Buna ziua,
Cand o societate ne achita factura prin POS cu cardul, este suficient sa-i oferim factura fiscala si chitanta eliberata de POS (fara bon fiscal)?
Multumesc
Banuim ca somatia de plata va fi intampinata, contestata, etc se vor folosi de toate mijloacele pentru a amana cat mai mult o sentinta, asta deoarece am vazut indiferenta si reaua lor vointa in relatia cu noi (firma a fost vanduta catre un nou proprietar, iar noua conducere nu este cea cu care am lucrat in trecut si manifesta o totala indiferenta fata de noi si datorille pe care firma preluata le are la noi).
Mai mult imi este teama ca noua conducere sa nu capuseze firma care este debitorul nostru (am motive sa banuiesc acest lucru), iar la final pana terminam noi de judecat somatia de plata sa nu mai ramana nimic din ea.
Din aceasta cauza cred ca o cerere de insolventa i-ar putea aduce cu picioarele pe pamant si vor fi mai recepti la ceea ce trebuie sa faca si anume sa-si plateasca datoriile (mai ales ca pana acum nu si-au facut toate planurile cu ea).
Daca ei intr-adevar au banii si nu vor sa plateasca, fac dovada in instanta ca au banii in cont, banuiesc ca instanta fie o sa-i oblige sa plateasca datoria, ea fiind exigibila, lichida si certa, fie pur si simplu respinge cererea de insolventa. Daca o respinge imi pare absurd ca firma debitoare, desi are o datorie lichida, certa si exigibila fata de noi sa poata solicita in instanta daune pretinzand ca am exercitat un drept abuziv atunci cand le-am solicitat insolventa si prin urmare sa le platim daune.
Aici as vrea sa fiu lamurit, cat de real si mare este acest risc? Care sunt sansele ca instanta sa le dea dreptate, noi chiar avand facturi neachitate de atata timp si in valoare totala mai mare decat valoarea minima pe care o prevede legea pentru deschiderea procedurii de insolventa.
Deja a trecut foarte mult timp de cand aceste facturi trebuiau platite si mergand mai intai pe somatie de plata si dupa aceea pe insolventa va insemna pierderea a si mai mult timp.
Suspectam ca ar fi vorba si de rea vointa din partea debitorului si anume incearca sa traga de timp cat de mult poate.. pentru ca poate.. De aceea as dori sa stiu la ce riscuri ne expunem daca banuiala noastra se adevereste iar el poate face dovada in instanta ca are banii, iar ulterior sa ne ceara daune (desi noi nu avem de unde sa stim cati bani are el la momentul depunerii cererii de insolventa, noi stim doar ca nu ne-a platit banii de foarte mult timp).
Buna ziua,
Societatea noastra are de recuperat o suma de peste 50 000ron (de mai bine de 12luni) de la un client cu care avem contract, suma ce reiese din facturi fiscale pentru marfa livrata (nu avem si avize de expeditie) + extrase de cont pe care clientul le-a confirmat.
Avand in vedere ca acesta nu ne-a mai facut nici o plata de la inceputul anului dorim sa mergem in instanta si sa solicitam insolventa lui.
Din cate stiu pentru a fi aprobata cererea de insolventa creanta trebuie sa fie cumulativ certa, lichida si exigibila iar debitorul sa se afle in imposibilitatea platii acesteia.
Intrebarea mea este daca debitorul cu rea credinta nu doreste sa achite datoria desi are banii, iar in instanta va veni cu extrase de cont care sa faca dovada ca are lichiditatile necesare, dupa ce cererea noastra va fi respina acesta se poate indrepta impotriva noastra si sa ceara despagubiri? Daca da exista un cuantum maxim pe care-l poate solicita sau nu?
Multumesc,
Bogdan
Buna ziua,
Societatea noastra in calitate de furnizor a semnat un contract de vanzare-cumparare cu o firma care ulterior a achizitionat mai multe produse si pentru care s-au emis facturi fiscale. Acele facturi nu au fost achitate nici pana acum (mai bine de 1an dupa expirarea contractului, ele fiind emise cand contractul era in vigoare) ), intrebarea mea este daca putem solicita penalitatile mentionate in contract pana la data de astazi sau doar pana la data cand contractul a expirat?
Multumesc,
Bogdan
Buna ziua,
Avem un contract cu o societate care nu si-a achitat facturile scadente de mai multe luni iar in contractul nostru de colaborare sunt mentionate atat penalitati cat si daune interese. Din formularea de mai jos, putem cere penalitati mai mari decat suma ce reprezinta Daune interese, din moment ce acestea sunt mai mari conform formulei de calcul din contract, sau putem cere maxim valoarea Daunelor?
- in conditiile nerespectarii termenelor de plata, achizitorul se obliga sa plateasca penalitati de 0.5% din suma datorata, pentru fiecare zi de intarziere a platii
- nerespectarea obligatiei de plata asumata prin prezentul contract de catre achizitor da dreptul partii lezate de a pretinde plata de daune interese, echivalentul a 3000usd, reprezentand contravaloarea porduselor livrate de furnizor in decurs de trei luni.
* noi am livrat mult peste 20 000usd in acele luni, facturile sunt semnate cat si extrasul de cont semnat si stampilat pentru acele facturi
Multumesc
Ionut
Da, biletul este avalizat
Buna ziua,
Un bilet la ordin care a fost respins din urmatorul motiv:
"Poprire sau alte masuri de indisponibilizare instituite pe cont de catre o autoritate a statului"
Poate fi folosit pentru inceperea executarii silite printr-un executar judecatoresc?
Multumesc,
Bogdan