Am divortat in 2013 in Dubai iar anul acesta, in mai, hotararea de divort emisa de Tribunalul Familiei din Dubai a fost admisa si recunoscuta de Tribunalul Bucuresti. Avocatul meu se ocupa de inregistrarea acesteia la Starea Civila Sector 1 Bucuresti. In decizia de divort emisa in Dubai nu apare nici o mentiune la numele pe care il voi purta eu dupa desfacerea casatoriei (aici nu exista obiceiul schimbarii numelui iar legislatia nu prevede nimic in acest sens), si, implicit, nici in decizia Tribunalului Bucuresti. Intrebarea mea este urmatoarea: in aceste conditii sunt obligata sa-mi schimb numele pe cale administrativa? Nu am cerut fostului sot acordul sa pastrez numele lui, nu avem copii, vreau doar sa evit alergatura si complicatiile asociate schimbarii unei gramezi de acte dupa ce voi reveni la numele de fata.
Am o decizie de divort emisa de Tribunalul Familiei din Dubai, in limba araba. Decizia a fost atestata de Ministerul de externe din Dubai si supralegalizata de Consulatul Romaniei din Dubai. As dori sa stiu care este procedura pentru a avea aceasta decizie recunoscuta in Romania.
De asemenea, doresc sa revin la numele purtat inainte de casatorie, dar in decizia de divort nu exista nici o mentiune in acest sens (legea locala nu prevede nimic in legatura cu numele de familie). Care este procedura pentru a-mi relua numele purtat anterior?
Va multumesc
Imi puteti spune ce acte sunt necesare? Si unde trebuie atestate/supralegalizate?
Nici unul dintre noi nu va refuza recunoasterea hotararii de aici, divortam de comun acord. Dar, in cazul in care dorim sa ne recasatorim si prezentam aceasta hotarare la starea civila (tradusa in limba romana si legalizata, desigur), va fi admisa?
Si in cazul in care depunem cerere de recunoastere la tribunal, trebuie sa fim amandoi prezenti? Se va solicita prezenta amandurora pe parcursul procesului? Sau aceasta procedura va putea fi indeplinita doar de unul dintre noi (sau un avocat imputernicit)?
Va multumesc pentru raspuns.
Stiu ca putem divorta in Romania, dar nu putem merge in tara din motive bine intemeiate (slujba noua la mine si nu pot lua vacanta, el si-a anulat deja vacanta pe anul acesta si nu mai poate reveni asupra deciziei). In plus, fiind rezidenti aici, preferam ca hotararea de divort sa fie valabila in primul rand aici (fiind o tara musulmana, eu, ca femeie, am foarte putine drepturi si este in interesul meu sa am o hotarare de divort valabila cat mai repede posibil), iar daca divortam in Romania, decizia ar trebui tradusa, atestata, ceea ce ar lua destul timp.
Nu stiu daca exista acea "reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea" si nu stiu cum as putea afla. De aceea am intrebat care sunt pasii necesari pentru ca hotararea de divort sa fie recunoscuta in Romania.
Buna ziua,
Eu si sotul meu suntem rezidenti in Emiratele Arabe Unite si intentionam sa divortam. Putem divorta aici si obtine o sentinta de divort si as dori sa stiu care este procedura pentru recunoasterea acestei sentinte in Romania.
Va multumesc