avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cerere insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cerere insolventa

Buna ziua,

Societatea noastra are de recuperat o suma de peste 50 000ron (de mai bine de 12luni) de la un client cu care avem contract, suma ce reiese din facturi fiscale pentru marfa livrata (nu avem si avize de expeditie) + extrase de cont pe care clientul le-a confirmat.
Avand in vedere ca acesta nu ne-a mai facut nici o plata de la inceputul anului dorim sa mergem in instanta si sa solicitam insolventa lui.
Din cate stiu pentru a fi aprobata cererea de insolventa creanta trebuie sa fie cumulativ certa, lichida si exigibila iar debitorul sa se afle in imposibilitatea platii acesteia.
Intrebarea mea este daca debitorul cu rea credinta nu doreste sa achite datoria desi are banii, iar in instanta va veni cu extrase de cont care sa faca dovada ca are lichiditatile necesare, dupa ce cererea noastra va fi respina acesta se poate indrepta impotriva noastra si sa ceara despagubiri? Daca da exista un cuantum maxim pe care-l poate solicita sau nu?

Multumesc,
Bogdan
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
bogdan2511, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 15:08, 16 Decembrie 2014
Daca stiti ca are bani, de ce nu incercati recuperarea debitului prin ordonanta de plata ? Insolventa nu va va ajuta sa va recuperati banii mai repede si puteti apela si mai tarziu la ea, daca mai e cazul.
Prin ordonanta de plata, ii puteti bloca conturile si astfel va recuperati banii mai usor decat prin insolventa.... Ii trimiteti mai intai somatie de plata ( daca nu ati facut-o pana acum). Somaţia se comunică prin executor judecătoresc sau prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire cu conţinut declarat.Debitorul este somat să achite debitul în termen de 15 zile de la primirea somaţiei, în caz contrar dvs. sunteti îndreptăţit să introduceti cererea pentru ordonanţa de plată.
Deja a trecut foarte mult timp de cand aceste facturi trebuiau platite si mergand mai intai pe somatie de plata si dupa aceea pe insolventa va insemna pierderea a si mai mult timp.
Suspectam ca ar fi vorba si de rea vointa din partea debitorului si anume incearca sa traga de timp cat de mult poate.. pentru ca poate.. De aceea as dori sa stiu la ce riscuri ne expunem daca banuiala noastra se adevereste iar el poate face dovada in instanta ca are banii, iar ulterior sa ne ceara daune (desi noi nu avem de unde sa stim cati bani are el la momentul depunerii cererii de insolventa, noi stim doar ca nu ne-a platit banii de foarte mult timp).
"Deja a trecut foarte mult timp de cand aceste facturi trebuiau platite si mergand mai intai pe somatie de plata si dupa aceea pe insolventa va insemna pierderea a si mai mult timp." Exact ce va spuneam si eu despre insolventa, daca vi se aproba cererea si intra in insolventa, o sa vedeti banii ( daca o sa-i vedeti...) foarte, foarte greu !
Daca nu vi se aproba cererea, sigur ca el se poate indrepta impotriva dvs. si sa va ceara si luna de pe cer ( in practica instantelor s-au vazut destule aberatii), dar ideea e daca o sa i se si aprobe ceva.... Va temeti ca v-ar putea da in judecata, cu plata de despagubiri? Mai trebuie sa si demonstreze ca are temei sa vi le ceara, ori dvs. aveti legea inca de partea dvs., lege care spune ca orice creditor poate cere falimentul unui debitor pentru datorii neplatite mai mari de 40.000 lei...
Pe de alta parte, revin la ordonanta de urgenta :
" Durata procedurii – În cazul în care debitorul nu contestă creanţa prin întâmpinare, ordonanţa de plată va fi emisă în termen de cel mult 45 de zile de la introducerea cererii."
Vi se pare mai mare acest termen, decat cel de la insolventa ?!?
Sau vreti doar sa il speriati cu insolventa ?
Banuim ca somatia de plata va fi intampinata, contestata, etc se vor folosi de toate mijloacele pentru a amana cat mai mult o sentinta, asta deoarece am vazut indiferenta si reaua lor vointa in relatia cu noi (firma a fost vanduta catre un nou proprietar, iar noua conducere nu este cea cu care am lucrat in trecut si manifesta o totala indiferenta fata de noi si datorille pe care firma preluata le are la noi).
Mai mult imi este teama ca noua conducere sa nu capuseze firma care este debitorul nostru (am motive sa banuiesc acest lucru), iar la final pana terminam noi de judecat somatia de plata sa nu mai ramana nimic din ea.
Din aceasta cauza cred ca o cerere de insolventa i-ar putea aduce cu picioarele pe pamant si vor fi mai recepti la ceea ce trebuie sa faca si anume sa-si plateasca datoriile (mai ales ca pana acum nu si-au facut toate planurile cu ea).
Daca ei intr-adevar au banii si nu vor sa plateasca, fac dovada in instanta ca au banii in cont, banuiesc ca instanta fie o sa-i oblige sa plateasca datoria, ea fiind exigibila, lichida si certa, fie pur si simplu respinge cererea de insolventa. Daca o respinge imi pare absurd ca firma debitoare, desi are o datorie lichida, certa si exigibila fata de noi sa poata solicita in instanta daune pretinzand ca am exercitat un drept abuziv atunci cand le-am solicitat insolventa si prin urmare sa le platim daune.
Aici as vrea sa fiu lamurit, cat de real si mare este acest risc? Care sunt sansele ca instanta sa le dea dreptate, noi chiar avand facturi neachitate de atata timp si in valoare totala mai mare decat valoarea minima pe care o prevede legea pentru deschiderea procedurii de insolventa.
Daca cererea creditorului de deschidere a procedurii insolventei are caracter sicanatoriu si este exercitata cu rea credinta, imbracand forma abuzului de drept, poate fi solicitata angajarea raspunderii civile delictuale, cu despagubiri pentru prejudiciile cauzate debitorului.
Conditiile impuse de lege pentru reusita unei astfel de actiuni sunt legate de dovedirea faptei ilicite, a vinovatiei creditorului, a prejudiciului cert si actual produs in patrimoniul debitorului si a raportului de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.
Cuantumul despagubirilor urmeaza a fi analizate, asadar, in concret, in functie de consecintele produse de fapta ilicita si de legatura de cauzalitate intre aceasta si prejudiciu. Nu exista o limitare anume in acest sens.

Poate ca ar fi util ca, inainte de a introduce o astfel de cerere, sa faceti cateva verificari ale firmei din doua motive:
-odata pentru a nu risca sa intrati in concurs cu creditori ale caror creante sa fie preferabile sai sa nu mai luati nimic
-apoi pentru a evita o actiune in raspundere (improbabila) in cazul in care pot face dovada ca au suficiente resurse pentru plata debitului restant.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
Alin Paidiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oare am gresit? daca da ce pot face? glo glo am introdus cerere pt deschiderea procedurii de insolventa in instantaimpotriva unui debitor. am trecut ca credit contravaloarea facturilor si am adaugat si ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata miruna.c miruna.c vreau sa merg pe somatie de plata pentru recuperarea unor creante ideea e ca observ ca exista intarzieri si din partea societatii creditoare ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Refuz plata factura emisa andreea36 andreea36 Buna-Ziua! Va rog sa-mi spuneti care este procedura de recuperare a banilor pentru o factura emisa si acceptata.Detinem o mica firma de constructii si am ... (vezi toată discuția)