avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedarea in folosinta a unui automobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedarea in folosinta a unui automobil

La inceputul acestui an am instrainat un autoturism, tinand cont ca se aplica noua lege privind taxa de inamatriculare (nu sunt sigura daca asta e denumirea), cumparatorul a insistat sa ramana pe numele meu deoarece nu detinea suma necesare ca sa o inmatriculeze. Fiind mai in varsta a ajuns la concluzia ca ar putea plati asigurarea mai putin si ca s-a interesat si am putea face un act la notar prin care i-o dau in folosinta asfel incat sa poata face asigurarea pe numele lui, nu vanzare-cumparare pentru ca inca nu are banii necesari.
Intrebarea mea este: de ce am nevoie exact pentru a incheia acest acord - in sensul ca mai am niste amenzi neplatite si vreau sa stiu daca trebuie sa trec pe la Taxe si Impozite mai intai. A doua intrebare, as putea sa ii fac o procura astfel incat sa ma reprezinte mama si sa nu mai fiu nevoita sa ma deplasez?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 22:14, 18 Septembrie 2013
Trebuie sa va deplasati la notar. Daca faceti imputernicire mamei oricum trebuie sa va deplasati la notar. Actele sunt cele obisnuite : talon, carte identitate a dvoastra si a masinii.
La taxe si impozite locale nu poate plati persoana /utilizatorul, impozitul va fi in sarcina dvoastra, precum si eventualele amenzi luate cu radarul fix si pentru rovineta. Amenzile dvoastra neplatite nu au de a face cu aceasta cedare a dreptului de folosinta autovehicul.

Tin sa va precizez ca astfel de "intelegeri" mai devreme sau mai tarziu duc la probleme pe cat de mari, pe atat de imprevizibile. Bafta!
Multumesc pentru raspuns. Da, stiam ca sunt raspunzatoare de plata impozitului, rovigneta samd, voiam sa stiu daca cele vechi sunt neaparat de achitat la intocmirea acordului.
Cat despre intelegerea noastra, am fost de acord pentru ca este o persoana cunoscuta mie si probabil in viitorul apropiat o va inmatricula pe numele acestuia.
alex1908 a scris:
...voiam sa stiu daca cele vechi sunt neaparat de achitat la intocmirea acordului.

NU, nu au treaba amenzile dvoastra cu acordul.
Multumesc.
Taxa asta de inmatriculare va creea o groaza de probleme celor care vand autoturisme, cumparatorii vor propune numai solutii care ii avantajeaza pe ei, nicidecum pe vanzatori.

Sfatul meu este sa faceti acel contract de vanzare-cumparare, sa isi inscrie masina la impozite si taxe si ulterior in politie. Ok, nu are bani pt taxa de inmatriculare, macar sa o scoateti de la impozite si taxe dupa numele dvs, si sa va asigurati ca o inscrie la impozite si taxe pe numele lui, pt ca altfel toate amenzile respectivului vor veni pe numele dvs. Au fost multe cazuri asemanatoare in care amenzile au fost debitate pe numele vanzatorului, singura solutie pt acestia nu era decat sa ii cheme in instanta pt a se stabili cui apartin amenzile, iar contractul de vanzare cumparare ia salvat. Credeti ca fiind mai in varsta va respecta intelegerea cu dvs, in ziua de azi in cine mai poti avea incredere? Daca nu are banii necesari acum pt perfectarea actelor, credeti ca va avea pt eventualele amenzi? Procura puteti sa ii faceti mamei dvs, sa va reprezinte interesele privind instrainarea autoturismului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedarea in folosinta a unui automobil alex1908 alex1908 La inceputul acestui an am instrainat un autoturism, tinand cont ca se aplica noua lege privind taxa de inamatriculare (nu sunt sigura daca asta e denumirea), ... (vezi toată discuția)
Alt nume la impozitul masinii personale Alin2110 Alin2110 Buna ziua! Detin o masina Dacia SuperNova, doresc sa o vand dar majoritatea viitorilor cumparatori nu vor sa plateasca timbrul de mediu si vor sa mergem pe ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri procura speciala pt "evitarea" taxei de mediu. Rih85 Rih85 Buna ziua. Am o nelamurire cu privire la ce am facut (sper sa nu fie prea tarziu) in urma cu 4-5 zile. Pe scurt am vandut o masina Daewoo Nubira euro 2 unui om ... (vezi toată discuția)