avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Activitate parlucian

Activitate parlucian

Răspuns la discuția Invitaţie Poliţia Locală
Am vrut să ataşez o poză cu această invitaţie, însă din păcate nu văd niciunde optiunea de a ataşa poze, deci din păcate nu voi putea să trimit nici poze cu strada despre care este vorba.

Bună.

Fratele meu a primit o invitaţie de a se prezenta la sediul Poliţiei Locale din oraşul nostru, Arad, în legatură cu o contravenţie rutieră pentru o parcare neregulamentară, pentru a se stabili cine a condus la data respectivă maşina, pentru a se încheia un proces verbal cu amendă pe numele şoferului.

Întrebarea ar fi, este legală o astfel de invitaţie? Conform "ICCJ 11/2017" am citit că nu au acest drept.

Vreau să menţionez faptul că această stradă a fost reasfaltată şi modificată aproximativ cu un an în urmă. A deschis în urmă cu vreo 2 ani, poate 3 un local de lux care este frecventat adesea de oameni importanţi ai oraşului, odată cu apariţia acestui local mai marii ai oraşului au decis că această trebuie modificată şi anume că e nevoie de un trotuar mai lat, desigur pentru a exista spaţiul necesar amplasării unei terase pentru acest local, nu pentru că oamenii nu au avut loc suficient pe trotuar. În urma modificărilor aduse locurile legale de parcare au ajuns de la aproximativ 40-45 la doar 12 + 3 locuri închriate, acum mașinile pot fi parcate regulamentar doar pe partea dreaptă a străzii, pe partea stângă imediat după localul cu terasa există un indicator de interzicere a opririi, în ciuda faptului că există spaţiul necesar pentru marcarea şi parcarea regulamentară pentru 10 autovehicule. Poliţia Locală şi-a făcut obicei să vină aproape în fiecare dimineaţă pentru a amenda şoferii pe care îi prind că se urcă în maşinile parcate pe această parte stângă a străzii. Doar că, acuma nu s-a mai întâmplat să amendeze doar la prezenţa la bordul autovehicului al şoferului, ci de data asta au trimis o invitaţie acasă. Mâine am să revin cu poze cu acaestă stradă.
Domnul trandafir2 aveti dreptate, pare o gluma transformata in realitate. In mod surprinzator libertatea promisa in 1989 incepe sa dispara. Exista chiar mai multe organe de control decat pe acele vremuri de inaintea "democratiei" de azi. Azi avem Politia Locala, Politia Romana, Politia Rutiera, Jandarmeria, SRI, Armata. Niste prieteni in urma cu vreo 2-3 saptamani au fost legitimati pe strada asa fara sa faca absolut nimica, fiind 4 persoane in grup politistii locali au considerat ca e datoria lor sa controleze cine e acest grup "infractional" care n-a facut nicio infractiune si nici o abatere. Obisnuiesc sa calatoresc destul de des in Ungaria si acolo abia vezi cate o masina de politie foarte rar trecand, ce sa mai vorbim de patrule stradale care vezi din ani in pasti, si totusi totul e in regula, oamenii sunt foarte civilizati, nu sunt galagiosi, nu arunca mizerie pe jos. La noi in schimb, cum ai iesit din casa ai vazut ca trece ba o masina a politiei locale, ba politia romana, ori politia rutiera, sau poate jandarmeria. Nu dureaza mult pana zaresti ceva organ de control, si nici nu asta ar fi problema, problema e ca trateaza oamenii intr-o maniera ca si cum ei (politstii) ar fi deasupra legii si ca si cum oamenii cinstiti ar fi de fapt niste infractori mizerabili. Acuma nu stiu, poate mi se pare mie, e doar o parere.
Prestez serviciul de transport de persoane in regim de taximetrie si de cateva luni Politia Locala - Serviciul Rutier din municipiu a primit dreptul de a verifica mai multe documente ale taximetristilor. Deja in urma cu vreo doi sau poate chiar trei ani au avut dreptul de a solicita taximetristilor un document numit "Cazier de conduita profesionala", document pe care daca nu il aveai sau daca era expirat primeai o amenda de 50 de lei daca nu ma insel. In urma cu cateva luni se pare ca au primit mai multe drepturi si acum controleaza mai multe documente si pot sa va enumar cu exactitate datorita faptului ca am fost controlat deja a doua oara in mai putin de 4 luni. Undeva la sfarsitul lunii noiembrie am fost odata controlat, si a doua oara vinerea trecuta. Documentele controlate de politistii locali sunt urmatoarele: autorizatiile de transport, cazierul de conduita profesionala, agreerea de taxi eliberata de RAR si analizele medicale + avizul psihologic. Cica, se spune ca amenda pentru lipsa analizelor medicale sau al avizelor psihologice sunt amendate cu suma de 2.000 de lei de catre acestia, la fel si lipsa vizei anuale (o stampila) pe autorizatia de taxi este pedepsita cu aceasi suma de 2.000 de lei. Din cate am inteles un coleg primise amenda pentru ca nu a avut la el analizele medicale, insa a contestat procesul verbal si a ales varianta tribunalului si a castigat.

Intrebarea mea este daca exista vreo lege care le da dreptul politistilor locali din cadrul serviciului rutier sa verifice asemenea documente, autorizatii, documente eliberate de RAR si avize medicale sau psihologice? Au dreptul de a da amenzi pentru acestea?

Bună. Vineri, 13.11.2015, în jurul orei 12 am avut parte de o tamponare. Un tânăr datorită neatenției a reușit să mă lovească din spate. Drept urmare mi s-a crăpat bara, deci va trebui înlocuită cu o altă bară nouă și vopsită. Am mai trecut prin mai multe accidente și uneori am reparat in serviceurile recomandate de către firma de asigurări, ba alte ori am optat pentru varianta de a-mi repara mașina în regie proprie. Am avut un accident destul de mare cu un tramvai în care vatmanul a fost cel vinovat, compania de transport fiind asigurată la firma ASTRA la acea dată. Atunci pentru a-mi repara mașina am ales varianta regie proprie datorită faptului că auzisem că mulți or rămas cu mașinile blocate in serviceuri (gen reprezentanța Opel-Chevroelt din Arad) datorită faptului că firma de asigurări nu plătea la timp, ba chiar nu plătea integral suma necesară reparației. Asta pot spune că a fost doar o paranteză la ceea ce vreau să spun și să întreb. Firma de asigurări ASTRA mi-a introdus banii în contul meu în decurs de o săptămână sau două, însă pentru asta a fost nevoie să completez o cerere tipărită la ei prin care mă împuterniceam pe mine însumi să primesc banii în cont dat fiind faptul că mașina este înmatriculata pe PFA (persoană fizică autorizată), titularul PFA-ului fiind eu, purtându-mi numele. După aceea am mai avut o tamponare cu cineva, iar am solicitat să îmi repar în regie proprie, de această dată a fost vorba de firma OMNIASIG, a trebuit să sun la un număr pentru o programare, însă programarea a fost făcută exact în ziua și ora la care am fost acolo fără să fiu nevoit să mă întorc într-o altă zi, a fost cea mai promptă firmă de asigurări cu care am avut vreodată de a face, imediat s-a făcut constatarea și în decurs de o oră deja am fost anunțat cu suma de bani care mi se oferă pentru a-mi repara mașina și aceasta a fost virată în doar câteva zile fără a mai fi nevoit să completez formulare suplimentare pentru a mă împuternici singur pe mine însumi pentru a ridica banii :justcuz:. De această dată am avut parte de o tamponare cu un asigurat al grupului City Insurance. Aici a fost nevoie de o programare care a stabilit ca și dată abia pe săptămâna viitoare, pe joi, după aproape o săptămânp de la data tamponării #-o X-( cireașă pe tort îmi zice agentul de asigurări că pentru a repara mașina în regie proprie am nevoie de o împuternicire notarială prin care să mă împuternicesc singur că am voie să ridic banii #-o Această împuternicire notarială costă 50 de lei, bani aruncați în vânt degeaba, bani pe care firma de asigurări nu ți-i plătește. Mi se pare firesc să ai nevoie de o asemenea împuternicire în cazurile în care mașina este înmatriculată pe un SRL sau pe numele unei alte persoane, însă în cazul unei persoane fizice autorizate mi se pare o aberație. Are cineva idee dacă se poate rezolva această probleme fără acest act notarial și fără să mai deschid încă un cont pe PFA? X-(
Buna ziua, am inteles ca legea 1390/2013 ar obliga soferii profesionisti sa detina la bordul autovehiculului dosarul analizelor medicale + testul psihogic. Ele cica s-ar face anual, atat cele medicale cat si cele psihologice.

Am citit si nu am vazut niciunde trecut in acest articol ca aceasta lege ar obliga soferii sa detina aceste documente la bordul masinii, poate cineva sa imi dea anumite detalii despre aceasta ordonanta?

Mentionez faptul ca sunt (titularul unei) PFA de transport persoane in regim de taxi.
Vreau sa mai remarc inca un aspect care este foarte important, domnii politisti nu s-au prezentat, nu s-au legitimat, nu m-au legitmat nici pe mine, nu au facut altceva decat sa-mi ia telefonul din mana fara a le permite acest lucru si sa ma prinda si sa ma traga in masina politiei rupandu-mi bluza pe care o purtam. Deci daca intr-adevar as fi facut ceva impotriva legii cred ca in mod normal era ca ei sa se legitimeze, "Sunt agentul X si Y" si apoi sa ma legitimeze pe mine, nicidecum sa imi fure telefonul litarelmente si sa imi stearga filmarile pe care le aveam si sa ma rapeasca!
S-a intamplat exact in fata unui local cu jocuri de noroc care are 2 camere de filmat orientate inspre stanga si dreapta, si la 10 metrii mai incolo exista o banca, sunt 3 camere de filmat care au filmat tot ceea ce s-a intamplat.
Azi noapte am trecut printr-o intamplare nefericita. Nu vreau sa lungesc prea mult, dar treburile s-au intamplat cam in felul urmator. Ieri a fost ziua mea de nastere si am sarbatorit impreuna cu niste prieteni, unul din ei fiind vecinul meu, la un moment dat am mers acasa eu, el si inca o fata care venise cu noi, si apoi urma sa plecam din nou. El, prietenul despre care va zic a intrat la el in apartament, eu am ramas afara impreuna cu fata, l-am asteptat, el nu mai venea, l-am sunat, nu raspundea, m-am gandit ca poate s-a pus sa doarma, intre timp fata a plecat acasa. Scotandu-mi telefonul din buzunar am sesizat ca imi lipseste spatele carcasei de la telefon, in acest moment am fugit inapoi la terasa unde sarbatorisem ca sa vad daca o gasesc cumva, dupa aceea am venit inapoi acasa in curtea in care locuiesc si cand am ajuns il vad pe vecinul si prietenul meu ca este transportat cu forta pe scari de niste politisti. A avut ceva neintelegeri cu parintii lui, ca atare acestia au chemat politia si l-au dus intr-un loc neplacut unde sa-l calmeze, e vorba de spitalul de neuropsihiatrie. Problema mea insa incepe imediat dupa momentul in care am ajuns si am fost martor al incidentului, nu stiam ce se intampla, nu am avut habar despre cele intamplate la el acasa, l-am vazut si pe tatal prietenului meu care credeam ca este acolo ca sa il apere pe el si am inceput sa filmez cu telefonul, fara sa fiu agresiv, fara sa vorbesc urat, fara sa jignesc pe nimeni, doar am intrebat ce s-a intamplat, intrebare la care in momentul respectiv raspuns nu am primit. Faptul ca am inceput sa filmez a fost motiv pentru politisti sa mai cheme inca un echipaj, mi-au luat cu forta telefonul, m-au luat doi agenti care mi-au rupt bluza pe care o purtam si m-au urcat intr-o masina si m-au dus si pe mine la spitalul unde il duceau pe amicul meu pe drum spunandu-mi ca pentru faptul ca i-am filmat ei o sa ma amendeze cu 1000 de lei pentru ca i-am obstructionat in a-si face treaba. In momentul in care am ajuns la spital, am mai stat un pic in masina cu ei si apoi m-au dus si pe mine inauntru si m-au bagat in camera portarului, acolo unde se intrebau intre ei sa ma duca si pe mine inauntru sa iau injectie calmanta, asta cu toate ca nu am manifestat nicio agresivitate. Norocul meu, sa spunem asa, a fost faptul ca printre politisti s-a numarat un amic de-al lui fratele meu care a zis ca as putea sa fiu amendat, dar ca din cauza ca il cunoaste pe fratele meu de data asta ma iarta. Ceilalti politisti tot imi puneau tot felul de intrebari, intrebau ca mi-ar pica bine o amenda de 1000 de lei acuma, ca as putea sa primesc 3000 de lei amenda pentru ceea ce am facut, si mi-au spus ca daca unul din ei nu era amic de-al lui fratele meu ma bateau in ultimul hal. Vi se pare normal asa ceva? Ca pentru faptul ca pe strada in fata portii casei unde locuiesti filmezi actiunea politiei romane sa fi luat in masina si sa fi amenintat cu amenda si cu bataie si cu administrarea unor calmante? Din telefon mi-au sters toate pozele si filmarile pe care le-am avut. Mie mi se pare abuz in serviciu! :O
Stiu ca mai demult se spunea ca preturile la bere nu se modifica atunci cand se ridica preturile bauturilor alcoolice pentru ca, berea si vinul fac parte din categoria alimentelor. Nu stiu daca legea curenta inca spune aceasta treaba, si asta este ceea ce imi doresc sa aflu. Si daca da, berea si vinul fac parte din categoria alimentelor dupa constitutia romaniei, atunci as vrea sa stiu, de ce consumul in locurile publice este interzisa (in parcuri, sau pur si simplu pe strada - Nota: in tarile Occidentale consumul de bere pe strada este legala si practicata). Va multumesc.