Asociatia noastra de proprietari are 27 apartamente si abia s-a infiintat . La prima Adunare Generala presedintele a supus la vot propunerea ca schimbarea de destinatie a spatiului de locuit ( in spatiu comercial ) sa se faca NUMAI cu acordul a 26 de proprietari . Intrebarea mea pentru Dv. e urmatoarea : este legal ?
Eu am spus ca nu este legal , deoarece :
- statutul asociatiei de proprietari pevede la artic. 11 , paragraph 5 ca : ,, Hotărârile adunării generale vor fi luate cu majoritate de voturi (cu cel puţin jumătate plus unu din voturile proprietarilor prezenţi la adunarea generală)”.
- HOTÃRÂRE nr.400 din 2 aprilie 2003 prevede la artic. 18 , paragraph 5 d : ,, modul de folosire a spaţiilor comune şi, în unele cazuri, schimbarea destinaţiei unor asemenea spaţii. Schimbarea destinaţiei acestor spaţii nu se va putea face decât cu acordul MAJORITÃŢII MEMBRILOR ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI şi, în mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectaţi din vecinătate, atât pe orizontală, cât şi pe verticală”
Poate Adunarea Generala sa modifice o Hotarare de Guvern ?
Stie presedintele asociatiei ceva ce nu stiu eu ?
NU poate.... dar, in cazul asta nu o prea modifica:)
Cand se indica ca numar de voturi -"majoritatea" se are in vedere pragul minim sub care nu poate cobori numarul celor care voteaza; acest numar poate consta si in ...totalitate".
Asadar, 26 din 27 nu incalca hotararea Guvernului:D
Am pus mana pe dictionar si mi-am clarificat ce inseamna ,, majoritate “ .
Daca mai tin cont de faptul ca tot pe acest forum am gasit o exprimare cam in felul urmator :,, ceea ce legea nu specifca nu inseamna ca este interzis “ , inclin sa va dau dreptate , desi nu-mi convine !
Adica nu scrie nicaieri ca asociatia NU are dreptul sa stabileasca ce inseamna pentru ea ,, majoritate “ , in intervalul indicat de lege , adica intre 50 % + 1 si 100 % .
Asociatia nu trebuie sa stabileasca "ce inseamna pentru ea majoritate". Dar printr-o hotarare adoptata in conditii statutate (jumatat + 1, inteleg ca srie la voi in Statut) poate decide ca pe viitor hotararile privind o anumita chestiune sa se adopte cu un alt cvorum.
Obtinere uscatorie
sorana_g
buna, ma ajutati va rog cu o informatie. Eu am executat niste lucrari intr-un bloc ( inlocuit acoperis, zugravit casa scarii ) si am avut o intelegere cu ... (vezi toată discuția)