avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate fm_2511

Activitate fm_2511

Revin cu niste completari :
In prezent sora mea a contractat creditul pentru achizitia apartamentului (eu voi fi codebitor si voi plati ratele), creditul este aprobat si urmeaza sa se faca plata catre vanzator si sa intocmesc actele pentru casa cu parintii mei.

O varianta de acte de incheiat cu parintii mei este cea prezentata anterior de themis :

« Părinţii vînd fiului cota de 1/2 din imobil şi îi donează cealaltă cotă de 1/2.

În acelaşi timp, printr-o stipulaţie în favoarea fiicei lor, părinţii dispun plata preţului cotei de 1/2 din apartament către sora cumpărătorului. Sau, îi cedează acesteia, cu titlu gratuit, creanţa pe care o au, în calitate de vînzători, împotriva fiului lor, acesta urmînd a plăti preţul către sora sa, cesionarul din contractul de cesiune.

Nici nu se încalcă rezerva, nici nu se pune problema vreunei viitoare reducţiuni, există şi acordul surorii la înstrăinarea cu rezerva uzufructului viager către un descendent şi toată lumea e împăcată.

Vede cineva vreun impediment? Poate un notar prea cîrcotaş. Sau prea temător. Sau unul care nu înţelege bine despre ce e vorba (vor fi fiind şi din aceştia, aşa cum există şi avocaţi cu prea puţină ştiinţă în ale dreptului civil).
Sora va beneficia de donaţia făcută de părinţi avand ca obiect preţul încasat de aceştia de la fiul lor pentru cota de 1/2 din casa. Această donaţie (făcută fie sub forma stipulaţiei, fie sub forma unei cesiuni de creanţă cu titlu gratuit) o compensează pe aceea făcută fiului lor asupra celeilalte cote de 1/2 din casa, astfel încît fiecare copil va fi gratificat cu aceeaşi valoare. »


Intrebarea mea este daca merge si varianta urmatoare: incheierea cu parintii mei a unui contract de donatie cu sarcini, prin care parintii imi doneaza intreaga proprietate in schimbul a 2 sarcini: intretinere pentru parintii mei si achitarea ratelor la creditul contractat de catre sora mea. (eventual si sora mea sa isi dea acordul pe contractul de donatie). In aceasta situatie, sora mea ar mai putea cere reductiunea donatiei pentru rezerva ei succesorala (dupa decesul parintilor) ?

Care varianta ar fi mai sigura pentru mine ?
Multumesc
themis a scris:

Nimic mai simplu.

Părinţii vînd fiului cota de 1/2 din imobil şi îi donează cealaltă cotă de 1/2.

În acelaşi timp, printr-o stipulaţie în favoarea fiicei lor, părinţii dispun plata preţului cotei de 1/2 din apartament către sora cumpărătorului. Sau, îi cedează acesteia, cu titlu gratuit, creanţa pe care o au, în calitate de vînzători, împotriva fiului lor, acesta urmînd a plăti preţul către sora sa, cesionarul din contractul de cesiune.

Nici nu se încalcă rezerva, nici nu se pune problema vreunei viitoare reducţiuni, există şi acordul surorii la înstrăinarea cu rezerva uzufructului viager către un descendent şi toată lumea e împăcată.

Vede cineva vreun impediment? Poate un notar prea cîrcotaş. Sau prea temător. Sau unul care nu înţelege bine despre ce e vorba (vor fi fiind şi din aceştia, aşa cum există şi avocaţi cu prea puţină ştiinţă în ale dreptului civil).


Daca am inteles bine, trebuiesc intocmite 2 contracte: unul de vanzare-cumparare pt cota de 1/2 si un contract de donatie pentru cealalta cota de 1/2, sau un singur contract care le include pe amandoua? In contractul de vanzare cumparare se va stipula ca plata pretului se va face catre sora mea sau se intocmeste alt act? Sora mea trebuie sa isi dea acordul pe contractul de vanzare-cumparare (pt uzufruct viager)?

Imi cer scuze pt atatea intrebari, dar vreau sa merg cu lectia invatata la notar...

Multumesc mult pentru sfaturi
Joha a scris:

Ați spus ca doriți ca sora Dvs după decesul părinților sa nu mai aibe nicio pretenție. Pe de alta parte Dvs vreți sa Cumpărați doar 40% pai restul de 60% cui rămâne? Dacă rămâne părinților la decesul acestora are si sora dreptul la cei 60%......
Deci gândiți-vă la consecinte in timp.
In principiu puteți cumpara întreg imobilul sau o cota parte din acesta de la părinți iar prețul si in rate chiar sa meargă in contul altei persoane . Fie si sora Dvs. ,, persoana numita in actul de vanzare cu tot cu cont. Insa asta înseamnă o donatie făcută de părinții Dvs. Donatie care poate fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive la decesul părinților Dvs de chiar Dvs, dacă va încalcă cota de rezerva succesorala.

Domnule avocat nu se poate face chiar orice act juridic pe lumea asta chiar dacă vrea sau nu notarul....el veghează la aplicarea legii si la menținerea unui echilibru între părți si prestatiile acestora....

Poate o sa va treacă supărarea pe notari...... Odată si odată...... :)


Poate nu am fost eu foarte explicit, dar doresc "sa achizitionez" intreaga proprietate a parintilor, nu doar 40% din ea, insa la un pret de 40% din intreaga valoare estimata a proprietatii. De ce? Pt ca sora mea va primi ca si un apartament pe care eu il voi achita in rate (in contul partii ei de mostenire care i s-ar cuveni in urma decesului parintilor). Acest 40% din valoare reprezinta de fapt pretul apartamentului. Eu practic voi primi ceva mai mult de jumatate avand in vedere ca urmeza sa locuiesc impreuna cu parintii si sa am grija de ei in continuare.
avvalentina a scris:

Mergeti la notar cu actele si o sa va indice ce acte va mai trebuie.ACTUL SE VA INCHEIA LA NOTAR.


bineinteles ca la un notar se vor incheia toate actele, insa vroiam sa stiu de principiu ce se poate face
Parintii mei detin in proprietate un teren+casa de locuit, au doi copii (eu+sora mea). Impreuna cu parintii am stabilit o « impartire » a proprietatii lor cat mai sunt ei in viata. Se poate incheia un contract de vanzare-cumparare intre mine (si sotia) si parintii mei la o anumita valoare (cca. 40% din valoarea totala a imobilului) insa plata sa o facem in rate lunare, dar nu catre parintii mei ci catre sora mea (sora mea va contracta un credit prima casa pentru achizitia unui apartament, iar practic ratele pe care trebuie sa le plateasca la banca vor fi platite de mine)? Se doreste si inserarea in contract a unui drept de habitatie viagera pentru parintii mei pentru o parte din imobil.

Se poate incheia un asemenea contract de vanzare-cumparare sau alt act de genul acesta, astfel incat pe viitor sau dupa moartea parintilor, sora mea sa nu poata emite alte pretentii asupra proprietatii in cauza?

Multumesc
AVLIL a scris:

Ar trebui o succesiune de acte, eventual un partaj, apoi testament sau poate deja o imparteala cu donatii intre vii si intretinere... e nevoie de mai multe documente combinate.


Multumesc pt raspuns, insa am nevoie de niste detalii daca se poate..., mai concret ce anume ar trebui sa fac si ce contracte sa inchei, in ce ordine etc. (daca mai e nevoie de alte informatii, va rog sa solicitati)
Parintii mei detin in proprietate un teren pe care sunt construite 2 case (o casa D+P+M si o casa P). La una din case (D+P+M), eu am construit mansarda + renovare completa din banii mei, insa autorizatia de constructie a fost emisa pe numele parintilor mei, iar intabularea s-a facut tot pe numele lor. Eu impreuna cu sotia si copilul, dorim sa ne mutam in casa renovata (D+P+M), iar parintii mei locuiesc si vor locui in continuare in casa P.

Mentionez faptul ca eu mai am o sora.

Intelegerea verbala intre mine, sora mea si parintii a fost ca mie sa-mi revina intreaga proprietate (terenul si cele 2 case) cu conditia ca sa am grija de parintii mei (intretinere) si sa-i cumpar sorei mele un apartament.

Urmeaza sa ne mutam in noua locatie si trebuie sa-i cumpar sorei mele apartamentul (mentionez faptul ca apartamentul va fi cumparat prin credit bancar pe numele sorei mele, eu voi fi codebitor, voi achita avansul si voi plati ratele in continuare)

Ce acte ar fi cel mai indicat sa intocmesc cu parintii (contract de intretinere, contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, donatie cu clauza de intretinere etc) si eventual cu sora mea, astfel incat toate partile sa fie multumite conform intelegerii stabilite, insa pe de alta parte sa nu poata intervenii probleme pe viitor in cazul in care ar aparea neintelegeri intre persoanele implicate ?

Multumesc
Buna

Am construit o mansarda (cu banii mei) peste casa parintilor mei care sunt proprietari pe casa si teren. Autorizatia de constructie si restul documentelor au fost emise pe numele parintilor mei. Am obtinut de la Primarie procesul verbal de receptie si Certificatul de atestare a constructiei si urmeaza sa efectuez demersurile pt intabularea mansardei in CF.
Exista vreo modalitate prin care pot intabula mansarda direct pe numele meu, fara a o intabula mai intai pe numele parintilor mei si apoi donatie/vanzare-cumparare pe numele meu? (din niste discutii am auzit ca ar exista o varianta prin care parintii mei ar putea da o declaratie notariala cum ca mansarda s-a construit cu banii mei si s-ar putea intabula in CF pe numele meu cu indiviziune...nu stiu exact daca acesta e termenul; insa as dori niste pareri avizate daca e posibila varianta aceasta)

Multumesc