avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Activitate D_i_a

Activitate D_i_a

Am o nedumerire, sper că o postez bine aici.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 65 alin. (3): La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate...

Normele de aplicare a Legii 263/2010 (aprobate prin HG 257/2011):

Art. 49 alin. (1): La stabilirea stagiului complet de cotizare/stagiului de cotizare în specialitate, precum și la determinarea punctajului mediu anual în cazul pensiei anticipate și pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate... (sublinierea mea)

Toată lumea știe că, practic, nu se iau în calcul anii de facultate (la zi) pentru pensia anticipată, nici ca stagiu, nici ca punctaj. Totuși: legea se referă doar la stagiu, nu și la punctaj, acesta din urmă fiind introdus suplimentar în norme. Nu este un caz evident de act normativ inferior care adaugă la lege? Sau nu interpretez eu bine ceva?
Definiția proprietarului conform art. 2 lit. s) din Legea 196/2018:
s) proprietar din condominiu/proprietar - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puțin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un condominiu;

Subliniez "cel puțin o unitate". Dacă două persoane dețin câte 1/2 dintr-un apartament (fără a fi soți/rude), pot ei fi membri ai asociației de proprietari? Conform definiției, nici unul din ei nu este tocmai proprietar.

Mulțumesc anticipat pentru păreri/răspunsuri.
Mulțumesc pentru răspuns.
Contract de închiriere spațiu comercial, pe durata de 3 ani până la 31.12.2024, încheiat între proprietar=persoană fizică și chiriaș=SRL. După 7 luni de la începerea contractului, părțile încheie un act adițional prin care convin "încetarea contractului de închiriere pentru neplata chiriei datorate", la data de 15.08.2022, deci anterioară datei de împlinire a termenului 3 ani.

Întrucât art. 1809 Cod Civil prevede că "În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului." vă rog să îmi spuneți când se consideră "expirarea termenului" în acest caz. Data de 31.12.2024 sau cea de 15.08.2022?

Vă mulțumesc!
Contract de inchiriere spatiu comercial, pe durata nedeterminata, cu plata lunara a chiriei, incheiat intre proprietar=persoana fizica si chirias=SRL. Proprietarul doreste rezilierea unilaterala a contractului pentru neplata chiriei. Clauza de incetare prevazuta in contractul de inchiriere este: "reziliere unilaterală de către proprietar, prin notificarea scrisă a chiriașului, în cazul în care chiriașul nu a achitat la scadență chiria pentru două luni succesive".

Care este termenul de preaviz in acest caz, daca el nu este prevazut in contract?

Va multumesc.