avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revenirea la numele de familie purtat inainte de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revenirea la numele de familie purtat inainte de casatorie

Am divortat in 2013 in Dubai iar anul acesta, in mai, hotararea de divort emisa de Tribunalul Familiei din Dubai a fost admisa si recunoscuta de Tribunalul Bucuresti. Avocatul meu se ocupa de inregistrarea acesteia la Starea Civila Sector 1 Bucuresti. In decizia de divort emisa in Dubai nu apare nici o mentiune la numele pe care il voi purta eu dupa desfacerea casatoriei (aici nu exista obiceiul schimbarii numelui iar legislatia nu prevede nimic in acest sens), si, implicit, nici in decizia Tribunalului Bucuresti. Intrebarea mea este urmatoarea: in aceste conditii sunt obligata sa-mi schimb numele pe cale administrativa? Nu am cerut fostului sot acordul sa pastrez numele lui, nu avem copii, vreau doar sa evit alergatura si complicatiile asociate schimbarii unei gramezi de acte dupa ce voi reveni la numele de fata.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 12:54, 25 August 2015
Cata vreme hotararea judecatoreasca nu mentioneaza ca "veti reveni la numele purtat anterior casatoriei" nu sunteti obligata sa va schimbati numele.
Aici nu vorbim de o hotarare data de un tribulal romanesc ci doar de o recunoastere care este cu totul altceva. Tribunalul doar a recunoscut hotararea asa cum a fost pronuntata ea de autoritatile din Dubai. Din pacate eu nu cred ca avocatul dvs. a reusit sa isi duca misiunea la bun sfarsit. Intrebati la starea civila daca aceasta hotarare de divort este inscrisa pe marginea actului dvs. de nastere ori de casatorie si daca la rubrica nume dupa divort aveti inscris numele. Nu cred. Tocmai pentru faptul ca dvs. nu ati dat acea declaratie cu privire la nume. Sunt de parere ca daca oricum nu vreti numele sotului e mai bine sa dati cat mai curand declaratia la notar cum ca reveniti la numele de fata si sa solicitati inscrierea hotararii pe marginea actelor dvs. de casatorie si de nastere, astfel scutindu-va de alte alergaturi ulterioare. Conform legii aveti 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii de a solicita schimbarea actului de identitate. Chiar si sotul dvs. poate sa solicite inscrierea hotararii pe marginea actului de casatorie.
Tocmai ca dna vrea sa pastreze numele sotului si nu vrea sa-si schimbe actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostila certificat divort din austria DAN_ZISU DAN_ZISU Va salut cu respect pe toti ! Problema acestei \\"apostile \\" este veche , dar nu am gasit solutii clare , sper sa ma ajutati . Tribunalul din Iasi a ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea hotararii de divort fabula fabula Doresc sa ma lamuresc cu privire la urmatoarea situatie: M-am casatorit in anii 70 in Olanda. In 1991 am divortat iar in 1997 am revenit in Romania. La ... (vezi toată discuția)
Casatorie si divort in sua, procedura recunoasterii in romania. Nonynel Nonynel In cursul anului 2012 un cetatean roman a fost casatorit pentru 5 luni cu o cetateanca americanca. Casatoria s-a incheiat in SUA si divortul definitiv s-a ... (vezi toată discuția)