Buna ziua,
Va rog sa puneti intrebarea in forumul potrivit, situatia dvs nu poate fi rezolvata prin mediere.
Inteleg ca mama doreste schimbarea locuintei fetitei de la domiciliul ei la domiciliul tatalui in Norvegia. Este o situatie care trebuie discutata de mama impreuna cu tatal pentru a gasi cea mai buna solutie pentru ei si pentru copil. Fiind parinte rezident, mama este responsabila in ceea ce priveste ingrijirea zilnica a copilului. Ce doreste tatal?
Apelati la mediere pentru rezolvarea conflictului.
Nu, informatia pe care o stiti dvs nu mai este valabila: obligatia partilor de a participa la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. Este bine sa stiti insa ca in cazul divortului, mai ales daca este vorba si de un copil, acordul de mediere este o modalitate de scurtare a procesului de divort pentru ca acesta contine intelegerea sotilor cu privire la capetele accesorii: numele dupa divort, modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti (custodia), stabilirea locuintei copilului la domiciliul unuia din parinti, programul de relatii personale, contributia la cheltuielile de crestere si ingrijire, etc.
Exista si calea de mijloc: domiciliu alternant, adica minorii vor putea locui 2 saptamani cu dvs, 2 saptamani cu mama, exista hotarari judecatoresti in acest sens. Va recomand sa apelati la mediere pentru a discuta cu mama toate detaliile divortului in situatia dvs si a custodiei copiilor. Instanta va desface casatoria, dar va tine cont de acordul de mediere care contine intelegerea dvs cu privire la: numele dvs dupa divort, modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copiilor, modalitatea de contribuire a parintilor la cheltuielile de crestere, ingrijire si pregatire profesionala a copiilor, programul de relatii personale, impartirea bunurilor comune daca este cazul, etc.
Nu mai exista "incredintarea copilului", statul spune ca ambii parinti isi exercita autoritatea parinteasca asupra copilului, deci ambii parinti sunt parinti custodieni, iar unul dintre ei va fi si parinte rezident, adica parintele la care se stabileste locuinta copilului. Dvs veti avea impreuna cu tatal exercitarea in comun a autoritatii parintesti (custodia comuna), aveti aceleasi drepturi si obligatii fata de copil, cu tot ceea ce rezulta de aici. Custodia comuna inseamna colaborare si comunicare intre parinti, inseamna ca in ciuda faptului ca nu mai sunteti parteneri de viata sunteti in continuare parteneri in ceea ce priveste cresterea, ingrijirea si educarea copilului dvs. In afara de instanta, puteti apela la mediere pentru stabilirea tuturor detaliile referitoare la copil: stabilirea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copilului, modalitatea de contribuire a parintilor la cheltuielile de ingrijire si crestere a copilului, programul de relatii personale al parintelui nerezident cu copilul, etc. Acordul de Mediere rezultat este depus pe urma la instanta pentru verificare si consfintire, taxa judiciara este de 20 lei.
Referitor la frica de a "nu ramane fara copil" pentru ca nu sunteti in cele mai bune relatii cu tatal, va recomand cand veniti data viitoare in tara sa apelati la mediere pentru a stabili detaliile necesare pentru copil: exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copilului, programul de relatii personale ale parintelui nerezident, modalitatea de contribuire a parintilor la cheltuielile de crestere si ingrijire a minorului, etc. Cu acordul de mediere mergeti apoi in instanta pentru consfintire. Daca parintii sunt de buna credinta si inteleg ca interesul superior al copilului este de a avea acces la ambii parinti si respecta responsabilitatile asumate in Acordul de mediere, atunci aveti mai mari sanse sa va "linistiti" cu privire la copil, si sa va repuneti relatia cu tatal pe baze mai civilizate.
Raspuns: până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil (art 529). De asemenea puteti apela la mediere pentru intocmirea planului parental privitor la fetita care cuprinde intelegerea dvs referitoare la: locuinta minorului, programul de relatii personale al parintelui nerezident, contributia parintilor la cheltuielile de crestere si ingrijire, etc. Existenta planului parental si respectarea acestuia va asigura o buna colaborare cu celalalt parinte si un echilibru in viata dvs si a fetitei. Iar instanta va fi ajutata pentru ca va avea mai putine de judecat.
In legea 272/2004 actualizata (pentru protectia drepturilor copilului) chiar se spune ca minorul are dreptul de a continua legaturile afective cu membrii familiei largite, iar parintii nu pot impiedica acest lucru, chiar daca poate acest lucru nu le convine, este dreptul copilului. Va recomand sa apelati la mediere pentru rezolvarea acestui conflict ce priveste relatiile de familie.
In afara de actiunea in instanta, puteti sa-l chemati la mediere si daca accepta sa discutati impreuna cu privire la nevoile copiilor, la faptul ca acestea se schimba odata cu cresterea lor, si stabiliti de comun acord cum sa le acoperiti. Daca ajungeti la o rezolvare a situatiei, depuneti Acordul de Mediere la instanta (taxa este de 20 de lei) si obtineti si hot jud.