corect, insa legile in vigoare cer un minim avans (urmand ca la lichidare sa ajunga la suma maxima dispusa de lege). Acest minim de avans a fost achitat executorului decedat. Se reachita?
legat de:
- din sumele incasate in contul de consemnatiuni a executorului decedat (care nu au apucat a fi distribuite catre creditor), noul executor are vreun drept asupra lor? isi poate retine si el o parte din ele?
- daca s-a semnat un contract cu executorul initial si acele dosare au fost alocate conform acelei conventii, noul executor trebuie sa le respecte?
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
- executorul judecatoresc a decedat;
- dosarele au fost redistribuite de catre camera;
- desi s-au avansat niste sume catre executorul initial, noul executor solicita catre creditor, plata onorariilor minimale impuse de lege;
Intrebarile sunt:
- daca pe acetse dosare s-a avansat un onorariu, creditorul trebuie sa il replateasca?
- daca executorul isi va lua onorariul maximal, asta inseamna ca debitorul va fi incarcat cu niste cheltuieli mai mari decat cele prevazute de lege?
- din sumele incasate in contul de consemnatiuni a executorului decedat, noul executor are vreun drept asupra lor? isi poate retine si el o parte din ele?
- daca s-a semnat un contract cu executorul initial si acele dosare au fost alocate conform acelei conventii, noul executor trebuie sa le respecte?
Daca m-ati putea ajuta si cu un temei legal, v-as fi recunoascatoare.
Multumesc pentru raspuns. Da, stiam ca sunt raspunzatoare de plata impozitului, rovigneta samd, voiam sa stiu daca cele vechi sunt neaparat de achitat la intocmirea acordului.
Cat despre intelegerea noastra, am fost de acord pentru ca este o persoana cunoscuta mie si probabil in viitorul apropiat o va inmatricula pe numele acestuia.
Dovada de cesiune cu siguranta vi se va comunica in momentul in care creditul va intra in executare silita. Desi pare putin de necrezut, creditorii nu doresc sa ajunga in acest pas cu debitorii lor, se incearca recuperera pe cale amiabila. In cazul in care este fara rezultat, atunci se apeleaza la un BEJ (Birou Executor Judecatoresc). Cf. legii, acesta are dreptul de pana la 10% din creanta datorata, plus cheltuielile efectuate, care tot debitorul le suporta.
Cat despre prescriere...e putin mail complicat dar incerc sa ma fac inteleasa: o datorie se prescrie in termne de 1095 de zile, daca creditorul nu a intocmit nici un act pentru recuperarea sumelor. Tinand cont ca exista o rambursare in rate, fiecare rata se prescrie dupa 1095 de zile,( daca cf. graficului de rambursare ultima rate este in 2015, creditul se considera prescris integral in 2018), insa orice plata efectuata anuleaza prescrierea iar calculul perioadei de 1095 de zile o ia practic de la 0. Cat despre modul de calcul, ar trebui sa existe precizat in conditiile contractuale deci creditorul considera ca deja vi le-a pus la dispozitie cand ati semnat. Faptul ca inca sunt linistiti si doar va trimit acea scrisoare probabil se datoreaza acestor fapte.
Un alt motiv ar fi acela ca inca nu ati fost identificat ca fiind posesorul unui bun sau ca aveti un loc de munca, insa daca se apropie termenul de prescriere 99% veti primi aceeasi "scrisoare" insa cu stampila unui BEJ care daca nu se respecta nu este deloc dragut :)
In plus, puteti primi telefoane chiar daca sunteti in executare in cazul in care BEJ-ul solicita acest sprijin din partea creditoarei, insa tind sa cred ca inca nu e asa pentru ca simteati sigur ca va aflati in procesul de executare silita...
Mai puteti afla accesand postalul instantelor, intrati pe judecatoria de pe raza domiciliului si introduceti numele.
Parerea mea este sa incercati sa faceti niste plati lunare( cu sumele pe care vi le permiteti) pentru a dovedi bunavointa, un prim criteriu de intrare in executare silita este reavoita debitoului si sutragerea de la plata ratelor.
Sper ca am fost de ajutor, o seara buna.
La inceputul acestui an am instrainat un autoturism, tinand cont ca se aplica noua lege privind taxa de inamatriculare (nu sunt sigura daca asta e denumirea), cumparatorul a insistat sa ramana pe numele meu deoarece nu detinea suma necesare ca sa o inmatriculeze. Fiind mai in varsta a ajuns la concluzia ca ar putea plati asigurarea mai putin si ca s-a interesat si am putea face un act la notar prin care i-o dau in folosinta asfel incat sa poata face asigurarea pe numele lui, nu vanzare-cumparare pentru ca inca nu are banii necesari.
Intrebarea mea este: de ce am nevoie exact pentru a incheia acest acord - in sensul ca mai am niste amenzi neplatite si vreau sa stiu daca trebuie sa trec pe la Taxe si Impozite mai intai. A doua intrebare, as putea sa ii fac o procura astfel incat sa ma reprezinte mama si sa nu mai fiu nevoita sa ma deplasez?
Multumesc.