avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ICC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ICC

Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt cadru didactic la Bacau. CIM este suspendat din 1 sept. 2012 pana in 31 august 2013 din motive personale. Am plecat in Timisoara, iar in perioada 12 decembrie 2012-30 iunie 2013 am avut CIM cu timp partial (plata cu ora). Intre timp am ramas insarcinata, data nasterii urmand sa fie la jumatatea lunii ianuarie 2014. Stiu ca legea spune ca as beneficia de ICC doar daca am realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni. Desi CIM cu timp partial a fost pana in data de 30 iunie 2013, in luna iunie nu am avut ore la plata cu ora. In OUG 111/2010, art. 2, alin. (5), lit. (j) se mentioneaza: "se afla in perioada de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata si inceperea unui alt contract de munca pe perioada determinata, asa cum este aceasta definita de legea 53/2003-Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare". In cursul acestei luni ar urma sa ma angajez pe perioada determinata cu un CIM cu timp partial.
In aceste conditii, pot beneficia de ICC? Sincer va spun ca nu stiu cum sa interpretez aceasta litera a articolului 2 din OUG 111/2010. Mi-ar fi de mare ajutor raspunsul dvs. Va multumesc mult. O zi placuta!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:57, 20 Iulie 2013
1. Va redau din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 6
...
(7) În cazul prevãzut la art. 2 alin. (5) lit. j) din ordonanţa de urgenţã, persoana îndreptãţitã prezintã dovada eliberatã de angajator, din care sã reiasã cã aceasta s-a aflat în perioada de maximum 3 luni de la încetarea unui contract de muncã pe perioadã determinatã şi începerea unui alt contract de muncã pe duratã determinatã la acelaşi angajator, considerate contracte succesive, conform art. 80 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
...

2. Asadar trebuie sa incheiati un alt CIM pe perioada determinata dar la acelasi angajator.
Va multumesc pentru promptitudine. Acum am inteles, trebuia sa citesc mai cu atentie OUG. Indraznesc sa va adresez o alta intrebare in cautarea mea de a ma "agata" de orice posibilitate de a obtine totusi ICC-ul. Dupa cum am precizat anterior, avand CIM cu timp partial pe perioada determinata in care regimul de lucru este nr. inegal de ore pe saptamana (incheiat pana la 30 iunie 2013), in luna iunie nu am avut ore la plata cu ora. Asadar, desi am asistat la examene, nu am fost remunerata. Asta inseamna ca angajatorul nu va plati nicio contributie catre Casa de pensii, somaj, sanatate pentru luna iunie? Am incercat sa verific direct la Casa de pensii si la somaj, insa nu apare nicio declaratie pentru luna iunie deoarece angajatorul nu a facut platile, urmand sa le faca abia in luna august. In aceasta situatie, exista vreo reglementare prin care angajatorul trebuie sa plateasca contributii catre stat chiar daca, nu din vina mea, nu am fost remunerata? Practic as ramane cu luna iunie descoperita si atunci as pierde orice sansa de a beneficia de ICC. Exista posibilitati de a face ceva pentru a nu pierde luna iunie? Multumesc anticipat. Cu stima!
1. Plata indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor ci numai de obtinerea de venituri profesionale (din prestarea unei activitati).

2. - Nu acumva ati avut Contract de colaborare si nu CIM?
- In caz afirmativ nu conteaza daca in iunie ati obtinut venituri sau nu ci daca erati sub acel contract cu beneficiarul respectiv.

3. Puteti lua legatura si cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala cea care aproba si plateste indemnziatia pentru CCC.
1. In luna iunie am prestat activitatea de a asista la examene, insa nu am fost platita, deci nu am obtinut venituri pe aceasta luna.
2. Din pacate nu e un contract de colaborare. E un contract individual de munca cu timp partial pe durata determinata.
3. Voi incerca sa iau legatura cu AJPIS.
Va multumesc pentru lamuriri.

As mai avea o ultima intrebare: in cazul in care as reusi sa ma angajez la alta firma, desi suntem in luna iulie, ar fi posibila realizarea angajarii incepand cu luna iunie (pentru a avea venituri si pe luna iunie)? Daca da, angajatorul va trebui sa plateasca penalizari? Cam ce suma ar trebui platita ca penalizare?
Multumesc. Cu stima!
1. Exista posibilitatea incheierii unui CIM retroactiv dar pentru aceasta angajatorul va plati o amenda contraventionala intre 10.000 - 20.000 lei sau avertisment.

2. De asemenea va trebui sa faca declaratie rectificativa (D112) pe luna iunie.

3. Amenda sau avertismentul sunt date de ITM.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Georgiana1188 Georgiana1188 Buna seara! Am o mare nelamurire cu privire la indemnizatia pentru cresterea copilului. Urmeaza sa nasc in luna iunie 2015. Lucrez in domeniul educational- ... (vezi toată discuția)
Ccc edyflo edyflo daca dintre cele 12 luni, o luna nu am carte de munca mai pot beneficia de ccc? mentionez ca am lucrat in invatamant si in luna respectiva (cand nu am avut ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc CristinaMoisescu CristinaMoisescu Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema! Fiind profesor suplinitor, contractul de munca, pe perioada determinata mi-a incetat la 31 ... (vezi toată discuția)