avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Activitate stngraluca

Activitate stngraluca

Am gasit cred raspunsul:
17. CASS se va regulariza anual. Se propune efectuarea regularizării anuale a CASS pentru toate veniturile obținute de persoana fizică, titlular al PFA. Astfel, în anul următor, organul fiscal va calcula baza anuală de calcul, ca sumă de baze anuale de calcul asupra cărora se datorează CASS. Această bază anuală nu va putea depăși plafonul anual maxim reprezentând valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulțit cu 12 luni (plafon anual pentru anul 2015: 144.900 lei).
Regularizarea anuală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
Art. 178 – (1) Organul fiscal competent are obligaţia regularizării anuale a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează, într-un an fiscal, venituri din salarii sau asimilate salariilor, pensii care depăşesc nivelul de 740 lei, activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, asocieri fără personalitate juridică, cedarea folosinţei bunurilor, din alte surse și din investiţii, inclusiv venituri din dividende.
(2) Regularizarea anuală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se efectuează în cazul persoanelor fizice care au realizat în cursul anului fiscal venituri dintr-o singură sursă de venit sau dintr-un singur loc de realizare a venitului.
(3) Contribuţia anuală de asigurări sociale de sănătate prevăzută la alin. (1) se stabileşte, de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pe baza informaţiilor din declaraţiile fiscale privind veniturile realizate, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.
(4) Contribuţia anuală se calculează, în anul următor celui de realizare a veniturilor, prin aplicarea cotei individuale asupra bazei anuale de calcul determinată ca sumă a veniturilor anuale prevăzute la alin. (1), asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate. Baza anuală de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni.
(5) Diferențele de contribuție de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală prevăzută la alin. (3), stabilite în plus, se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

[ link extern ]
Buna ziua,

Imi puteti spune, pentru un PFA in sistem real, unde pot afla care sunt sumele datorate la asigurarile de sanatate in urma regularizarilor?
Pentru impozit, primesc regularizarile pe decizia de impunere. Pentru asigurarile de sanatate nu am primit inca nimic insa.

Va multumesc
Buna ziua,

Sotul meu are un PFA cu sediul acasa (contract de comodat) si am o nelamurire asupra a ceea ce trebuie sa declar in noul formular ce trebuie completat pentru impozitul pe locuinta:

Obiectul de activitate este consultant IT. De multe ori isi desfasoara activitatea la o masa intr-o cafenea sau hub.
Pot sa declar ca acasa este doar domiciliu fiscal (si evident sa nu scad utilitatile) chiar daca nu are un contract de inchiriere in alta parte? Este obligatoriu sa aiba un sediu ca atare unde sa-si desfasoare activitatea? Vor presupune automat oare ca isi desfasoara activitatea la sediul clientului si sa il considere dependent?
Mentionez ca el are un job full time la alta firma.

Multumesc.
Discuție CAEN
Buna ziua,

1. Una din conditiile pentru infiintarea unei SC cu obiect de activitate furnizarea de servicii medicale este ca aceasta sa aiba obiect de activitate unic constand in furnizarea de servicii medicale (Grupa CAEN 851), cu sau fara activitati conexe acestora, stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei;
Imi puteti spune va rog unde sunt reglementate aceste activitati conexe si CAEN-urile corespunzatoare?

2. Un CMI, respectiv un PFA, pot fi asociati in cadrul unui SRL cu obiect de activitate furnizarea de servicii medicale?

3) Daca un CMI are un spatiu inchiriat de la primarie si vrea sa il cumpere pe un SRL cu obiectde activitate furnizarea de servicii medicale in care este asociat, mai poate beneficia de dreptul de preemptiune?
Pretul de inchiriere al unui astfel de spatiu de la primarie difera pentru CMI si pentru SRL?
Dar pretul de vanzare?

4) Daca un CMI are un spatiu cumparat de la primarie caruia trebuie sa ii pastreze destinatia, poate inchiria intreg spatiul unui SRL cu obiect de activitate furnizarea de servicii medicale si practic CMI-ul sa nu mai functioneze efectiv nicaieri? Daca da, trebuie inca sa isi reinnoiasca autorizatii?

5) Exista vreo reglementare legala care sa spuna care este diferenta intre o policlinica si un centru de diagnostic, spre exemplu?

Multumesc.
Conform normelor de aplicare a OUG 158/2005 inteleg ca se aplica la total contributii firma, dar oricum acestea sunt mici la o firma cu 15 angajati, fiind vorba de 0,75% din total salarii brute.
Cum se poate grabi recuperarea? Care este perioada maxima in care sunt obligati sa returneze banii catre angajator?
Buna ziua,

Ma aflu in concediu de maternitate, iar angajatorul refuza sa imi plateasca indemnizatia deoarece Casa de Asigurari a declarat sa nu are fonduri sa ii dea inapoi si nu se stie in cat timp ii va putea recupera.

Stiu ca este obligat sa imi plateasca acest bani conform legii, dar nu pot sa nu ma intreb: nu exista o metoda de deducere (contributii de plata - contributii de recuperat) si sa se plateasca mai putin? Am vazut pe net ca ar exista ceva de genul asta, dar nu mi-e clar daca deducerea se face la nivel de angajat, sau la nivel de firma, deoarece daca se face la nivel de angajat, contributia de plata e mult mai mica decat cea de recuperat, si tot ramane o suma foarte mare de recuperat.

Va multumesc.
Daca eu efectuez concediul de maternitate (126 de zile), la terminarea acestei perioade sotul poate solicita direct stimulentul de insertie
Multumesc.
Din pacate, a fost o situatie mai delicata care m-a impiedicat sa ma inscriu din timp la somaj.
Desi fara rost, mi se pare absurd ca deoarece am lasat statului banii pe care as fi putut sa ii iau pentru somaj, sa nu pot beneficia de indemnizatie CIC. Normal ar fi fost doar sa dovedesc ca as fi fost eligibila pentru acordare somaj.


PS - Sotul realizeaza venituri din salarii + PFA. Daca obtine venituri pe PFA, nu poate intra in CIC, asa este?
Buna ziua,

In luna iulie 2013 ar trebui sa nasc un bebelus.
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, stiu ca ar trebui sa am venituri profesionale realizate in ultimele 12 luni sau sa am aflu intr-una din situatiile speciale enumerate in lege.

Situatia mea este urmatoarea:
- iun, iul, aug 2012 - indemnizatie pentru cresterea copilului
- sept - dec 2012 - luni nelucrate, in care nu am depus cerere pentru somaj, DAR as fi indeplinit toate conditiile pentru obtinerea indemnizatiei de somaj
- ian - prezent - angajata

Se poate face ceva pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?