cam asa stau lucrurile... Problema este ca habar nu am ce procedura as putea sa urmez. In dreptul european, exsta notiunea de "Shares Lending" si pe perioada imprumutului, cel care ia actiuni in imprumut este tratat ca un adevarat proprietar al actiunilor, cu toate drepturile: inclusiv dividente, drept de vot in cadrul adunarilor, etc. La noi, n-am gasit nimic asemanator. Sunt destul de confuza....:(
e o chestie foarte complicata....din pacate......O societate pe actiuni isi majoreaza capitalul social. Unul dintre actionari subscrie un numar de actiuni, uzand de dreptul sau de preferinta. Din lipsa de resurse financiare, dupa subscriere si varsare, dorecte sa dea cu imprumut pentru un anumit termen actiunile nou-subscrise. Clientul meu este cel care vrea sa ia actiunile in imprumut. Cam astea sunt toate detaliile pe scurt. Problema e ca nici unul si nici celalalt nu vrea sa se tranzactioneze respectivele actiuni pe piata. Vreo idee?????
Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Cum opereaza un imprumut de actiuni la o SA listata la Bursa? Ma intereseaza orice text de lege care m-ar ajuta ca operatiunea respectiva sa nu treaca prin piata (in acest caz, ar fi o tranzactie).
speta se refera la faptul ca persoana in cauza cumpara actiunile cu 3 saptamani inainte de AGA, dar nu reuseste (lipsa de management al timpului, cica) sa se inscrie in reg. actionarilor. In acest caz, ma gandeam ca nu mai poate participa la prima AGA dupa transferul actiunilor decat daca se inregistreaza ca actionar.
Pe moment ma confrunt cu un caz in practica, caruia nu prea reusesc sa-i gasesc un temei legal. Pe scurt: de la ce data un actionar isi poate exercita dreptul de vot in cadrul adunarilor actionarilor. Banuiesc ca este vorba de data la care se face inregistrarea in registrul actionarilor. Legea 31 nu este prea clara in acest sens. As dori sa primesc si alte opinii.