Buna ziua! De curand mi-am montat centrala termica de apartament in Bacau. Acum incerc sa ma debransez de la sistemul de stat, insa fara reusite. Precizez ca apartamentul era singurul de pe scara fara centrala termica.
Cu 15 ani in urma s-a incheiat o conventie intre fostul CET si asociatie pentru furnizarea agentului termic. Desi asociatia ar trebui sa se ocupe de demersurile necesare debransarii de la CET, aceasta ma pune pe mine sa umblu dupa actele necesare.
Nimeni nu cunoaste procedura. CET-ul imi cere mie bani pentru proiect de debransare, asociatia zice la fel, primaria zice ca asociatia ar trebui sa plateasca costurile si sa faca demersurile necesare.
Care sunt pasii de urmat legal, va rog? Poate ati fost in aceeasi situatie si ma puteti lamuri. Multumesc.
Buna ziua!
Sunt insarcinata in 29 de saptamani. De un an de zile lucrez in Anglia cu contract de munca. La 1 august voi finaliza contractul de munca si voi reveni in Romania unde ma voi lucra pana la nasterea copilului. Conform legii pot beneficia de concediul de crestere al copilului. Care ar fi actele necesare pe care trebuie sa le aduc din Anglia pentru a putea beneficia de CCC? Ce formulare ar trebui completate si de catre cine? Ce trebuie sa cer de la angajatorul din Anglia? Multumesc!
Buna ziua!
Sunt insarcinata in 32 de saptamani. In curand voi semna un contract cu timp partial de lucru pe perioada determinata. Nu am cele 12 luni anterioare nasterii complete, deci nu voi beneficia de concediu crestere copil. Insa as dori sa stiu daca am dreptul la concediul prenatal si postnatal. Daca da, ce demersuri trebuie facute si unde? Ce lege reglementeaza dreptul la acest concediu? Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Buna ziua! Am luat legatura cu cei de la somaj si pensie si tocmai am aflat ca nu s-au depus declaratiile din partea angajatorului pentru luna mai. Astazi am fost la departamentul de resurse umane din cadrul universitatii in care lucrez sa intreb ce s-a intamplat. Mi s-a spus ca universitatea nu a avut fonduri pentru a plati salariile pentru luna mai, urmand sa depuna declaratiile catre somaj si pensie abia in luna august. Mi s-a spus ca declaratia va fi depusa fie pentru luna iulie, fie pentru luna august, in niciun caz pentru luna mai sau iunie. Stand si analizand situatia, ma intreb daca acest lucru este posibil dat fiind ca contractul de munca pe perioada determinata s-a incheiat pe 30 iunie. Legal, este corect sa apar cu declaratii catre somaj (etc.) pe luni in care nu figurez cu CIM? Daca nu, ce ar trebui sa fac? Multumesc mult pentru rabdarea si amabilitatea dvs. Cu stima si respect!
1. In luna iunie am prestat activitatea de a asista la examene, insa nu am fost platita, deci nu am obtinut venituri pe aceasta luna.
2. Din pacate nu e un contract de colaborare. E un contract individual de munca cu timp partial pe durata determinata.
3. Voi incerca sa iau legatura cu AJPIS.
Va multumesc pentru lamuriri.
As mai avea o ultima intrebare: in cazul in care as reusi sa ma angajez la alta firma, desi suntem in luna iulie, ar fi posibila realizarea angajarii incepand cu luna iunie (pentru a avea venituri si pe luna iunie)? Daca da, angajatorul va trebui sa plateasca penalizari? Cam ce suma ar trebui platita ca penalizare?
Multumesc. Cu stima!
Va multumesc pentru promptitudine. Acum am inteles, trebuia sa citesc mai cu atentie OUG. Indraznesc sa va adresez o alta intrebare in cautarea mea de a ma "agata" de orice posibilitate de a obtine totusi ICC-ul. Dupa cum am precizat anterior, avand CIM cu timp partial pe perioada determinata in care regimul de lucru este nr. inegal de ore pe saptamana (incheiat pana la 30 iunie 2013), in luna iunie nu am avut ore la plata cu ora. Asadar, desi am asistat la examene, nu am fost remunerata. Asta inseamna ca angajatorul nu va plati nicio contributie catre Casa de pensii, somaj, sanatate pentru luna iunie? Am incercat sa verific direct la Casa de pensii si la somaj, insa nu apare nicio declaratie pentru luna iunie deoarece angajatorul nu a facut platile, urmand sa le faca abia in luna august. In aceasta situatie, exista vreo reglementare prin care angajatorul trebuie sa plateasca contributii catre stat chiar daca, nu din vina mea, nu am fost remunerata? Practic as ramane cu luna iunie descoperita si atunci as pierde orice sansa de a beneficia de ICC. Exista posibilitati de a face ceva pentru a nu pierde luna iunie? Multumesc anticipat. Cu stima!
Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt cadru didactic la Bacau. CIM este suspendat din 1 sept. 2012 pana in 31 august 2013 din motive personale. Am plecat in Timisoara, iar in perioada 12 decembrie 2012-30 iunie 2013 am avut CIM cu timp partial (plata cu ora). Intre timp am ramas insarcinata, data nasterii urmand sa fie la jumatatea lunii ianuarie 2014. Stiu ca legea spune ca as beneficia de ICC doar daca am realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni. Desi CIM cu timp partial a fost pana in data de 30 iunie 2013, in luna iunie nu am avut ore la plata cu ora. In OUG 111/2010, art. 2, alin. (5), lit. (j) se mentioneaza: "se afla in perioada de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata si inceperea unui alt contract de munca pe perioada determinata, asa cum este aceasta definita de legea 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare". In cursul acestei luni ar urma sa ma angajez pe perioada determinata cu un CIM cu timp partial.
In aceste conditii, pot beneficia de ICC? Sincer va spun ca nu stiu cum sa interpretez aceasta litera a articolului 2 din OUG 111/2010. Mi-ar fi de mare ajutor raspunsul dvs. Va multumesc mult. O zi placuta!