avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in strainatate, recunoastere in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in strainatate, recunoastere in Romania

Buna ziua,
Eu si sotul meu suntem rezidenti in Emiratele Arabe Unite si intentionam sa divortam. Putem divorta aici si obtine o sentinta de divort si as dori sa stiu care este procedura pentru recunoasterea acestei sentinte in Romania.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: maria_mirabella , utilizator 13:57, 23 Septembrie 2013
Potrivit art. 167 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, hotararile straine pronuntate in alte procese decat cele privitoare la statutul civil al persoanelor in cauza sunt recunoscute in Romania, pentru a beneficia de puterea lucrului judecat, sub rezerva indeplinirii cumulative a urmatoarelor conditii:

hotararea sa fie definitiva potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
instanta care a pronuntat-o a avut, potrivit legii susmentionate, competenta sa judece procesul; sa existe reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea .



Prin "hotarari straine" in sensul dispozitiilor art. 165 din Legea nr. 105/1992 se inteleg "actele de jurisdictie ale instantelor judecatoresti,notariatelor sau oricaror autoritati competente dintr-un alt stat ."


Puteti sa divortati si in Romania.

Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru raspuns.
Stiu ca putem divorta in Romania, dar nu putem merge in tara din motive bine intemeiate (slujba noua la mine si nu pot lua vacanta, el si-a anulat deja vacanta pe anul acesta si nu mai poate reveni asupra deciziei). In plus, fiind rezidenti aici, preferam ca hotararea de divort sa fie valabila in primul rand aici (fiind o tara musulmana, eu, ca femeie, am foarte putine drepturi si este in interesul meu sa am o hotarare de divort valabila cat mai repede posibil), iar daca divortam in Romania, decizia ar trebui tradusa, atestata, ceea ce ar lua destul timp.
Nu stiu daca exista acea "reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea" si nu stiu cum as putea afla. De aceea am intrebat care sunt pasii necesari pentru ca hotararea de divort sa fie recunoscuta in Romania.
Cererea de recunoaştere a hotărârii străine, împreună cu actele prevăzute de lege, însoţite de traducerile autorizate supralegalizate, se depune la tribunalul din circumscripţia căruia îşi are domiciliul/sediul cel care a refuzat recunoaşterea hotărârii străine.

Imi puteti spune ce acte sunt necesare? Si unde trebuie atestate/supralegalizate?
Nici unul dintre noi nu va refuza recunoasterea hotararii de aici, divortam de comun acord. Dar, in cazul in care dorim sa ne recasatorim si prezentam aceasta hotarare la starea civila (tradusa in limba romana si legalizata, desigur), va fi admisa?
Si in cazul in care depunem cerere de recunoastere la tribunal, trebuie sa fim amandoi prezenti? Se va solicita prezenta amandurora pe parcursul procesului? Sau aceasta procedura va putea fi indeplinita doar de unul dintre noi (sau un avocat imputernicit)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcrierea divortului sau alta modalitate mai rapida ralucastroe ralucastroe Buna ziua, Am fost casatorita cu un cetatean egiptean in Emiratele Arabe Unite Casatoria s-a efectuat la amabasada Egiptului in Abu Dhabi. Am transcris ... (vezi toată discuția)
Procedura exequatur elif elif Buna ziua ma sunt in dilema am expus deja problema mea la una dintre discutiile voastre mai vechi pe acesta tema dar ma tem ca poate nu o sa mai imi raspunda ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort din spania steluta1977 steluta1977 Buna ziua, vas ruga sa imi spuneti si mie daca sentinta de divort din spania tradusa, legalizata si cu apostilla de la haga este valabila in tara, in principiu ... (vezi toată discuția)