avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia copilului

am dreptul sa obtin domiciliul copilului meu de 5 luni la mine, copil rezultat in urma unei relatii de concubinaj daca eu si tatal lui ne despartim.Nu vreau sa rup relatia de tata si fiu dar mi-as dorii sa petrec cit mai mult timp cu copilul meu nu mi-as imagin niciodata ca trebuie sa stau departe de copilu meu mai multe zile.Tatal sugereaza sa stea o saptamina la el una la mine dar eu nu sint de acord si vreau sa stiu daca pot sa obtin mai multe zile de petrecut cu copilul.Imi doresc enorm de mult sa ii ofer copilului meu o familie si nu imi dores sa fac din el mingea noastra de pin-pong dar totodata vreau sa creasca in liniste si armonie.Sint intr-o deruta totala dar daca voi ajunge la separare vreau sa stiu ce drepturi am.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 09:40, 21 Iulie 2014
In primul rand trebuie sa introduceti o cerere de chemare in judecata avand ca obiect: exercitare autoritate parinteasca in comun, stabilirea locuintei copilului la domiciliul dvoastra si stabilierea sumei de plata lunare pt. intretinerea copilului in sarcina tatalui.
In acelasi timp introduceti cerere de ordonanta presedintiala prin care sa se stabileasca locuinta provizorie a copilului la domiciliul dvoastra, pana la solutionarea dosarului de fond (despre care am scris mai sus),
Fiind vorba despre un copil atat de mic, nu cred ca veti avea probleme in obtinerea celor de mai sus, intrucat, la aceasta varsta, copiii sunt dependenti de mame.
In plus, puteti solicita de asemenea, si stabilirea de legaturi personale cu minorul in favoarea tatalui prin vizitarea copilului la domiciliul dvoastra, dupa un program stabilit de comun acord cu acesta.
Sfatul meu: luati legatura cu un avocat pt. a primi toate detaliile si lamuririle necesare.
Aveti posibilitatea sa promovati o actiune pe rolul instantei pe calea careia sa solicitati ca locuinta minorului sa fie stabilita la domiciliul dvs., exercitarea autoritatii parintesti sa apartina ambilor parinti si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului, pensie ce poate fi stabilita in functie de veniturile tatalui sau in functie de venitul minim pe economie, dupa caz, pana la maxim 25 % in situatia in care este singurul copil aflat in intretinerea tatalui.
Actiunea presupune administrarea unor probatorii din care sa rezulte ca este in interesul minorului ca locuinta lui sa fie stabilita la mama, respectiv probe din care sa rezulte conditiilor optime de crestere si educare pe care le puteti oferi minorului.
Tatal are posibilitatea sa solicite in cadrul actiunii promovate de dvs. stabilirea unui program de vizita al minorului , program ce va fi stabilit in raport de varsta si programul zilnic al acestuia, cu vizitarea acestuia la domicilul dvs.avand in vedere varsta lui de doar 5 luni.
Nu dvs aveti a solicita vreun program de legaturi personale pentru tata, ci dansul! Nu-i faceti dvs domnului nici apararile, nici capetele de cerere. Dvs faceti doar cerere, pe calea ordonantei, de stabilire a domiciliului copilului la dvs, si de stabilire a pensiei de intretinere.
ce fac in cazul in care tatal devine violent verbal si fizic daca eu nu sint de acord cu conditiile lui!
copilul a fost recunoscut de tatal iar noi doi avem un imobil in care locuim dar numai el are domiciliul la acea adresa, eu avind domiciliul la parinti ma inpiedica cu ceva aceste aspecte, poate el legal sa ia copilul si sa plece la parintii lui fara acordul meu sau viceversa.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
gi-jane2, moderator
Medierea în disputele privind custodia minorilor reprezintă o alternativă la procesul în instanţă. În tara noastră, cadrul legal este dat de Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator modificată şi completată prin 370/2009 si OG nr.13/2010 şi pentru transpunerea Directivei servicii 2006/123/CE a Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene privind serviciile în cadrul pieţei interne.
Standardele privind disputarea custodiei minorilor au la bază interesul superior al copilului aşa cum este reglementat prin Legea 272/2004. Ariile de evaluare privind interesul superior al copilului sunt: calitatea relaţiei dintre părinte şi copil, calitatea relaţiei dintre părinţii copilului, abilităţile fiecărui părinte de a creşte şi educa copilul, sănătatea mentală a fiecărui părinte, violenţa domestică, stilul parental şi metodele disciplinare, modalităţile de rezolvare a conflictelor, tipul de ataşament al copilului, preferinţele copilului, nevoile speciale ale copilului şi sănătatea mentală a acestuia, veniturile părinţilor, familia lărgită şi sistemele de protecţie socială, aspectele culturale, etice şi religioase .
Conflictul dintre părinţi creşte riscul apariţiei efectelor psihice şi fizice negative atât la copii, cât şi la adulţi pe parcursul divorţului şi ulterior acestuiaNivelul ridicat al conflictului dintre părinţi a fost în mod consistent asociat cu apariţia consecinţelor negative pe plan comportamental şi emoţional atât la membrii familiilor intacte, cât şi la cei din familiile divorţate.
În acest sens, în cadrul procesului de mediere, cooperarea parentală, bazată pe voinţa lor comună de a planifica activităţile copilului şi de a stabili un plan parental comun, constituie elementul fundamental cu care părinţii vor recadra relaţiile lor de familie intr-o nouă structură, stabilă, predictibilă şi funcţională
Structura potenţială a unui acord de mediere trebuie să conţină următoareledomenii:
1. Încredinţarea minorilor
2. Program vizitare
2.1. În timpul săptămânii
2.2. În week-end
2.3. Nopţile
3. Îngrijiri medicale (e.g. cine este medicul pediatru curant al copiilor, ce se întâmpla în cazul în care copiii suferă de boli cronice)
4. Comentarii, remarci negative (de exemplu ambii se abţin de la subminarea autorităţii parentale)
5. Consistenţa regulilor în educarea copiilor (regulile să fie aceleaşi în ambele case, privind creşterea şi educarea copiilor în domeniile importante din viaţa lor)
6. Vacanţele
6.1. Concedii: Petrecerea concediilor cu ambii copii împreună
6.2. Programul copiilor în perioada vacanţelor când ambii părinţi lucrează
6.3. Celebrarea unor evenimente importante
7. Educaţia copiilor
8. Luarea deciziilor
8.1. Problemele importante în legătură cu copiii asupra cărora decid împreună
8.1.1. Activităţile şi performanţele şcolare
8.1.2. Activităţi extraşcolare (excursii, tabere, cursuri, competiţii)
8.1.3. Starea lor de sănătate
8.1.4. Grupul de prieteni
8.2. Deciziile în legătură cu problemele curente vor fi luate separat :
8.2.1. Rutina zilnică
8.2.2. Efectuarea temelor
8.2.3. Alimentaţie
8.2.4. Cumpărături (îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, etc)
8.2.5. Plimbări şi activităţi cu copiii în timpul liber
8.2.6. Vizite la prieteni, cunoştinţe, rude
9. Rezolvarea disputelor atunci când părinţii trebuie să ia decizii împreună
10. Suportarea cheltuielilor privind pensia alimentară (obligaţia de întreţinere)
11. Patern-urile de comunicare şi schimbul de informaţii
12. Îngrijirea copiilor în lipsa părinţilor
13. Ocazii şi evenimente speciale
14. Activităţi extraşcolare
15. Transportarea copiilor între cele două case
16. Menţinerea contactului când copiii sunt cu celălalt părinte
17. Menţinerea legăturilor cu membrii familiei extinse
18. Aspecte privind eventuale probleme de comportament sau psihiatrice
19. Religie
20. Abordarea copilului ca individ cu personalitate unică
21. Separarea problemelor de cuplu faţă de cele de părinţi
22. Cum facem schimbări de rutină
23. Modalitate în care se fac schimbări importante
24. Raportarea eventualelor cazuri de violenţă
25. Încurajarea relaţiei părinte-copil
26. Modalitatea în care informăm copiii în legătură cu acordul nostrum
Va rog sa prezentati toate aceste detalii tatalui copilului si evaluati impreuna efectele asupra copilului dumneavoastra.Toate aceste detalii nu se vor evidentia in instant , deci un plan parental mediat cu ajutorul unui mediator poate fi Solutia in cazul dv. Impartirea pe zile a domiciliului stabil la un minor de 5 luni nu este sanatos a se stabilii.

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Rog lămurire custodie comuna ContSters193379 ContSters193379 Rog să-mi spuneți exact ce anume inseamnă această custodie comună,ce se schimbă dacă ii va fi acordată fostului soț:? Copilul imi este încredințat ... (vezi toată discuția)