Hotararea de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei este executorie imediat sau doar cand devine definitiva?
Ordonanta de plata, debitor strain
Avem de recuperat o suma de la o firma straina, avem contract cu clauze de jurisdictie in Romania, facturi, tot ce trebuie.
Problema este ca Posta nu poate da recipisa de primire pentru scrisoare cu confirmare de primire si continut declarat daca destinatarul este strain, ci doar o recipisa de trimitere. La fel, am vorbit cu executori dar niciunul nu poate soma in strainatate.
Are cineva idee cum se procedeaza in astfel de cazuri, vad ca pe portal sunt multe cereri de ordonante de plata cu paratul strain.
Am vandut acum 4 luni unei firme o cantitate de material lemnos, cu termen de plata 30 de zile. Am primit la termen cam un sfert din bani, si de atunci nimic.
Am contract scris si proces verbal de predare-primire a lemnului, Pot sa folosesc procedura rapida de ordonanta de plata?
Fratele meu are de incasat o suma de bani din vanzarea unui imobil catre Institutul Revolutiei Romane, suma din care s-a platit pana in prezent cam jumate.
In decembrie 2019 Institutul a fost desfiintat prin hotarare de guvern (director era Ion Iliescu, va imaginati de ce l-a desfiintat Orban). Angajatii au fost dati afara, la sediu nu mai e nimeni. In hotararea de guvern scrie ca in 30 de zile se va stabili cine preia patrimoniul, dar nu spune nimic de datorii. Pana astazi nici macar patrimoniul nu s-a stabilit cine il gestioneaza.
Ce se poate face in acest caz? Se retuneaza terenul? Se da 'statul' in judecata la total?
Sotia mea a decedat dupa ce depusesem cererea de pensie. Cererea este din 10 septembrie, si limita de varsta ar fi implinit-o pe 22 septembrie.
Pana in prezent n-am primit niciun raspuns desi termenul era de 30 de zile. Sotia a murit pe 4 aprilie.
Ca sa-mi dea pensiile din urma si ajutorul de inmormantare casa de pensii imi cere talon de pensie al sotie, pe care n-am de unde sa-l iau. Mi s-a spus ca cerea de pensie s-a anulat ca urmare a decesului.
Cum se poate proceda in acest caz?
Am aflat in urma cu 2 zile de moartea surorii bunicii mele, care a survenit in decembrie 2013. In conditiile in care parintii si bunicii mei sunt decedati si sora bunicii nu era casatorita, ce acte sunt necesare pentru deschiderea succesiunii?
Nu am nici macar un certificat de deces, cu atat mai mult acte de identitate ale ei.
(inteleg din codul civil ca trebuie sa deschid succesiunea la notarul de la ultimul ei domiciliu - in Turnu Severin, eu locuind in Bucuresti - poate notarul de acolo sa verifice direct daca exista certificat de deces, si cine il are?)
De asemenea, cum se probeaza legatura de rudenie? Eu am alt nume de familie fata de mama, care are alt nume de familie fata de bunica, care la randul ei are alt nume de familie decat cel cu care s-a nascut si il avea sora ei.
Va multumesc.
Multumesc. O ultima intrebare: Contestatia se depune tot la instanta care a incuviintat executarea sau la instanta superioara?
Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea problema:
Am pe rol din decembrie 2012 un proces cu proprietarul apartamentului pe care l-am luat in chirie. Desi procesul nu s-a terminat (am termen in septembrie) proprietarul a cerut incuviintarea execturarii silite si a primit azi 31.07.2013 acceptul instantei - n-am primit inca nimic scris dar pe just.ro da urmatoarea solutie:
Admite cererea Încuviinţează executarea sililta. Autorizeaza creditorul sa treaca la executarea silita a obligatiilor cuprinse in titlurile executorii. Fara cale de atac. Soluţionată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, astazi, 31.07.2013
Am urmatoarele intrebari:
1. Se poate ataca decizia instantei? - in lege scrie ca se poate face apel in 5 zile, pe site scrie ca e fara cale de atac. De cand se calculeaza cele 5 zile si sunt lucratoare sau calendaristice. (n-am primit citatie, si nici hotararea in sine)
2. Se poate suspenda executarea pana la sfarsitul procesului care e deja pe rol?
3. De cand poate executorul sa treaca efectiv la evacuare?