avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minori tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minori tatalui

Sunt casatorit cu 2 copii, unul peste 10 ani, iar celalalt sub 10 ani.

Ce sanse as avea sa castig incredintarea minorilor in calitate de tata tinand cont de urmatoarele:
- Sotia nu realizeaza venituri si nici nu a incercat sa obtina vreun venit dupa nasterea celui de-al doilea copil
- Sunt proprietar al imobilului in care locuim acum (imobil achizitionat inaintea casatoriei)
- Am un salariu lunar modest, dar firma mea realizeaza venituri lunare considerabile
- Am o viata profesionala plina, ceea ce a impus un timp limitat petrecut cu copiii, dar sunt gata sa renunt la cariera in cazul in care mi s-ar incredinta minorii
- Sotia este un om normal, iubeste copiii, are grija de ei (mult mai mult decat mine), studii superioare, sociabila, etc. Pe scurt, toate calitatile necesare pentru a fi o mama buna. Desigur ar fi si lucruri de reprosat, dar minore si probabil irelevante dpdv al incredintarii copilului.
- Foarte probabil ca ambii copii vor alege mama in cazul unei audieri.
- Nimic imputabil in ceea ce priveste calitatea mea de tata: fara vicii, as zice ca am un comportament normal de tata care este un pic mai ocupat decat media.

Stiu ca situatia este complexa si ca este putin probabil sa obtin un raspuns clar. Totusi as fi multumit si daca lamurim niste aspecte initiale pentru ca apoi sa purcedem cu actiunile juridice in sine.
Cel mai recent răspuns: Ony2k2 , utilizator 17:44, 27 Septembrie 2015
!.În situaţia unui divorţ, doamna îşi va angaja avocat, va obţine bani de la părinţi sau de la prieteni. Avocatul îi va recomanda să se angajeze, cel puţin pentru perioada procesului. Deci prima motivaţie, că doamna nu lucrează, pică.Nu se cere vechime în muncă :)
2.Doamna se va putea muta în chirie sau la părinţi sau la o rudă, deci va avea şi locuinţă unde să stea cu copiii. Nu este necesar să fii proprietarul locuinţei, e bun şi un contract de comodat sau un contract de închiriere. Deci pică şi a doua motivaţie :)
3. Cel puţin unul din copii, cel mare, va fi audiat obligatoriu. De obicei, instanţele nu despart copiii.
4.Spuneţi că doamna s-a ocupat constant de copii.Asta se va demonstra şi la proces.

Concluzia mea: pe cinstite, nu aveţi nici o şansă să se stabilească domiciliul copiilor la Dvs.
Salut.
Părerea mea este că balanța este oarecum echilibrată.
Răspunsul meu va fi unul matematic, dacă se poate spune așa, pentru că și dumneavoastră tot matematic ați pus întrebarea, adică în raport de + și -
Lipsa unei locuințe în cazul mamei, lipsa veniturilor și raportat la faptul că va avea doi minori în întreținere, va fi o bilă neagră pentru ea. Spun asta în raport de cele afirmate în speță, astfel că un salariu modest, mai exact un procent din acesta, nu va putea asigura suficiente resurse în vederea procurării celor necesare îngrijirii minorilor și cu atât mai mult asigurării locuinței.
În fine, MAI ÎNAINTE, trebuie să-mi răspundeți, ce anume vă determină să solicitați stabilirea locuinței minorilor la domiciliul dumneavoastră?
Ce reprezintă pentru dumneavoastră noțiunea de INTERES SUPERIOR AL MINORULUI ?
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2015
Mihai Teris, Avocat
Exista si calea de mijloc: domiciliu alternant, adica minorii vor putea locui 2 saptamani cu dvs, 2 saptamani cu mama, exista hotarari judecatoresti in acest sens. Va recomand sa apelati la mediere pentru a discuta cu mama toate detaliile divortului in situatia dvs si a custodiei copiilor. Instanta va desface casatoria, dar va tine cont de acordul de mediere care contine intelegerea dvs cu privire la: numele dvs dupa divort, modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, stabilirea locuintei copiilor, modalitatea de contribuire a parintilor la cheltuielile de crestere, ingrijire si pregatire profesionala a copiilor, programul de relatii personale, impartirea bunurilor comune daca este cazul, etc.
O idee bună mediere, numai că în ecuația respectivă trebuie să aveți în vedere următoarele, pentru ca instanța să țină cont de acordul de mediere prin raportare la interesul superior al minorului:
1. Raport de anchetă socială la locuința tatălui, și la locuința mamei, care după datele speței nu există. Fără raport de anchetă socială, nu dau multe șanse unei acțiuni privind pronunțarea unei hotărâri de expedient.
2. Domiciliul alternant, nu cred că se circumscrie interesului superior al minorului din motive obiective, până la urmă nu poți juca ping pong cu minorii.
3. Împărțirea bunurilor comune, dacă ele există, se circumscrie partajului, unde de asemenea trebuie să țineți cont de o seamă de chestiuni aplicabile partajului, de la taxa de timbru până la ..... (e mult de spus).

În principiu, toate aceste doleanțe pot îmbrăca forma unui acord de mediere și de ce nu poate face obiectul unei hotărâri de expedient.
A și să nu uităm, costurile sunt mult mai reduse prin mediere.
Apreciez toate raspunsurile de pana acum.

Sa asumam ca nu se vor intampla masuri extreme, ca isi va gasi un serviciu, ca se va muta cu mama soacra (care locuieste singura intr-o locuinta modesta) si ca va cere incredintarea copiilor.

Interesul superior al copiilor consta in urmatoarele (+ pentru ramanere, - pentru plecare):
+ continuitate dpdv al conditiilor de viata: fiecare are camera lui, curte, catelul cu care alearga zilnic, etc
+ spatiul locuibil aferent va fi considerabil mai mare (50mp/persoana, fata de 11 mp/persoana)
+ cei mai buni prieteni ai lor locuiesc in zona locuintei actuale
+ copiii vor beneficia de aceleasi activitati (meditatii, sport, bona, etc). Greu de crezut ca mama singura va putea mentine acelasi nivel (cu tot cu pensia alimentara)
- Mama/ Instanta poate cere ca eu sa cotizez pentru activitatile copiilor, pana la urma ce conteaza unde locuiesc copiii. Cred ca ar avea dreptate.
- Copiii vor fi mai aproape de scoala.
- Sa nu uitam ca la audiere copiii vor opta pentru mama


Ce argumente ar putea aparea in joc?

Alte discuții în legătură

Incredintare minori la tata...este posibil in cazul meu? Efrem123 Efrem123 Buna ziua, Sunt tatal a 4 baieti de 5,6,7 si 8 ani. Am divortat de mama lor pe cale amiabila, imediat dupa nasterea ultimului baiat. Cum in Romania am ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului happymam happymam am dreptul sa obtin domiciliul copilului meu de 5 luni la mine, copil rezultat in urma unei relatii de concubinaj daca eu si tatal lui ne despartim.Nu vreau sa ... (vezi toată discuția)
Soția a plecat în italia și de atunci legăturile s-au răcit. În plus, nu trimite bani pentru cheltuielile copilului și ale casei, ce șanse am să câștig copilul în instanță? Eu84 Eu84 Buna ziua. A-și dori doar un sfat de la specialiști în domeniu. Soția a fost plecata timp de 2 luni în Italia de comun acord. După 2 săptămâni ea sa ... (vezi toată discuția)