarea silita pentru ca este debitor garant, ... (vezi toată discuția)