avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Activitate Global Collection Agency Srl

Activitate Global Collection Agency Srl

ionutstanciucu a scris:

Si inca ceva, prietene de la GCA.
Nici nu ma mira raspunsul tau, avand in vedere ca firma in numele careia scrii se ocupa de recuperarea creantelor ptr cei de la Zapp.
Nici nu puteai sa formulezi un altfel de raspuns.;)


Aveam senzatia ca pe acest forum sunt persoane interesate sa informeze corect pe cei ce pun intrebari si nu doar sa gaseasca solutii juridice pentru a evita respectarea obligatiilor contractuale asumate.
Din pacate, a te bucura de prescriptie nu inseamna intotdeauna corectitudine si de aceea am apreciat ca este moral sa achiti debitul principal, chiar daca este prescris.
Cel ce a pus intrebarea nu a mentionat ca NU a beneficiat de serviciile pe care le-a platit, asa ca, apreciez ca acesta a reactionat conform art.970 c.civ., respectiv "cu buna credinta", chiar daca cu intarziere.
Si mai e ceva: ca sa fim prieteni (asa cum ai scris mai sus) ar trebui sa demonstrezi macar putina "buna credinta" ionutstanciucu, caci doar persoane cu buna-credinta pot fi prietenii mei !
iulia75 a scris:

Factura este din aprilie 2002, iar debitul l-am achitat in sept, oct , nov 2007
Va multumesc!


Cu placere!
Oricum era de datoria Dvs. morala sa achitati contravaloarea convorbirilor efectuate.
iulia75 a scris:

Am si eu aceeasi problema asemanatoare cu o fact ORANGE din 2002, dar am apucat sa achit debitul principal.Sunt obligata sa achit si penalizarile? Mentionez ca nu am facut nici un act de recunoastere scris, doar am discutat prin telefon cu un reprezentant al firmei EOS KSI si am primit de la el un email cu instiintarea de plata si cu copii dupa facturile neachitate.In discutiile telefonice (care m-au speriat) am spus ca voi incerca sa achit restanta esalonat in mai multe luni. Am intrebat de unde sunt penalizarile in suma asa de mare si mi-a spus ca sunt prevazute in contractul incheiat cu ORANGE. Va multumesc!


Exista instante de judecata si tribunale arbitrale care nu au pronuntat hotarari in sensul celor scrise mai sus, adica achitarea debitului principal nu inseamna recunoasterea accesoriilor acestuia (a penalitatilor) caci penalitatile de intarziere sunt obligatii asumate pentru fiecare zi de intarziere in parte, asa incat pentru fiecare penalitate de intarziere calculata pentru fiecare zi in parte curge cate un termen de prescriptie separat de 3 ani.

Apoi, trebuie stabilit cand ati achitat debitul principal: inauntrul termenului de 3 ani de la scadenta facturii din 2002 sau ulterior.
Daca ati achitat ulterior termenului de 3 ani, atunci NU ati intrerupt termenul de prescriptie (pentru ca un termen de prescriptie deja implinit nu mai poate fi intrerupt), in schimb plata Dvs. este valabil efectuata si nu puteti solicita creditorului restituirea sumei.

Daca ne veti comunica data exacta a scadentei facturii si data exacta a platii acesteia va vom putea scrie mai multe.
Răspuns la discuția va rog, raspuns urgent
Nu faceti confuzie intre prescriptia dreptului material la actiune (adica dreptul de a da in judecata pe cineva pentru a obtine obligarea la plata sumei de bani - in cazul Dvs.) cu prescriptia dreptului de a cere executarea silita!

In cazul Dvs., se pare ca dreptul material la actiune a fost exercitat in termenul de 3 ani, caci altfel instanta ar fi respins cererea de obligare a Dvs. la plata contravalorii facturii.
Verificati oricum acest lucru si daca constatati ca au trecut mai mult de 3 ani de la data scadentei facturii si pana la data la care creditorul a introdus actiunea la instanta, atunci atacati hotararea judecatoreasca.

Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani de la data obtinerii de catre creditor a hotararii judecatoresti si nu de la data scadentei facturii!!!
Acest lucru inseamna ca daca nu intelegeti sa achitati de buna voie suma inscrisa in hotarare (asa cum prevad dispozitiile art.371 indice 1 din C.proc.civ.), creditorul are la dispozitie 3 ani in care se poate adresa executorului judecatoresc pentru a va executa silit.
Răspuns la discuția Recuperare Debite
pentru mai multe detalii vizualizeaza www.gca.ro sau trimite un email la office@gca.ro