avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Activitate mate_mate

Activitate mate_mate

Răspuns la discuția SCHIMBARE DE DESTINATIE LOCUINTA
Multumesc pentru raspuns .
Problema e ca locatarii au hotarat intr-o adunare ( dar nu adunare generala ) , impreuna cu presedintele , ca schimbarea de destinatie sa se faca cu aprobarea tuturor locatarilor . Interesul meu este sa gasesc niste argumente care sa demonstreze ca hotararea lor de a obtine acordul tuturor locatarilor este lipsita de temei legal !
Asociatia noastra de proprietari este recent infiintata . Am supus spre analiza si aprobare Adunarii Generale o cerere de transformare a apartamentului meu aflat la parter in spatiu comercial ( inlocuire geamuri cu usi termopan plus scari ) .
Anterior am testat pozitia locatarilor fata de doleanta mea discutand cu fiecare in parte si am obtinut acordul de la 20 locatari din 26 ( eu fiind al 27-lea ) .
Adunarea Generala nu a stabilit o pozitie fata de cererea mea deoarece , pe fondul unor discutii in contradictoriu provocate de doi dintre locatari , presedintele asociatiei nu a supus la vot cererea , ori intentionat , ori din zapaceala ! Problema a ramas …c-an tren !

Peste cateva zile locatarii , cica , s-au intalnit din nou ( nu a fost o noua Adunare Generala ) , eu nu am fost convocat , ocazie cu care s-a hotarat ca schimbarea de destinatie sa se faca cu acordul tuturor locatarilor .
Consider ca o asemenea hotarare este de competenta Adunarii Generale , fapt pentru care am de gand sa cer asociatiei de proprietari ca la prima Adunare Generala sa supuna la vot numarul maxim de locatari care trebuie sa voteze afirmativ pentru ca o schimbare de destinatie sa fie aprobata .

Legea prevede ca o schimbare de destinatie se aproba numai de catre Adunarea Generala cu votul majoritatii membrilor sai .

As vrea de la Dv. pareri privind urmatoarele probleme :

1 . Au drept de vot in cadrul Adunarii Generale numai membrii asociatiei de proprietari sau au drept de vot toti locatarii ( din 27 locatari numai 18 sant membri ) ?

2 . Este lega
l ca Adunarea Generala sa stabileasca că ,, majoritate “ inseamna toti locatarii ?
Cand pun intrebarea ma gandesc ca nici parlamentarii , nici un presedinte de tara nu se impune a fi alesi cu votul tuturor alegatorilor . Mai mult , asociatia noastra a fost infiintata prin vointa a 18 locatari din 27 . De ce o schimbare de destinatie sa se aprobe cu acordul tuturor locatarilor ?!!! Va rog sa ma lamuriti , ca tare sant suparat !
Răspuns la discuția Asociatia mai tare decat LEGEA ?
Asa este , acum totul mi-e clar !
Răspuns la discuția Asociatia mai tare decat LEGEA ?
Am pus mana pe dictionar si mi-am clarificat ce inseamna ,, majoritate “ .
Daca mai tin cont de faptul ca tot pe acest forum am gasit o exprimare cam in felul urmator :,, ceea ce legea nu specifca nu inseamna ca este interzis “ , inclin sa va dau dreptate , desi nu-mi convine !
Adica nu scrie nicaieri ca asociatia NU are dreptul sa stabileasca ce inseamna pentru ea ,, majoritate “ , in intervalul indicat de lege , adica intre 50 % + 1 si 100 % .

Multumesc pentru raspuns
Buna ziua ,

Asociatia noastra de proprietari are 27 apartamente si abia s-a infiintat . La prima Adunare Generala presedintele a supus la vot propunerea ca schimbarea de destinatie a spatiului de locuit ( in spatiu comercial ) sa se faca NUMAI cu acordul a 26 de proprietari . Intrebarea mea pentru Dv. e urmatoarea : este legal ?
Eu am spus ca nu este legal , deoarece :
- statutul asociatiei de proprietari pevede la artic. 11 , paragraph 5 ca : ,, Hotărârile adunării generale vor fi luate cu majoritate de voturi (cu cel puţin jumătate plus unu din voturile proprietarilor prezenţi la adunarea generală)”.
- HOTÃRÂRE nr.400 din 2 aprilie 2003 prevede la artic. 18 , paragraph 5 d : ,, modul de folosire a spaţiilor comune şi, în unele cazuri, schimbarea destinaţiei unor asemenea spaţii. Schimbarea destinaţiei acestor spaţii nu se va putea face decât cu acordul MAJORITÃŢII MEMBRILOR ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI şi, în mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectaţi din vecinătate, atât pe orizontală, cât şi pe verticală”

Poate Adunarea Generala sa modifice o Hotarare de Guvern ?
Stie presedintele asociatiei ceva ce nu stiu eu ?

Multumesc anticipat !
Răspuns la discuția EU MA POT VOTA ?!
Multumesc , sa fie !
Răspuns la discuția EU MA POT VOTA ?!
Multumesc mult !
Sant membru intr-o asociatie de proprietari . Solicit adunarii generale punerea la vot a schimbarii de destinatie a apartamentului de locuit in spatiu comercial . Primesc acceptul adunarii generale NUMAI daca majoritatea este de acord ( cunosc prevederile legale , am citit normele metodologice ) .
Ce nu -mi este clar : AM VOIE SA VOTEZ IN FAVOAREA MEA ?