avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Activitate varlanmirela

Activitate varlanmirela

Discuție Omologare Radar
Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi spuneti daca constituie motiv de anulare a unui proces verbal de contraventie faptul ca pentru aparatul radar cu care s-a masurat viteza de deplasare s-a eliberat un buletin de verificare metrologica pe care s-a specificat ca este montat pe o masina cu un anumit numar de inmatriculare, dar in realitate este folosit pe o alta masina cu un alt numar de inmatriculare din dotarea politiei.

Multumesc,
Am lucrat la un angajator 1 an si 4 luni, dupa care am efectuat serviciul militar.
La reintoarcere am lucrat la acelasi angajator inca 23 ani.
Toata activitatea a fost incadrata in grupa a II a de munca.
Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul trebuie sa-mi dea o singura adeverinta privind incadrarea in grupa de munca in care sa cuprinda ambele perioade, sau va trebui sa-mi elibereze doua astfel de adeverinte avand in vedere ca am avut doua contracte individuale de munca.

Multumesc,
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de angajator in cazul in care avem o societate cu sediul de baza cu un cod CAEN, iar punctul de lucru al acestei societati are alt cod CAEN.
Se calculeaza contributia cu procentul aferent sediului de baza sau se calculeaza separat pe sediul de baza si se insumeaza cu cel calculat pentru sediul secundar.
Mentionez ca procentele de calcul aferente codurilor CAEN sunt diferite.

Multumesc,
Răspuns la discuția Ore suplimentare in delegatie
Deplasari in afara tarii.timpul petrecut pe drum depaseste 20 ore.
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca este corect ca in timpul delegatiilor sa se plateasca ore suplimentare.Pentru ziua de delegatie a fost platita si diurna.
Poate sa apara in pontaj spre exemplu : 8 ore delegatie si 4 ore suplimentare?
Timpul petrecut pe drum (deplasari internationale) se considera timp suplimentar?

Multumesc,

Răspuns la discuția Legea 210/1999, Concediu paternal
Legea mentionata de dvs. este inca in vigoare, iar in acest scop au fost emisa si Hotãrirea Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr.210/1999.

Va trebui sa faceti o copie dupa acestea si sa le aratati celor de la Resurse Umane, desi fiind destul de vechi ar fi fost normal sa fie cunoscute.

Durata concediului paternal este de 5 zile lucratoare platite si se acorda la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, fiind justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.

Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, la un total de 15 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile absolvirii cursului de puericultura se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal, cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. Cursul de puericultura este tinut de medicul de familie al tatalui, în perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite, medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

Răspuns la discuția Intocmirea dosarului de personal
CIM se intocmeste la punctul de lucru pentru cei ce vor fi angajati pentru punctul de lucru.
ITM-ul din judetul punctului de lucru a solicitat verificarea dosarelor de personal pentru punctul de lucru si a fost destul de dificil sa transporti dosarele pentru control.
ITM-ul din judetul sediului central nu a efectuat niciodata verificari pentru salariatii din punctul de lucru din alt judet.
Ne gandim sa transferam dosarele de personal ale celor din punctul de lucru in sediul punctului de lucru , dar doream sa fim siguri ca putem face acest lucru.
Multumesc,
O societate comerciala are sediul central in localitatea A si are un punct de lucru in localitatea B, din alt judet.
Va rog sa-mi spuneti unde trebuie tinute dosarele de personal ale salariatilor din punctul de lucru, la sediul central (A), sau la sediul punctului de lucru (B) ?
Mentionez ca exista departamente de resurse umane atat in locatia din localitatea A , cat si in locatia din localitatea B.

Multumesc,
Multumesc,

S si D se lucreaza suplimentar. Acesti salariati nu vor beneficia de repausul saptamanal in alte zile.
Buna ziua,

Avand in vedere Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, care prevede la ART. 6 ca:
(1) Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care este prezent la lucru în unitate,
precum si prevederile Hotararii nr.5 din1999, care la ART. 11 prevede ca:
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;
b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;
c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;
d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

Daca un salariat lucreaza suplimentar intr-o zi de sambata poate primi tichet de masa pentru aceasta zi, avand in vedere ca si in acesta zi el a este prezent la lucru, iar acesta zi nu este exclusa nici de Hotararea nr.5/1999?

Multumesc mult,