avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Activitate skepsys82

Activitate skepsys82

? cineva care poate sa imi dea un sfat/raspuns?
In perioada 2014-2018 am incasat venituri din activitate online, fara a le declara. in 2019 mi-am facut pfa.

inainte de pfa, eram obligat, legal, sa imi infiintez o forma juridica pentru a incasa banii (depinde si de sumele incasate?), iar daca daca da, cum pot face sa calculez toata datoria (si ce forma de impozitare s-ar impune, de pfa, sau de srl, si in ce procent, de vreme ce s-au schimbat) si penalizarile aferente nedeclararii si intarzierii (mi-am platit doar sanatatea in acea perioada, dar nu si impozitul si pensia)?

de asemenea, cum pot anunta statul de aceasta suma, pentru a putea efectiv sa justific cumva statului ca ii platesc o suma restanta, dar care nu apare nicaieri ca restanta.
pot obtine de la stat o esalonare in rate a acestei datorii, pentru a nu face credit la banca (pe care, deocamdata, oricum nu il pot face si nu l-am putut de cand am pfa, din cauza conditiilor foarte grele de acordare credit pt pfa)?

mersi.
o zi buna.
Buna ziua.

As vrea sa imi fac un pfa in acest inceput de 2019. fac muzica si efecte audio, pe care le vand pe situri royalty free online (exemplu: pond5.com).

la un venit sa zicem de 6000 lei lunar, cat va trebui sa platesc la pfa cu totul, lunar (o estimare aproximativa)? (impozit, cas, cass).

pe net vad 45%, dar intr-o sursa vad ca pensia si sanatatea sunt procentual la salariu minim (deci la mai putin decat castig), asta insemnand ca nu raman totusi cu doar 55% din 6000.

de asemenea, puteti sa imi confirmati ca ma incadrez la pfa drepturi autor?

la multi ani!
nu prea imi plac lucrurile inexacte. facand un pfa si punand un domeniu in care nu activez este o manareala si chit ca in final m-ar 'ajuta' sa fac credit, nu va fi conform cu realitatea. va trebui apoi sa obtin facturi de la site-uri la fiecare vanzare, ceea ce nu cred ca e posibil, sau daca este, imi va da bataie de cap prea multa care nu ar renta pus in balanta cu faptul ca probabil oricum nu voi putea lua credit si cu faptul ca de fapt eu voi face munca suplimentara ca sa dau bani la stat (de vreme ce banii ii 'revendica' statul, e treaba lui sa faca procedurile si sa imi ia banii, nu sa ma puna pe mine la munca ca sa ii dau lui acesti bani. simplul fapt ca vreau sa imi platesc taxele arata ca am totusi bunavointa. faptul ca evit sa depun munca suplimentara pentru a-i da arata ca statul nu are (bunavointa), sau are nesimtire. eu vreau sa dau bani statului, dar nu vreau sa muncesc ca sa ii dau, sa ii ia singur sau cat mai usor, or pfa, cu formulare, dosare etc, nu e usor, cel putin nu in comparatie cu situatia mea actuala - fara pfa). va trebui apoi sa imi facturez din ce stiu un numar de ore pe zi si sa scriu activitatile din acele ore - ceea mi se pare absurd. eu lucrand de acasa nu am activitate continua ca la un job normal, nu pot sa imi facturez 8 ore zilnic, poate in unele zile lucrez o ora. recunosc e haos in capul meu ref la ce inseamna pfa, dar am mai avut unul acum 4 ani ca sa imi plateasca salariul firma la care lucram atunci, iar procedura de infiintare a fost lunga si anevoioasa, "intretinerea lui" a fost neplacuta, inchiderea la fel. peste un timp m-am trezit ca inca figuram la anaf cu pfa deschis si datorie, desi il inchisesem de mult timp si nu aveam datorii. colac peste pupaza, a trebuit sa mai si tin dosarele 5 ani (mai am un an). nu mi se pare deloc ok.

pe de alta parte, e drept ca am tendinta sa ma victimizez si mersi oricum pt sfat.
cel mai probabil voi inclina sa fac iar pfa, dar doar daca va renta. e responsabilitatea statului sa imi ia banii cu care ma duc la el si ii ofer, nu a mea sa ma chinui sa ii dau. ori ii vrea ori nu-i vrea?
@Zoya:

mersi.

chiar astazi am fost la raiff, ing si b.rom si toate mi-au spus ca nu pot sa garanteze ca avand pfa imi pot da credit. evident, nu vreau o garantie absoluta, dar vreau sa fiu considerat egal cu un angajat (care, in 99% din cazuri, poate obtine credit fara nicio problema - evident depinde si suma, dar zic ca idee).

deci sa inteleg ca cea mai buna varianta e un pfa (pe un obiect de activitate agreat de banci - audit, contabilitate sau it (desi nu activez in niciunul din aceste domenii, deci sa fac o manareala...)) si sa constat ca banca nu imi da credit (si sa raman aiurea cu un pfa total nefolositor, cu hartogaraie, contabilitate lunara, dosare pe care nu le pot arunca la cos decat peste 5 ani). nu e deloc convingator. dar mersi pentru sfat.
@Company Advising: urc muzica si efecte audio pe mai multe situri. diversi cumparatori cumpara si de la mine si eu primesc cota parte din vanzarile respective. lunar imi intra in paypal banii. daca se decide inchiderea acestora e o problema, intr-adevar. dar situl principal de unde castig are vechime de 10 ani, iar anul trecut a primit o investitie de apx 61 mil. dolari. este in continua dezvoltare. dar da, exista sanse, teoretice, sa se inchida situl. dar cu ce sunt acestea diferite de sanse ca o firma angajatoare oarecare sa se inchida? sau cu ce sunt diferite de sansele ca un angajat la o firma sa isi dea demisia la o saptamana dupa ce obtine un credit, sau sa isi dea demisia la orice alt moment (care ar putea deci afecta posibilitatea lui de a plati rata la timp)? bancile nici nu apuca sa imi puna serios astfel de intrebari, sunt considerat outsider din start.

@Zoya: in calitate de lipsa de calitate. pur si simplu fac printscreen-uri pe pagina de paypal cu intrarile din perioada respectiva, printez extrase de cont de la banca cu care am paypalul asociat si apoi cu o declaratie de mana imi asum in scris ca aia e suma primita. (si cu un formular dar care nu e suficient, de aceea mai scriu si de mana)(201 parca? nu mai tin minte, acela clasic pentru persoane care obtin venituri independente). nu am niciun contract, decat conturi pe acele situri, conturi pe care si le poate face oricine. nu sunt contracte in sensul de angajat-angajator, nu functioneaza asa. practic eu nu pot fi gasit. poate doar dupa mesajele astea pe care le scriu pe online, sa ma verifice cineva si sa ma gaseasca in vreun fel, dar 99,99% sunt sigur ca sunt invizibil - platesc sau nu platesc, statul habar-n-are, nu poate sa ma verifice... situatia e confuza din acest motiv si mi se pare absurd ca nu e reglementat online-ul (si veniturile aferente) in 2017, cand internetul a aparut din 93-94.
buna ziua.

de cativa ani urc media audio pe niste situri online, obtinand venituri in crestere.
imi permit la acest moment sa platesc rate la credite ca un angajat normal, dar nu sunt angajat.

am tot fost pe la banci si sunt constant refuzat pentru ca nu sunt angajat.
mi se pare ciudat, pentru ca am platit taxe la stat si voi strange bani sa imi platesc si taxele neplatite inca, dar nu inteleg de ce nu am drepturi si eu ca persoanele angajate care isi platesc taxele.

de vreme ce dau bani statului, mi se pare normal sa beneficiez si eu de obligatia de a plati rate unei banci :D

dar nu se poate.

in aceste conditii, mi se pare cam absurd sa mai platesc taxe la stat, pentru ca principalul motiv al bancilor (pentru care nu imi acorda imprumut) este, la esenta, ca nu am stabilitate si nu imi pot verifica veniturile. in aceste conditii, daca tot nu pot fi verificat, nu pot face credit, iar statul cheltuie ineficient taxele populatiei, de ce as mai plati taxe?

dar nu asta am vrut sa intreb.

ce vreau sa intreb este cum as putea sa imi fac o forma juridica astfel incat, pe baza ei (dar garantat pe baza ei, nu doar la modul 'exista o sansa, dar nu iti garanteaza nimeni') sa pot fi egal cu persoanele angajate care pot face credit si sa pot face si eu in aceleasi conditii ca ei.

am inteles ca o solutie ar fi pfa, pe care sa il detin de minim un an si care sa fie doar pe anumite domenii agreate de banca nationala (audit, contabilitate si it). dar nu ma incadrez in aceste domenii (obtin venituri din media audio). nu vreau sa imi fac un pfa ca sa il tin degeaba, pentru ca nu vreau bataie de cap si chiar nu am nevoie de un pfa. singurul motiv pentru care l-as face ar fi ca, la un moment dat, sa pot face si eu un credit, ca toata lumea. dar chiar si cu aceste conditii, bancile mi-au spus ca nu e cert ca mi-ar putea acorda.

o alta varianta ar fi srl pe o singura persoana. dar iar mi se pare absurd. pe langa faptul ca tot nu imi garanteaza ca am posibilitatea de credit ca orice alta persoana (angajata), ca sa imi fac acest srl ar trebui de fapt sa fac o manareala: sa fiu unic angajat, sa platesc taxe mai mari la stat decat ar trebui (as plati taxe ca srl, desi eu in esenta nu sunt srl, ci fac doar o 'schema'). este o manareala si o birocratie care nu imi place, care evazioneaza cumva statul si care nu tine de situatia concreta. eu nu sunt un srl, nu am angajati, deci e absurd sa imi fac srl. in plus, ca srl ar trebui sa fac credit doar pentru nevoile srl-ului, investitii in srl etc. or eu nu vreau asta, vreau sa pot face credit ca orice om normal, pentru nevoie personale, pentru un telefon, pt un televizor, o masina, o casa. nu sa ma justific si sa inventez scuze ca de fapt sunt in interesul activitatii firmei, ca sunt varii investitii.

la microintreprindere la fel, creditul, in caz ca mi s-ar da, ar fi tot pentru interesul firmei, ori eu nu sunt firma, vreau sa fiu o persoana normala care sa poata, ca orice alt platitor de taxe la anaf, sa aibe dreptul sa isi faca un credit pentru nevoi absolut personale.

exista vreo solutie?

suntem totusi in 2017, internetul este prezent de aproape un sfert de secol, lumea castiga bani din online de ani buni si e absurd sa nu fiu considerat si eu apt de a lua credit, mai ales in conditiile in care castig mai multi bani decat probabil multi salariati cu 'acte in regula'.

de ce este asa de absurda situatia?
de ce trebuie sa apelez la manareli, de ce ma forteaza statul si nu poate sa imi ofere si mie simplu, posibilitatea sa fiu la nivel cu orice alt platitor de taxe?
si de ce sa mai platesc taxe, daca nu sunt tratat egal?

ms.
o zi buna.
activez si pe situri unde nu imi cere niciun formular w8ben.
pe aceste situri imi intra banii direct in paypal si ii scot direct pe card.
cum fac sa declar aceste venituri, sau, am obligatia sa le declar doar peste o anumita suma??
salut.

de ceva luni compun niste clipuri audio
pe care le urc pe librarii audio royalty-free
gen pond5, audiojungle si altele.

la unul din situri imi cere un formular w8ben
prin care sa platesc mai putine taxe statului
american. nu l-am completat pentru ca nu
mi-am pus serios problema platii vreunui impozit
pana acum.

ceea ce as vrea sa aflu este cum trebuie sa fac
sa platesc impozitele pentru sumele pe care
eu le incasez in momentul in care cineva imi
cumpara din acele librarii niste clipuri.

mentionez ca banii care concret imi intra
mie in paypal lunar nu depasesc 250-300 lei maxim (intr-o luna buna).