avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Activitate Sorina Ivan

Activitate Sorina Ivan

da, asa este. Daca salariatul va va aduce timp de 3 luni concediu medical "in continuare" dumneavoastra veti folosi aceiasi baza de calcul ca la concediul initial.

Numai bine,
Sorina
da, asa este, in cazul in care concediul medical de pe luna iulie este "initial". Daca este "in continuare" se va folosi aceiasi baza de calcul pentru concediul medical acordat in luna iunie.

Baza de calcul reprezinta media veniturilor pe ultimelor 6 luni inregistrate de dumneavoastra in cadrul societatii si ea este componenta care ajuta la calcularea concediului medical suportat de firma si de fnuass.
Astfel cele doua sume precizate de dumneavoastra - cm suportat de firma - 119 lei si cm fnuass - 200 lei au fost calculate pornind de la baza de calcul.

Cuantumul sumelor (319 lei) impreuna cu cuantumul corespunzator restului zilelor lucrate de dumneavoastra (daca este cazul) reprezinta venitul brut din luna.

Dupa calcularea taxelor si contributiilor aferente veti primi salariul net.

Daca nu am fost suficient de explicita va rog sa reveniti.

Numai bine,
Sorina




Buna ziua,

in momentul in care angajatorul acorda salariatului spor de noapte, de la luna la luna in cuantum acesta difera. Ce nu se schimba este procentul sporului de noapte.

Va sugerez ca in revisal la sectiunea sporuri pentru sporul de noapte sa alegeti varianta procent si sa mentionati doar procentul, cuantumul fiind diferit de la luna la luna.

In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare in OUG 158/2005 la art. Art. 10 (1)mentioneaza "Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2(...) se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii."

Pentru a va raspunde la intrebare, in cazul unui concediu medical se iau in calcul sporurile acordate angajatului.

Numai bine,
Sorina
Răspuns la discuția Eroare de inregistrare in Revisal
Buna ziua,

Va logati pe firma Y si in aceiasi zi (data de incepere a contractului) il si incetati si la observatii mentionati situatia reala.
Pe firma X inregistrati corect contractul de munca.

In momentul in care veti transmite informatii pe site la ITM pentru firma Y, contractul de munca introdus gresit va fi vizualizat (incetat), cu mentionarile facute de dumneavoastra.

Pentru a putea fi sters definitiv, puteti face o cerere, catre Registratura ITM , cerere ce va fi redirectionata catre TeamNet (firma ca se ocupa de gestionarea revisalului), prin care din motive intemeiate (ca si cel mentionat de dumneavoastra) solicitati stergerea din baza de date a respectivului contract.

Ar mai exista o varianta, posibila doar daca in viitorul apropiat, pe firma Y ati avea un contract individual de munca - ati putea inlocui toate datele salariatului de la firma X, introdus eronat.
In cazul acestei a doua variante nici nu se vor mai trimite la ITM datele eronate si nu va mai trebui sa faceti cerere pentru stergere.

Numai bine,
Sorina
Răspuns la discuția Cerere angajator durata CCC
Buna ziua,

Legislatia in vigoare va obliga sa va luati 42 zile de concediu medical dupa nastere (concediu medical de lauzie), dupa care, incepand cu a 43 - a zi puteti opta pentru depunerea dosarului de indemnizatie.

In momentul in care v-ati hotarat faceti o cerere in scris catre angajator in care ii veti aduce la cunostinta ca incepand cu data de ... doriti sa intrati in concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani.

In baza acelei cereri, pe care cel mai bine ar fi sa o si inregistrati la in registrul de intrari al firmei, departamentul de resurse umane va va intocmi decizia de suspendare a contractului de munca.

Decizia de suspendare este documentul pe care trebuie sa il atasati la dosarul de indemnizatie.

Numai bine
Sorina
Răspuns la discuția Reangajare
Buna ziua,

pentru a va oferi un raspuns va rog sa ne ajutati cu mai multe informatii legate de situatia dumneavoastra actuala:
- contractul dumneavoastra de munca este suspendat in momentul de fata?
- care este cauza suspendarii lui?

Buna ziua,

Contributiile care se retin cazul platilor compensatorii acordate salariatilor disponibilizati sunt urmatoarele:
- contributia de asigurari sociale angajat - CAS - 10.5%
- contributia de asigurari sociale de sanatate angajata - CASS - 5.5%
- Impozitul pe salarii -16%
- Contribuia de asigurari sociale angajator - CAS - 20.8%
- contributia de asigurari sociale de sanatate angajator - CASS - 5.2%
- fondul de risc si accidente in functie de codul CAEN al societatii (gradul de risc in ceea ce priveste producerea de accidente vis a vis de domeniul de activitate).
- FNUASSS - 0.85%

Contributiile care nu se retin sunt:
- Somaj angajat - 0.5%
- Somaj angajator - 0.5%
- fondul de garantare creante salariale - 0.25%

Datorita faptul ca somajul nu se retine in cazul acestor plati, daca salariatul solicita completarea adeverinta in vederea obtinerii ajutorului de somaj, platile compensatorii nu le includeti in luna in care au fost primite, ci doar restul venitului realizat.

Numai bine.
Răspuns la discuția model de Decizie de poprire
Buna ziua,

va referiti de fapt la un model de raspuns pe care sa il dati la finanate ca urmare a primirii popriri?

Numai bine.
Răspuns la discuția Recuperare sume CM de la FNUASS
Buna ziua,

din experienta va pot spune ca interesul casei de asigurari de sanatate nu este acela de a vira banii contribuabililor (mai ales ca sunt putini si se impart diferit), cheia succesului fiind aceea de a persevera.

Sfatul meu este urmatoarul - faceti un dosar cu cererile depuse la CASS pentru recuperare concedii medicale (daca aveti mai multe), cereri insotite de anexe, cele despre care mentionati si dumneavoastra. La acest dosar adaugati o fisa sintetica pe platitor din care sa rezulte ca nu aveti datorii catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat (sau un certificat de atestare fiscala (pe 0) care se obtine in 5 zile de ANAF).
Dupa aceea mergeti la Registratura sediului din Str. Gh. Titeica si depuneti o cerere prin care mentionati ca vreti sa intrati in audienta la directorul economic.
In aproximativ 2 - 3 saptamani veti fi sunat si programat.
In cadrul programarii in cauza sa aduceti dosarul mai sus mentionat si sa va sustineti cauza.

Numai bine.